νεα κρητη totalfitness news


Επανέρχεται ο τρόμος της γρίπης. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 33 νοσηλεύονται στην Εντατική. Ενδοιασμοί για τον εμβολιασμό.
Πολλαπλάσιοι είναι οι θάνατοι από γρίπη τη φετινή περίοδο σε σχέση με πέρυσι. Μόλις την τελευταία εβδομάδα, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κοινή γρίπη, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 9, χωρίς ακόμη να έχει κορυφωθεί το κύμα της νόσου.
Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 33 άνθρωποι. Την ίδια περίοδο πέρυσι είχαν καταγραφεί ένας νεκρός και 3 άτομα νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ.
Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που δεν συμμετείχε φέτος στην κεντρική ευρωπαϊκή μελέτη για τον εμβολιασμό (καθυστέρησε, τώρα συντάσσεται η έκθεση), ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μόνο το 13,5% των ατόμων υψηλού κινδύνου έχουν εμβολιαστεί.
Να σημειωθεί πως η χώρα μας είναι προτελευταία μετά τη Λετονία στους εμβολιασμούς.
Πρόταση της αρμόδιας ευρωπαϊκής Αρχής είναι να εμβολιαστεί το 75% των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, κάτι που πέτυχε μόνο η Ολλανδία.
Μακροπρόθεσμες είναι, σύμφωνα με κοινή ομολογία των ειδικών, οι αρνητικές συνέπειες που είχε η γρίπη των χοίρων (ή νέα γρίπη), καθώς το πανδαιμόνιο που επικράτησε το 2009, οι χειρισμοί των Αρχών, αλλά και οι εσπευσμένες εγκρίσεις εμβολίων ανά τον κόσμο έκαναν τους ανθρώπους να χάσουν την εμπιστοσύνη τους και να αρνούνται να εμβολιαστούν, ακόμη και αν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
"Η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη τύπου Α που καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο.
Τα περισσότερα από τα άτομα που είτε βρίσκονται σε ΜΕΘ είτε έχασαν τη ζωή τους είναι άτομα υψηλού κινδύνου και δεν είχαν εμβολιαστεί" εξηγεί στα Νέα ο Σωτήρης Τσιόρδας, συνεργάτης στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και επίκουρος καθηγητής παθολογίας - λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έντονη δυσπιστία για τα εμβόλια
Φέτος η χώρα μας εισήγαγε 1.300.000 δόσεις εμβολίων. Με μία απλή αναγωγή και προσθέτοντας τα άτομα τρίτης ηλικίας, τους ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα (μπορούν να επηρεαστούν πολύ από τη γρίπη και να οδηγήσουν σε βαριά ασθένεια ή θάνατο), τα άτομα που φροντίζουν αυτούς τους ανθρώπους (ο περίγυρος που οφείλει να είναι εμβολιασμένος) και τους επαγγελματίες Υγείας μαζί, τα εμβόλια επαρκούν για να εμβολιαστεί μόνο ο ένας στους τέσσερις.
Παρ' όλα αυτά, όπως σχολιάζουν ειδικοί, ο κόσμος έχει φοβηθεί και δεν πρόκειται να εμβολιαστεί, ακόμη κι αν γνωρίζει ότι κινδυνεύει. Έτσι τα εμβόλια κινδυνεύουν να βρεθούν στο καλάθι των αχρήστων. Χαρακτηριστικό βέβαια είναι και το γεγονός ότι πρόσφατα δόθηκαν δωρεάν από τις αρμόδιες Αρχές σε φαρμακεία περίπου 4.000 δόσεις εμβολίων.
Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι την εμπιστοσύνη τους στον συγκεκριμένο τύπο εμβολίων έχουν χάσει ακόμη και οι γιατροί, όταν στη χώρα μας υπολογίζεται ότι έχει εμβολιαστεί μόνο το 1% των επαγγελματιών Υγείας.
Στις ΗΠΑ ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και δωρεάν, γι' αυτό είναι εμβολιασμένο το 99% των γιατρών. «Δεν μπορεί ο επαγγελματίας να έρχεται σε επαφή με ασθενείς και να μην τους προστατεύει», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του ευρωπαϊκού ΚΕΕΛΠΝΟ.
Την κατάσταση με τον εμβολιασμό των γιατρών έρχεται να μπλοκάρει ακόμη περισσότερο εγκύκλιος της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, η οποία έπαψε τη δωρεάν χορήγηση εμβολίων στους επαγγελματίες Υγείας και τους υποχρεώνει να πάνε στον γιατρό, να συνταγογραφήσουν το εμβόλιο, να προσέλθουν σε κάποιο φαρμακείο και να το αγοράσουν με έκπτωση.
«Το εμβόλιο είναι το μοναδικό μέτρο πρόληψης, δεν μπορούμε να το αγνοούμε όταν έχουμε παραδείγματα ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους», λέει ο κ. Τσιόδρας.
Όπως προσθέτει, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κορυφωθεί το κύμα της γρίπης και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα μέτρα προστασίας και υγιεινής. «Δεν μπορεί η μισή Ελλάδα να είναι άρρωστη και να είναι στην εργασία της. Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να απομακρύνουν όσους είναι ασθενείς, ακόμη και εάν οι ίδιοι επιθυμούν να εργαστούν».
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ο εμβολιασμός, παρά το γεγονός ότι δεν είναι 100% αποτελεσματικός, είναι το μοναδικό μέτρο που έχουμε ως πρόληψη και θα πρέπει να το κάνουμε κάθε χρόνο. Έρευνες έχουν δείξει ότι το ποσοστό επιτυχίας του εμβολίου για τον ιό της γρίπης Α (Η3Ν2) σε άτομα άνω των 65 ήταν μόνο 10%, ενώ για τους άλλους τύπους είναι πιο αποτελεσματικό.
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα εμβόλια περισσότερο καλό παρά κακό κάνουν. Μάλιστα, μελέτη που έγινε στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία με υπεύθυνη την καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Clinical Infectious Diseases» κατέδειξε ότι όταν μία έγκυος εμβολιαστεί τα αντισώματα που αποκτά προστατεύουν και το κυοφορούμενο έμβρυο και το βρέφος που θα γεννηθεί.
(Πηγή: Τα Νέα)

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top