νεα κρητη totalfitness news

δαπανεςΠοιες δαπάνες δεν θα αναγνωριστούν φέτος στη φορολογική δήλωση 2014; Ποιες φέρνουν έκπτωση φόρου;

«Φρένο» μπαίνει από φέτος σε επτά κατηγορίες δαπανών, που πραγματοποιούν κάθε χρόνο εκατομμύρια φορολογούμενοι, οι οποίες σταμάτησαν να εκπίπτουν κατά ποσοστό 10% από τον φόρο που αναλογεί στα εισοδήματά τους.
Συγκεκριμένα, οι δαπάνες, που δεν επιδέχονται πλέον έκπτωση φόρου είναι για τα ενοίκια κύριας κατοικίας, τα ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, τα ασφάλιστρα ζωής, τα δίδακτρα για ιδιαίτερα μαθήματα και φροντιστήρια, τους τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, τα νοσήλια και τα έξοδα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, καθώς και οι δαπάνες για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.
Οι μόνες δαπάνες, που πρόκειται να αναγνωριστούν φέτος και να δεχτούν έκπτωση φόρου, αφορούν σε ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη μαζί με τις δαπάνες για αγορές φαρμάκων, υπό την προϋπόθεση ότι υπερβαίνουν συνολικά το 5% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος.
Τι ισχύει για ιατρικές δαπάνες
Αν για παράδειγμα ένας συνταξιούχος δηλώσει εισόδημα από συντάξεις συνολικού ύψους 20.000 ευρώ και συνολικό ετήσιο ποσό δαπανών για ιατρική, νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη χαμηλότερο από 1.000 ευρώ, δηλαδή κάτω από το 5% του εισοδήματός του, δεν δικαιούται καμία έκπτωση φόρου για τις δαπάνες αυτές.
Πώς γίνεται η έκπτωση φόρου για τις εν λόγω δαπάνες
Ακόμη όμως κι αν οι δαπάνες για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη υπερβαίνουν το 5% του ετησίου εισοδήματος, αναγνωρίζεται για έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος το 10% όχι ολόκληρου του ποσού των δαπανών αυτών αλλά το 10% του τμήματος του ποσού των δαπανών το οποίο υπερβαίνει το 5% του εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις. Αν για παράδειγμα ένας συνταξιούχος δηλώσει ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ από συντάξεις και ετήσια δαπάνη για ιατρική, νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη 2.000 ευρώ, τότε το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει την έκπτωση του φόρου ως εξής:
Ποσό δαπάνης που αντιστοιχεί στο 5% του εισοδήματος: 1.250 ευρώ.
Τμήμα δαπάνης πέραν του 5% του εισοδήματος: 750 ευρώ (2.000-1.250=750 ευρώ)
Υπολογισμός έκπτωσης: 10% Χ 750 ευρώ = 75 ευρώ.


Πηγή: http://www.fimes.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top