νεα κρητη totalfitness news


Προς
το πλήρωμα της Καθολικής Εκκλησίας Ελλάδος

Αγαπητοί Αδελφοί και Αδελφές,
Σας πληροφορούμε ότι από τις 3 έως τις 6 Φεβρουαρίου, όλοι εμείς οι Επίσκοποι της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, θα πραγματοποιήσουμε συνοδικά προσκύνημα στη Pώμη, στoυς Τάφoυς των Koρυφαίων Αγίων Aπoστόλων Πέτρου και Παύλου, οι οποίοι  είναι οι πατέρες μας και οι διδάσκαλοι της πίστεώς μας.


Με την ευκαιρία αυτή θα επισκεφθούμε τον Άγιο Πατέρα, τον Πάπα Φραγκίσκο, με τον οποίο θα συναντηθούμε προσωπικά στις 5 Φεβρουαρίου.


Το προσκύνημα αυτό στoυς Τάφoυς των Koρυφαίων Aπoστόλων, το οποίο κάθε Επίσκοπος έχει υποχρέωση να το κάνει κάθε πέντε χρόνια, έχει εκκλησιολογική σπουδαιότητα. Είναι μια δημόσια πράξη πίστης που θέτει ο Επίσκοπος στη διπλή διάσταση της Εκκλησίας, η οποία είναι ταυτόχρονα Καθολική (παγκόσμια) και Τοπική.


Η Εκκλησία του Χριστού, στην παγκόσμια διάστασή της, είναι μία, διασκορπισμένη σε όλα τα μέρη της γης, σημείο και μέσο σωτηρίας για όλους τους ανθρώπους, χωρίς καμιά εξαίρεση. Αλλά η Εκκλησία έχει και την τοπική της διάσταση. Το σωτήριο σχέδιο του Θεού γίνεται παρόν και ορατό σε μια συγκεκριμένη κοινότητα ανθρώπων, συναθροισμένη γύρω από το Λόγο του Θεού και την Ευχαριστία, υπό την καθοδήγηση ενός Επισκόπου.


Το προσκύνημα λοιπόν ενός Επισκόπου μιας Τοπικής Εκκλησίας, στους Τά­φους των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, σε συνδυασμό με τη συνάντηση με τον Επίσκοπο της Εκκλησίας της Ρώμης, ο οποίος έχει ταυτόχρονα και την αποστολή να "προΐσταται στην αγάπη" όλων των τοπικών Εκκλησιών, και να στηρίζει τoυς αδελφούς του στην Πίστη, εκφράζει αυτή τη διπλή διάσταση της Εκκλησίας, Καθολικής και Τοπικής.


Τα καθήκοντα του επισκόπου έχουν μία διπλή διάσταση. Ευρισκόμενος επικεφαλής μιας τοπικής Εκκλησίας, οφείλει να την οδηγεί στο Χριστό με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει, να θυσιάζεται και να δίνει τη ζωή του γι’ αυτήν, όμως ως μέλος του Συλλόγου των Επισκόπων, πρέπει να συμβάλλει για την πρόοδο της Παγκόσμιας Εκκλησίας και να σηκώνει το βάρος της μέριμνας όλων των Εκκλησιών.


Στο Λαό, το προσκύνημα αυτό του Επισκόπου του, υπενθυμίζει την υποχρέωση που έχει, όχι μόνο να ζει έντονα την πίστη του μέσα στην κοινότητα της Τοπικής Εκκλησίας, αλλά και να είναι πάντα ανοιχτός στην Παγκόσμια Εκκλησία.


Ακόμη το προσκύνημα αυτό των Επισκόπων έχει και μια ποιμαντική αναγκαιότητα, η οποία εκφράζεται και εκπληρώνεται με την επίσκεψη στον Επίσκοπο της Ρώμης, τον Πάπα.
Με την επίσκεψη αυτή, κάθε Επίσκοπος ενημερώνει, γραπτά και προφορικά, κάθε πέντε χρόνια, τον Άγιο Πατέρα για την κατάσταση της Εκκλησιαστικής του Επαρχίας και του εκθέτει τους προβληματισμούς του για την πορεία της Παγκόσμιας Εκκλησίας.


Η άμεση ενημέρωση που λαβαίνει ο Άγιoς Πατέρας από τους ίδιους τους Επισκόπους όλων των τοπικών Εκκλησιών τον βοηθά να γνωρίζει την παγκόσμια πραγματικότητα που του είναι πολύ χρήσιμη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που του επιβάλλει η οικουμενική διάσταση της αποστολής του.


Ταυτόχρονα όμως, η αμοιβαία ανταλλαγή απόψεων, η από κοινού αναζήτηση λύσης προβλημάτων μέσω της προσευχής, ο λόγος του Αγίου Πατέρα, στηρίζουν τον κάθε Επίσκοπο στην ποιμαντική του δράση.


Όπως βλέπετε, λοιπόν, πρόκειται για μεγάλες στιγμές εκκλησιολογικής σημασίας για την Τοπική μας Εκκλησία. Γι’ αυτό ζητώ τη συνεχή προσευχή  σας προς τον Κύριο Ιησού και το Ζωοποιό Άγιο Πνεύμα για να μας φωτίζουν με τρόπο ιδιαίτερο αυτές τις μέρες.


Zητούμε την προσευχή σας ακόμη προς τη Μητέρα του Θεoύ και Μητέρα όλων των μελών της Εκκλησίας, την Υπεραγία Θεοτόκο Μαρία και τους Αγίους Προστάτες των Εκκλησιαστικών μας Επαρxιών στην Ελλάδα.
Επικαλούμαστε την ευλογία του Θεού επάνω σε όλους σας.

Για την Ιερά Σύνοδο της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

+ Φραγκίσκος Παπαμανώλης

http://kantam.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top