νεα κρητη totalfitness news

Τουρίστες 5
Δυσκολίες όσον αφορά την εξεύρεση καταλύματος σε γνωστούς τουριστικούς προορισμούς,
όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος και σε κάποιο βαθμό και η Κρήτη θα έχουν όσοι δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε κάποια κράτηση ενόψει των διακοπών του Αυγούστου. Σε περίπτωση, όμως, που προτιμήσουν κάποιον από τους ηπειρωτικούς προορισμούς, όπως είναι η Χαλκιδική ή το Πήλιο, αλλά και μεγάλα νησιά όπως η Λέσβος και οι Σποράδες τότε η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική, καθώς η διαθεσιμότητά τους ακόμη φαίνεται να βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ουσιαστικά, ο τουρισμός στην Ελλάδα φαίνεται φέτος να κινείται σε δύο «ταχύτητες».

Από τη μία πλευρά υπάρχουν προορισμοί που είναι γνωστοί στο εξωτερικό και που φέτος είδαν να αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των απευθείας πτήσεων από ευρωπαϊκά αεροδρόμια (π.χ. Μύκονος και Σαντορίνη) όπου οι ξένοι έσπευσαν να κάνουν κράτηση από πολύ νωρίς, με αποτέλεσμα η πληρότητα τους να κινείται πλέον σε πολύ υψηλά επίπεδα, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν ακόμη και το 100% για το «κρίσιμο» διάστημα από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου.Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχουν περιοχές, κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως είναι η Χαλκιδική, το Πήλιο αλλά και η Εύβοια, τις οποίες προτιμούν κυρίως οι Έλληνες τουρίστες, και όπου η διαθεσιμότητα δωματίων είναι ακόμη σε αρκετά υψηλά επίπεδα.
Τιμές ανάλογα με την περιοχήΌσον αφορά στο επίπεδο τιμών, σε γενικές γραμμές κινούνται και αυτές σε δύο «ταχύτητες». Στις περισσότερες περιοχές παραμένουν στα ίδια επίπεδα και μόνο σε προορισμούς όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση, κυρίως από το εξωτερικό, οι ξενοδόχοι κινήθηκαν ακόμη και σε διψήφια ποσοστά αυξήσεων. Το αποτέλεσμα είναι αυτή, τη στιγμή να υπάρχουν προορισμοί για όλα τα βαλάντια των ελληνικών νοικοκυριών με τον περιορισμό βέβαια ότι αν κάποιος θέλει να περάσει οπωσδήποτε μερικές ημέρες σε θέρετρα όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, ιδίως τον Αύγουστο, τότε θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος ότι θα πληρώσει αρκετά υψηλά ποσά.
Όσον αφορά τις περιπτώσεις όπου σε γνωστές ιστοσελίδες κρατήσεων εμφανίζονται εξωπραγματικές τιμές για κράτηση δωματίων, η εξήγηση, σύμφωνα με αρκετούς ξενοδόχους, είναι σχετικά απλή: η υποχρέωση που έχουν από συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης να «κρατούν» δεσμευμένο συγκεκριμένο αριθμό δωματίων, τους οδηγεί στην επιλογή να βάλουν μία εξωφρενική τιμή προκειμένου να αποθαρρύνουν τους χρήστες της εν λόγω υπηρεσίας και να μπορούν να διαθέτουν τα δωμάτιά τους σε ενδιαφερόμενους που χρησιμοποίησαν άλλα κανάλια εξυπηρέτησης.

Κυκλάδες
Οι Κυκλάδες είναι από τους προορισμούς με μεγάλη ζήτηση το φετινό καλοκαίρι, με τη Σαντορίνη και τη Μύκονο να έχουν πληρότητα 100%. «Ακόμη υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια σε μικρότερες μονάδες», σημειώνει στην «Η» ο κ. Μανώλης Καραμολέγκος, πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων της Σαντορίνης, ο οποίος σπεύδει να σημειώσει ότι η υψηλή ζήτηση που παρατηρείται για το νησί οφείλεται και στην αύξηση των απευθείας πτήσεων, όσο και στο γεγονός ότι «οι ξένοι τουρίστες που έρχονται μένουν απόλυτα ικανοποιημένοι από τη σχέση τιμής – ποιότητας που τους παρέχεται». Στη Νάξο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής ένωσης ξενοδόχων, Γιάννη Μαργαρίτη, φαίνεται να υπάρχουν ακόμη δωμάτια αλλά γενικότερα υπάρχει μεγάλη αύξηση της ζήτησης, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Πάρο και στη Μήλο. Αντίθετα, με χαμηλότερες ταχύτητες κινούνται προορισμοί όπως η Τήνος και η Άνδρος, που συνήθως προτιμούν οι Έλληνες.

Κρήτη
Η περίπτωση της Κρήτης είναι από τις πλέον ενδιαφέρουσες της φετινής τουριστικής περιόδου. Η πληρότητα κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα και όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων του νομού Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης «είναι αντικειμενικά δύσκολο να βρει κάποιος δωμάτιο για τον Αύγουστο». Όμως, η κατάσταση δεν είναι απολύτως ρόδινη, καθώς οι αφίξεις από τη Ρωσία και την Ουκρανία δεν κινήθηκαν στις αρχικές εκτιμήσεις. «Περιμέναμε συνολικά 893.000 αφίξεις από τη Ρωσία και 200.000 από την Ουκρανία. Οι νέες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 500.000 τουρίστες από τη Ρωσία και 35.000-40.000 από την Ουκρανία», επισημαίνει ο κ. Χαλκιαδάκης, σπεύδοντας να προσθέσει ότι μέχρι στιγμής παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις αφίξεις από Γερμανία, Ισραήλ, Πολωνία και άλλες χώρες.

Δωδεκάνησα
Αυξημένη ζήτηση υπάρχει και στα Δωδεκάνησα και είναι χαρακτηριστικό ότι στη Ρόδο και στην Κω, τα διαθέσιμα δωμάτια σε καλά ξενοδοχεία εκτιμάται ότι πλέον έχουν εξαντληθεί. Οι τιμές πάντως δεν αυξήθηκαν πολύ και σε σχέση με άλλους δημοφιλείς προορισμούς κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα.

ΙόνιοΣτα νησιά του Ιονίου, παρατηρείται σημαντική άνοδος των αφίξεων και η πληρότητα είναι σε αρκετά υψηλά επίπεδα. «Η χρονιά είναι ικανοποιητική», δηλώνει ο Νίκος Ματαράγγας, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της Λευκάδας, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή θα μπορέσει να βρει κάποιος κατάλυμα στο νησί αρκεί να μην έρθει την τελευταία στιγμή. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Κεφαλλονιά, με τον πρόεδρο της εκεί Ενωσης Ξενοδόχων, Σπύρο Γαλιατσάτο να σημειώνει ότι τα δωμάτια στα ξενοδοχεία που μπορούν να προσφέρουν καλό επίπεδο εξυπηρέτησης έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Ο κ. Γαλιατσάτος εκτιμά ότι οι χαμηλές τιμές είναι ο λόγος της αύξησης, ενώ σε ερώτηση της «Η» για το αν επηρέασε ο σεισμός, ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Κεφαλονιάς απάντησε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην αποκατάσταση των ζημιών «λόγω της ανάλγητης γραφειοκρατίας».
Σποράδες και βόρειο Αιγαίο
Ικανοποιητικά κινείται το φετινό καλοκαίρι και σε νησιωτικούς προορισμούς όπως είναι οι Σποράδες και τα νησιά του βορείου Αιγαίου, όπου, όμως, υπάρχει ακόμη διαθεσιμότητα δωματίων και, μάλιστα, σε αρκετά προσιτές τιμές. «Η πληρότητα κινείται στο 65% με 70% και υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια, ενώ οι τιμές δεν αυξήθηκαν» σημειώνει ο κ. Γιάννης Γιολδάσης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της Σκοπέλου, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες τουρίστες στο νησί είναι σχετικά λίγοι.
Στη Λέσβο, η χρονιά κινείται πολύ καλύτερα σε σχέση με προηγούμενες σεζόν, όπως αναφέρει ο Περικλής Αντωνίου, πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων, ο οποίος αναφέρει ότι προσβλέπει σε πληρότητα 70% στο νησί, όπου φέτος αναμένεται να υποδεχτεί μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών με προέλευση τη γειτονική Τουρκία.

Ηπειρωτική Ελλάδα
Υψηλή διαθεσιμότητα δωματίων υπάρχει στους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας με εξαίρεση τη Μεσσηνία, η οποία αποτελεί την έκπληξη της φετινής σεζόν, καθώς οι αφίξεις τουριστών «εκτοξεύτηκε» λόγω και των απευθείας πτήσεων που φθάνουν σε καθημερινή βάση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Η κατάσταση δεν είναι ίδια σε όλες τις περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως, για παράδειγμα, στη γειτονική στη Μεσσηνία, Λακωνία, αλλά και στη Μαγνησία. «Η χρονιά δεν είναι αυτή που περιμέναμε και η πληρότητα δεν είναι υψηλή», σημειώνει ο Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της Μαγνησίας, σπεύδοντας να προσθέσει ότι οι τιμές των καταλυμάτων είναι σε ιδιαίτερα προσιτά επίπεδα.
Ιδιαίτερη περίπτωση είναι αυτή της Χαλκιδικής, όπου η πληρότητα για τον Ιούλιο φθάνει στο 80%, ενώ για τον Αύγουστο είναι στο 70% αυτή τη στιγμή. «Έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στην ελληνική αγορά», τονίζει ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της Χαλκιδικής, μία περιοχή που έχει επηρεαστεί από τη μείωση των αφίξεων από τη Ρωσία. «Η πτώση των Ρώσων τουριστών είναι στο 15%», σημειώνει ο κ. Τάσιος, σπεύδοντας να προσθέσει ότι το 2015 θα επιδιωχθεί να υπάρξει άνοιγμα προς την κεντρική Ευρώπη.

Ενοικιάσεις σκαφών
Πάντως, αυξητικές τάσεις δεν παρουσιάζονται μόνο στις κρατήσεις δωματίων σε ξενοδοχεία αλλά και σε αυτές στα σκάφη. «Σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως τα καταμαράν δεν υπάρχει διαθέσιμο σκάφος μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου σε Αιγαίο και Ιόνιο», σημειώνει στην «Η», ο Γιώργος Γάτος, γενικός εκτελεστικός διευθυντής της Incrediblue, η οποία διαχειρίζεται την ομώνυμη πλατφόρμα ενοικίασης σκαφών.

Πληρότητα 100% μόνο τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου
Μόνο τις τρεις πρώτες ημέρες του Αυγούστου και αποκλειστικά για τα πρωινά δρομολόγια των Κυκλάδων (Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο) θα δυσκολευθούν οι επιβάτες να βρουν ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Τις υπόλοιπες ημέρες, όπως αναφέρουν παράγοντες του χώρου, υπάρχουν θέσεις διαθέσιμες για τους περισσότερους προορισμούς, ακόμη και για τα δημοφιλή τουριστικά νησιά της χώρας. Η αύξηση της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό δεν πρόκειται να δημιουργήσει προβλήματα στην εξεύρεση εισιτηρίων, καθώς οι περισσότεροι ξένοι επισκέπτες φθάνουν στα ελληνικά θέρετρα με απευθείας αεροπορικές πτήσεις και μόνο ένας μικρός αριθμός από αυτούς χρησιμοποιεί την ακτοπλοΐα για να μετακινηθεί προς τον προορισμό του. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, η κίνηση στην ακτοπλοΐα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 είναι ελαφρώς αυξημένη (+4%) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, με πρωταγωνιστές τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Από την άλλη πλευρά, μειωμένη εμφανίζεται η κίνηση προς τη Μυτιλήνη και τα Χανιά, κυρίως λόγω της σημαντικής κάμψης του εσωτερικού τουρισμού. Συνολικά, πάντως, κατά τους μήνες «αιχμής», δηλαδή το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, η μέση πληρότητα των πλοίων θα κυμανθεί μεταξύ 65%-70%, και αυτό χάρη στους ξένους τουρίστες, οι οποίοι εν μέρει καλύπτουν και τις απώλειες από την υποχώρηση του εσωτερικού τουρισμού.

Aυξήσεις αλλά και μειώσεις τιμών παρατηρεί η τελευταία έρευνα της trivago όσον αφορά το μέσο κόστος διαμονής στους δημοφιλέστερους προορισμούς της Eλλάδας τον φετινό Iούλιο σε σχέση με τον Iούλιο του 2013. Oι αυξήσεις αφορούν κατά κύριο λόγο δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς στις Kυκλάδες, το Iόνιο και τα Δωδεκάνησα, ενώ μειωμένες είναι οι τιμές σε περιοχές όπου κυρίως προτιμούν οι Έλληνες τουρίστες. H μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στη Φολέγανδρο με τη μέση τιμή διανυκτέρευσης να κυμαίνεται ανά διανυκτέρευση στα 97 ευρώ έναντι 133 ευρώ τον προηγούμενο Iούλιο (-27%). Στη δεύτερη θέση είναι οι Kουκουναριές της Σκιάθου (-24% στα 108 ευρώ) και στην τρίτη οι Σπέτσες (-23% στα 139 ευρώ). Στην αντίπερα όχθη, των μεγαλύτερων αυξήσεων, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Mύκονος (+61% στα 322 ευρώ) και τη δεύτερη η Λευκάδα (+38% στα 109 ευρώ).
Ημερήσια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top