νεα κρητη totalfitness news

Κοινό Τηνίων

Δημοτικές ψηφιακές υπηρεσίες.

Μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες, η ψηφιακή τεχνολογία χρησιμοποιούταν από ένα πολύ μικρο κομμάτι του πληθυσμού της Ελλάδας και για πολύ συγκεκριμένους σκοπούς. Μέχρι σήμερα όμως, ο αριθμός των χρηστών ψηφιακών συσκευών έχει αυξηθεί κατακόρυφα και συνεχίζει να αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Σε έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ που πραγματοποιήθηκε το 2013 διαπιστώθηκε ότι το 60% του πληθυσμού της χώρας χρησιμοποιεί υπολογιστή και κάνει χρήση του διαδικτύου. Το ποσοστό αυτό είναι ομοίως κατανεμημένο ανάμεσα στα δύο φύλα και είναι σίγουρο ότι πρόκειται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια δεδομένου ότι α) το αντίστοιχο ποσοστό για τις ηλικίες 16 – 24 ετών είναι πάνω από 90% και β) ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί να γίνει πλέον από κινητές συσκευές (τηλέφωνα, tablets κλπ.) που πλησιάζουν όλο και περισσότερο τις δυνατότητες ενός προσωπικού υπολογιστή.

Ο σκοπός της χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας και του διαδικτύου είναι συνήθως η επικοινωνία, η πληροφόρηση και η ενημέρωση όμως τα ψηφιακά αυτά μέσα παρέχουν πλέον και δυνατότητες που μέχρι πριν λίγο καιρό φάνταζαν απίθανες. Ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, ηλεκτρονικό εμπόριο, ψηφιακές βιβλιοθήκες, διαδικτυακές εφημερίδες, ραδιόφωνα και κανάλια τηλεόρασης, τηλεσυνδιασκέψεις, διαδικτυακή τηλεφωνία με video, διαδικτυακές χρηματοδοτήσεις και διαδικτυακή διαφήμιση αποτελούν λίγα μόνο παραδείγματα του τι μπορεί να κάνει κάποιος μέσω του διαδικτύου.

Χρήση της τεχνολογίας σε δημοτικό επίπεδο

Τα υπαρκτά παραδείγματα χρήσης των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας και του διαδικτύου στους δήμους είναι πολυάριθμα ενώ ακόμη περισσότερες είναι οι ιδέες και οι έρευνες για το τι θα μπορούσε να γίνει στο μέλλον. Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικότερα οι δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας σε δημοτικό επίπεδο.

Διαφάνεια

Ήδη στην Ελλάδα λειτουργεί ιστοσελίδα (diavgeia.gov.gr) στην οποία καταχωρούνται όλες οι αποφάσεις, οι αναθέσεις, οι διαγωνισμοί, οι προκηρύξεις κλπ. του κράτους ώστε να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία αυτά οι πολίτες άμεσα. Ανάλογη υπηρεσία μπορεί να δημιουργηθεί στον δήμο για την δημοσίευση των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων, των μελετών και των προϋπολογισμών των δημοτικών έργων, των διαγωνισμών, των προσφορών κλπ.

Γενικώς, η δημοσίευση όλων των εγγράφων που αφορούν τις αποφάσεις και τις κινήσεις της δημοτικής αρχής είναι απαραίτητο να δημοσιεύονται, αυτόματα εάν είναι δυνατόν, σε συγκεκριμένη τοποθεσία στο διαδίκτυο. Έτσι εξασφαλίζεται η διαφάνεια και ευνοείται ο κοινωνικός έλεγχος.

Εκπαίδευση

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες e-learning έχουν εφαρμοστεί και εφαρμόζονται σε μεγάλο πλήθος τομέων της εκπαίδευσης. Αποτελούν μια εναλλακτική εκπαιδευτική λύση η οποία προσφέρεται στον πολίτη 24 ώρες το 24ωρο, σαν ένα σεμινάριο που μπορείς να παρακολουθήσεις ότι ώρα θελήσεις.

Η δημοτική αρχή θα μπορούσε να υλοποιήσει τέτοιες πλατφόρμες ώστε να μπορούν να εκπαιδεύονται οι πολίτες σε τομείς καίριας σημασίας όπως 
  • Περιβαλλοντική αγωγή (διαχείριση απορριμμάτων κλπ)
  • Ενεργειακή απόδοση (μείωση ενεργειακού αποτυπώματος κλπ.)
  • Χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών του δήμου
  • Άμεση δημοκρατία
  • Λειτουργία του δήμου


Συμμετοχή 

Το διαδίκτυο ίσως αποτελεί τον απλούστερο, γρηγορότερο και οικονομικότερο τρόπο επικοινωνίας της δημοτικής αρχής με τους πολίτες. Μέσω διαδικτύου μπορούν να υλοποιηθούν ερωτηματολόγια, δημοσκοπήσεις, δημοψηφίσματα, δημόσιες διαβουλεύσεις, ψηφοφορίες κλπ. .. Διαβάστε την  συνέχεια εδώ....

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top