νεα κρητη totalfitness news


Γράφει  ο Φίλιππος Συλίκος

Η Εξωμεριά βρίσκεται στο Β.Α Άκρο της Τήνου καλύπτει το 1/3 της επιφάνειας του νησιού
και απέχει 20χλμ περίπου από την Χώρα της Τήνου. Αποτελείται από 8 οικισμούς: την Καρδιανή, τα Υστέρνια, τα Πλατιά, τον Βεναρδάδο, τον Πύργο, τον Πάνορμο, τον Μαρλά και τον Μαμάδο.

Πιο συγκεκριμένα η ΕξωΜεριά έχει παράδοση στην γλυπτική και την εξεργασία μαρμάρου και είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μεγάλων Ελλήνων γλυπτών (Χαλεπάς, Φιλιππότης, Φυτάλης, Λαμέρας) και μεγάλων ζωγράφων (Λύτρας και Γαϊτης). Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μοναδική στην Ελλάδα Προπαρασκευαστική Σχολή Μαρμαρογλυπτικής που λειτουργεί στον οικισμό του Πύργου και τον καθιστά κέντρο διεθνούς εμβέλειας στον τομέα αυτό.

Στους οικισμούς θα συναντήσει κανείς το μάρμαρο που δεσπόζει ως το κύριο υλικό οικοδόμησης και διακόσμησης στις κατοικίες, στα ξωκλήσια, στα σοκάκια και στις κρήνες καθώς αποτελεί την πρώτη ύλη.

Το όμορφο τοπίο της περιοχής με τις αναβαθμίδες στα χωράφια, τους Μύλους, τα αλώνια, τα μονοπάτια και τις αγροικίες μαγεύουν τον επισκέπτη και τον ταξιδεύουν σε μία άλλη εποχή. Επίσης έχει πανέμορφους παραδοσιακούς οικισμούς σπάνιας ομορφιάς και κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.

Η Εξωμεριά ήταν σχεδόν ανεξαρτητοποιημένη, γι αυτό και είχε την δική της κοινότητα(πριν πραγματοποιηθεί η συνένωση των δήμων με τον Καλλικράτη) εκτός των οικισμών Υστερνίων και Καρδιανής. Ο πρώην ΟΤΑ ονομαζόταν  Κοινότητα Πανόρμου και ήταν μία από τις πιο σημαντικές κοινότητες του Καποδίστρια που δεν είχαν ενταχθεί σε Δήμους,μαζί με το Νυμφαίο, τα αμπελάκια Θεσσαλίας,την Μακρυνίτσα Πηλίου,το Πάπιγκο Ζαγορίου και την Οία Σαντορίνης καθώς άνηκαν στο εθνικό δίκτυο Πολιτισμού παράδοσης και κοινοτικού βίου «των Ελλήνων οι κοινότητες». Οι κοινότητες αυτές είχαν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά παράδοσης, πολιτισμού, ιστορίας αλλά και ιδιαίτερης διοικητικής δομής.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top