νεα κρητη totalfitness news

Χαράλαμπος Κόκκινος και Φώτης Χατζηδιάκος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών

Την εκπροσώπηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβαν οι


κύριοι Χ. Κόκκινος και Φ. Χατζηδιάκος, με την συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.

Οι δύο άντρες προέρχονται αμφότεροι από το γεωγραφικό διαμέρισμα των Δωδεκανήσων, αφήνοντας εκτός Επιτροπής αιρετούς εκπροσώπους από τις Κυκλάδες, καθώς αφενός ο κ. Κόκκινος καταλαμβάνει τη θέση του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ ο κ. Χατζηδιάκος είναι ο νέος δήμαρχος Ρόδου, όπως προέκυψε από τον δεύτερο γύρο των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών στις 25 Μαΐου 
2014.

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) διορίστηκαν επισήμως 24 αιρετοί πολιτικοί από Δήμους και Περιφέρειες, που προέρχονται από το σύνολο της ελληνικής επικράτειας και οι οποίοι, για την επόμενη πενταετία, θα είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον της εκπροσώπησης των συμφερόντων των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πολιτική συνέλευση των τοπικών και περιφερειακών αρχών.

Ο ρόλος της Επιτροπής των Περιφερειών στην Ε.Ε.

Η Επιτροπή των Περιφερειών ιδρύθηκε το 1994, έπειτα από την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ενώ ο ρόλος της κατέστη σημαντικότερος με τη συνθήκη της Λισαβώνας. Ο λόγος, που οι εκπρόσωποι των περιφερειακών αρχών αιτήθηκαν την ευρύτερη ανάμειξή τους και την ενδυνάμωση της επιρροής τους εντός των Ευρωπαϊκών πραγμάτων, έγκειται κυρίως στο γεγονός, ότι περί τα τρία τέταρτα του Ευρωπαϊκού Δικαίου, εφαρμόζονται σε τοπικό ή/και περιφερειακό επίπεδο, ενώ παράλληλα, είχαν υπάρξει ανησυχίες για διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των πολιτών και της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Με την συμμετοχή των τοπικών αυτοδιοικητικών φορέων, οι οποίοι βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον πολίτη, υπάρχει η δυνατότητα γεφύρωσης αυτού του χάσματος.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα των θεσμικών Οργάνων της Ευρωπαϊκής ένωσης, «αποστολή της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) είναι να προβάλλει την τοπική και την περιφερειακή άποψη σχετικά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία μέσω της έκδοσης γνωμοδοτήσεων για προτάσεις της Επιτροπής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο οφείλουν να ζητούν τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών πριν από τη λήψη αποφάσεων της ΕΕ για ζητήματα που αφορούν άμεσα τις αρχές τοπικής ή περιφερειακής αυτοδιοίκησης (π.χ. πολιτική απασχόλησης, περιβάλλον, εκπαίδευση ή δημόσια υγεία)».

Η Επιτροπή στη σημερινή της μορφή απαρτίζεται από 353 τακτικά μέλη, όπως επίσης άλλα τόσα αναπληρωματικά, τα οποία προέρχονται από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Ο διορισμός των τακτικών και αναπληρωματικών μελών πραγματοποιείται από το Συμβούλιο, έπειτα από προτάσεις των κρατών – μελών της Ε.Ε και διαρκεί για πέντε έτη.
Κάθε κράτος μέλος επιλέγει τα μέλη του με τον δικό του τρόπο, αλλά όλες οι αντιπροσωπείες αντικατοπτρίζουν την πολιτική, γεωγραφική και περιφερειακή/τοπική κατάσταση του εκάστοτε κράτους. Τα μέλη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ε.Ε., είναι εκλεγμένα μέλη ή σημαντικοί παράγοντες τοπικών ή περιφερειακών αρχών της περιοχής τους, ενώ ο αριθμός των μελών της κάθε αντιπροσωπείας, καθορίζεται από το μέγεθος του πληθυσμού της αντίστοιχης χώρας.

Πρώτη συνεδρίαση στις 11 Φεβρουαρίου

Κατά την έναρξη της νέας θητείας της ΕτΠ, η δωδεκαμελής αντιπροσωπεία της Ελλάδας θα ενώσει τις δυνάμεις της με τις περιφερειακές και τις τοπικές εθνικές αντιπροσωπείες όλων των κρατών μελών της ΕΕ, στην Ολομέλεια της Επιτροπής, η οποία θα με την πρώτη συνεδρίασή της τον επόμενο μήνα, θα ξεκινήσει την νέα πενταετή θητεία της.
Η ελληνική αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσει την πρώτη συνεδρίασή της στις 11-12 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της πρώτης συνόδου Ολομέλειας, κατά τη διάρκεια της οποίας το σύνολο των μελών θα εκλέξει τον Πρόεδρο και τον πρώτο Αντιπρόεδρο της Συνέλευσης.

Η επιτροπή εκδίδει επίσης αποφάσεις για μεμονωμένα θέματα πολιτικής, ενώ εντός των πλαισίων λειτουργίας της, στην Επιτροπή εκπροσωπούνται τέσσερις πολιτικές ομάδες οι οποίες αντιστοιχούν στις κύριες ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες:
- Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
- Το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών
- Η Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και
- Η Ένωση για την Ευρώπη των Εθνών - Ευρωπαϊκή Συμμαχία

Οι δύο εκπρόσωποι από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχουν διοριστεί στα αναπληρωματικά μέλη της Επιτροπής, με τον Χαράλαμπο Κόκκινο να συμμετέχει εντός της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και τον Φώτη Χατζηδιάκο στην ομάδα του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
- See more at: http://www.koinignomi.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top