νεα κρητη totalfitness news

Φωτογραφία www.tinosecret.gr
Το τηνιακό σπίτι είναι μία κορυφαία έκφραση της λαϊκής αρχιτεκτονικής. 

Ο προσανατολισμός των σπιτιών είναι νότιος ενώ η βόρεια πλευρά του σπιτιού τις περισσότερες φορές είναι τυφλή. Η σάλα είναι προσανατολισμένη προς το νότο.
Τα ανοίγματα της είναι μεγαλύτερα σε σχέση με εκείνα των άλλων χώρων του σπιτιού. Πάνω από τις θύρες και τα παράθυρα, κατασκευάζονταν φεγγίτες. Πρόκειται για μαρμάρινες ορθογώνιες ή ημικυκλικές διάτρητες με οπές που διευκολύνουν όχι μόνο το φωτισμό αλλά και τον αερισμό των σπιτιών. 
Ο τύπος που επικρατεί στο νησί είναι εκείνος με την καμάρα στο κεντρικό χώρο. Εξίσου διαδεδομένος είναι εκείνος με την σάλα και τα δίδυμα δωμάτια που είναι είτε στο πίσω μέρος είτε στα πλάγια της. 

Η κουζίνα γειτονιάζει ή επικοινωνεί με την αυλή. Το βασικό οικοδομικό υλικό είναι ο σχιστόλιθος και διακοσμητικό το μάρμαρο. Ένα άλλο εξίσου σημαντικό υλικό είναι ο ασβέστης που ανακατωμένος με άμμο και νερό παρασκευάζει τα κονιάματα για σοβάτισμα ή χτίσιμο. Ενώ στην στέγη χρησιμοποιείται ο συνδυασμός ασβέστη, χοντρή άμμου χαλικωτής. Τα δάπεδα στρώνονται με σχιστόπλακες και σπάνια με σανίδια. 

Το βάρος του δώματος μοιράζεται είτε με την χρήση βόλτου ή ενός μεγάλου ξύλινου δοκαριού (μεσοδοκός) ή ξύλινων δοκαριών τετράγωνης ή ξύλινης διατομής. Σημαντικό στοιχείο είναι το κατώι που λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος καθώς και για χρήσεις που αφορούν δραστηριότητες της οικογένειας.

Σημαντικό στοιχείο της λαϊκής αρχιτεκτονικής του νησιού είναι οι αγροτικές κατοικίες με μακρόστενο σχήμα είτε σε σχήμα Γ. Με βάση αυτούς τους δύο τύπους διαμορφώνονται και άλλες εκδοχές

Πληροφορίες από: www.tinos.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top