Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα παθήσεων όπου η πίεση στο εσωτερικό του ματιού προκαλεί
βλάβες στο οπτικό νεύρο, με αποτέλεσμα -αν η πάθηση μείνει αδιάγνωστη – να προκληθούν σοβαρές απώλειες στην όραση. Εάν η κατάσταση παραμεληθεί το οπτικό πεδίο συρρικνώνεται και ο ασθενής καταλήγει να βλέπει μόνο μέσω μιας μικρής περιοχής οπτικού πεδίου. Στο τελικό αυτό στάδιο έχουμε πια να αντιμετωπίσουμε ένα είδος τύφλωσης που είναι αδύνατο να ιαθεί. Η περιορισμένη όραση αυτού του είδους παρομοιάζεται με την όραση που έχουμε όταν κοιτάμε με κυάλια (tunnel vision).
Υπάρχουν πολλοί τύποι γλαυκώματος όπως οξύ, χρόνιο, συγγενές, επίκτητο κλπ.
Το οξύ γλαύκωμα είναι μια επείγουσα οφθαλμολογική πάθηση με έντονη συμπτωματολογία που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Χαρακτηρίζεται από απότομη έναρξη, κόκκινο μάτι, έντονο πόνο και ήπια ή πιο σοβαρή μείωση της όρασης. Ο πόνος γύρω από το μάτι μπορεί να αντανακλά στο κεφάλι και συχνά να συνοδεύεται από ναυτία και εμετό. Στο οξύ γλαύκωμα η ενδοφθάλμια πίεση ανέρχεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και η χορηγούμενη θεραπεία αποσκοπεί στη γρήγορη και αποτελεσματική μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης.
Εάν η κρίση του οξέος γλαυκώματος αντιμετωπισθεί έγκαιρα, η πίεση ρυθμίζεται και η όραση αποκαθίσταται σε καλά επίπεδα στους περισσότερους ασθενείς. Συνήθως ακολουθεί θεραπεία με laser με στόχο την αποτροπή μελλοντικών κρίσεων οξέος γλαυκώματος.
Ο πλέον συχνός τύπος γλαυκώματος είναι το χρόνιο γλαύκωμα . Εμφανίζεται συχνότερα από την ηλικία των 40 ετών και άνω. Περίπου 1 στους 100 ανθρώπους άνω των 40 ετών κινδυνεύει να προσβληθεί από γλαύκωμα. Αυτό το ποσοστό αυξάνεται σημαντικά όταν υπάρχουν συγγενείς 1ου βαθμού με διαγνωσμένο γλαύκωμα.
Επειδή οι βλάβες που προκαλεί η πάθηση είναι μη αναστρέψιμες, ο προληπτικός έλεγχος των ματιών είναι μείζονος σημασίας. Το χρόνιο γλαύκωμα είναι μια ύπουλη πάθηση, χωρίς συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Στο τελικό στάδιο της νόσου υπάρχουν συμπτώματα από τις βλάβες των οπτικών πεδίων, όμως τότε δυστυχώς η κατάσταση δεν μπορεί να διορθωθεί. Οι καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό με αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας ζωής του.
Όλοι οι άνθρωποι άνω των 40 ετών πρέπει να ελέγχονται από ειδικό οφθαλμίατρο ετησίως, ακόμα και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα από τα μάτια.
Φυσικά εφόσον υπάρχει οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος, ο έλεγχος πρέπει να γίνει σε νεώτερη ηλικία.
Ο έλεγχος αυτός είναι τελείως ανώδυνος και περιλαμβάνει μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, παχυμετρία κερατοειδούς, εξέταση των οπτικών πεδίων, βυθοσκόπηση και OCT οπτικών θηλών εάν κριθεί αναγκαίο. Η διάρκεια του ελέγχου είναι 30-40 λεπτά.
Εάν διαπιστωθεί από την πλήρη εξέταση ότι υπάρχει γλαύκωμα, η συνηθέστερη χορηγούμενη θεραπεία είναι οφθαλμικές σταγόνες. Σε ορισμένους τύπους γλαυκώματος μπορεί να γίνει θεραπεία με laser η πιο σπάνια να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση στο μάτι που πάσχει. Η θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο της πάθησης.
Η μεγάλη σημασία του προληπτικού ελέγχου και της έγκαιρης διάγνωσης του γλαυκώματος φαίνεται από το γεγονός ότι στις ανεπτυγμένες χώρες τα περιστατικά τύφλωσης από γλαύκωμα έχουν μειωθεί σημαντικά. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία με τα νεώτερα φάρμακα σταματούν την εξέλιξη της νόσου και η σωστή και στενή παρακολούθηση από οφθαλμίατρο προλαμβάνει τις επιπλοκές της νόσου. Ο γλαυκωματικός ασθενής δεν χρειάζεται πια να αλλάξει τον τρόπο ζωής του, αλλά μπορεί να συνεχίζει τη δουλεία, τα χόμπι και γενικά όλες τις δραστηριότητες του όπως πριν.
Είναι λοιπόν προφανές ότι στις μέρες μας υπάρχουν και τα τεχνικά μέσα και οι εκπαιδευμένοι επιστήμονες που θα βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση του γλαυκώματος και στη σωστή παρακολούθηση του γλαυκωματικού ασθενούς. Γιατί η οφθαλμική αυτή πάθηση απαιτεί την προσοχή και την επαγρύπνηση όλων μας.
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου