Ερευνητές από το San Daniele Καρδιολογικό Νοσοκομείο στο Ούντινε μελέτησαν 1.180 ασθενείς ηλικίας μεταξύ 18-45 ετών, οι οποίοι είχαν υπέρταση αλλά όχι διαβήτη. Από τα ευρήματα της μελέτης βρήκαν ότι το 87% από όσους κατανάλωναν καφέ έπιναν 1-3 φλιτζάνια ημερησίως και ένα 13% έπιναν περισσότερο. Επίσης η μελέτη διαπίστωσε ότι το 42% των συμμετεχόντων είχαν γρήγορο μεταβολισμό της καφεΐνης και το 58% είχαν αργή. Μετά από 6 χρόνια παρακολούθησης οι επιστήμονες διέγνωσαν με προδιαβήτη το 24% των ασθενών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι από τους συμμετέχοντες έκαναν μια μέτρια κατανάλωση, είχαν κατά 34% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προδιαβήτη και οι βαριά εξαρτημένοι από την καφεΐνη είχαν κατά 50% αυξημένο κίνδυνο.
«Οι παράγοντες του τρόπου ζωής είναι πολύ σημαντικοί για την πρόγνωση των νέων ανθρώπων με υπέρταση. Σε μια προηγούμενη ανάλυση βρήκαμε ότι ο καφές ήταν ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της παρατεταμένης υπέρτασης και ότι ο κίνδυνος εξαρτάται από το γενετικό υπόβαθρο του ατόμου», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Λούσιο Μος.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ αυξάνει τον κίνδυνο του προδιαβήτη σε νεαρούς ενήλικες με υπέρταση που μεταβολίζουν με αργό ρυθμό την καφείνη στο αίμα τους. Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος εάν τα άτομα αυτά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, και αν πίνουν πολλούς καφέδες καθημερινά», προσέθεσε.
Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι μεταβολίζουν αργά την καφεΐνη , εκτίθενται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στις αρνητικές επιδράσεις της στο μεταβολισμό της γλυκόζης. 'Έτσι, η επίδραση του καφέ για προδιαβήτη εξαρτάται από δύο παράγοντες, τη ποσότητα της ημερήσιας πρόσληψης καφέ και το γενετικό υπόβαθρο του ατόμου.
Πηγή http://www.news.gr
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου