νεα κρητη totalfitness news

Αποτέλεσμα εικόνας για H Τήνος της κατάνυξης και του τουρισμούΗ Τήνος είναι στο νου πολλών ανθρώπων ως ένας προορισμός για στιγμές κατάνυξης, περισυλλογής, πνευματικού καθαρμού, μια πηγή άντλησης ψυχικής δύναμης και κουράγιου. Τα χρόνια άλλωστε από το 1823, έτος που ιδρύθηκε ο Ναός της Ευαγγελίστριας,
 συνδέθηκαν με την ιστορία και τη φήμη της Μεγαλόχαρης και εδραίωσαν στο νου και την καρδιά των ανθρώπων την Τήνο ως τόπο βαθιάς θρησκευτικής κατάνυξης. Η Τήνος όμως ευφραίνει την καρδιά των επισκεπτών της με τις ομορφιές της, τα εντυπωσιακά χωριά της, τις θαυμάσιες παραλίες, τους χαρακτηριστικούς περιστερώνες, τους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς της.  

Η Τήνος ανήκει στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων και βρίσκεται νοτιοανατολικά της Άνδρου και βορειοδυτικά της Μυκόνου. Είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων με εμβαδόν 197 τετραγωνικά χιλιόμετρα.Στην Τήνο έχεις κανείς τη δυνατότητα να πάει ακτοπλοϊκώς αλλά και αεροπορικώς. Από το λιμάνι του Πειραιά αποπλέουν καθημερινά πλοία της γραμμής που καλύπτουν την απόσταση σε τέσσερις ώρες, ενώ χρησιμοποιώντας τα ταχύπλοα βρίσκεστε στην Τήνο σε δύο ώρες. Από το λιμάνι της Ραφήνας τα συμβατικά πλοία σάς μεταφέρουν στο νησί σε τρεισήμισι ώρες, ενώ τα δελφίνια και τα καταμαράν κάνουν τη διαδρομή σε μιάμιση ώρα. Η Τήνος συνδέεται καθημερινά με τις υπόλοιπες Κυκλάδες αλλά και με την Σκιάθο, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη. 

Μπορείτε επίσης να ταξιδέψετε αεροπορικώς μέσω του αεροδρομίου της Μυκόνου, η οποία συνδέεται ατμοπλοϊκώς με την Τήνο και η διαδρομή είναι μισής ώρας. Μπορείτε επίσης να εξυπηρετηθείτε και μέσω του αεροδρομίου της Σύρου με την πρωινή πτήση και να αναχωρήσετε το μεσημέρι με ένα από τα δύο πλοία που αποπλέουν από το νησί.  Η Τήνος οφείλει το όνομα της στον πρώτο οικιστή του νησιού, τον Τήνο. Παλαιότερα, λεγόταν Οφιούσα λόγω των πολλών φιδιών και Υδρούσα λόγω της αφθονίας του νερού. Προστάτης του νησιού ήταν ο Ποσειδώνας, ο οποίος λατρευόταν ως γιατρός. Χάρις στη λατρεία του Ποσειδώνα η Τήνος θεωρούταν σημαντικό θρησκευτικό κέντρο πριν τον 5ο π.Χ. αιώνα. Πρώτοι κάτοικοί της υπήρξαν οι Φοίνικες ή οι Πελασγοί, ενώ αργότερα το νησί κατοικήθηκε από Ίωνες. Τα αρχαιότερα στοιχεία της ιστορίας της ανάγονται στην μυκηναϊκή εποχή. Την περίοδο που οι Αθηναίοι επέκτειναν την κυριαρχία τους στα νησιά του Αιγαίου, η Τήνος απέκτησε το Πεισιστράτειο Υδραγωγείο, ένα σπουδαίο έργο από το οποίο υδρευόταν η πόλη έως και το 1934. Το 1204 με την άλωση της Κωνσταντινούπολης οι Κυκλάδες περιέρχονται στους Ενετούς και αργότερα στους Τούρκους.

Σημαντική υπήρξε και η προσφορά των Τηνίων στην Επανάσταση του 1821. Στα τέλη Ιανουαρίου του 1823 βρέθηκε στην Τήνο η εικόνα της Παναγίας, η οποία θεωρείται έργο του ευαγγελιστή Λουκά. Η εύρεση της εικόνας θεωρήθηκε θεϊκό σημάδι και ευλογία για το επαναστατημένο έθνος. Ο επιβλητικός ναός, φτιαγμένος από λευκό μάρμαρο ανεγείρεται στο σημείο όπου βρέθηκε η εικόνα, και είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.Κάτω από το ναό αυτόν, βρίσκεται η εκκλησία της Ευρέσεως, αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή. Ο ναός χτίστηκε πάνω στα θεμέλια παλαιότερης εκκλησίας – των πρώτων χριστιανικών χρόνων- αφιερωμένης στον Άγιο Ιωάννη. Οι ανασκαφές που έγιναν στο σημείο εκείνο έδειξαν ότι στην ίδια θέση βρισκόταν ιερό του Διονύσου με θέατρο, στο οποίο πραγματοποιούνταν γιορτές προς τιμήν των Διονύσου και Ποσειδώνα.     Δίπλα στο ναό της Ευρέσεως υπάρχει το μαυσωλείο των θυμάτων από τον τορπιλισμό της «Έλλης», το 1940 στο λιμάνι της Τήνου.Πίσω από το ναό της Παναγίας, υπάρχει το τείχος της αρχαίας πόλης, το οποίο ακολουθεί τον παλαιό δρόμο Κτικάδου – Τριπόταμου, και μάλιστα σε ορισμένα σημεία διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Σαράντα κατοικημένα χωριά «φιλοξενεί» η ύπαιθρος της Τήνου, προστατευμένα μέσα στις εύφορες καταπράσινες πεδιάδες, το άγριο τοπίο της πέτρας και τις γραφικές ακρογιαλιές. Δυτικά της πόλης ο δρόμος μας οδηγεί στην παραλιακή περιοχή και τον οικισμό Κιόνια. Στον αρχαιολογικό χώρο των Κιονίων, βρισκόταν το ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, ιερό ξακουστό κατά τους κλασικούς χρόνους. Εξαιρετικό γεωλογικό και ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σπήλαιο των Γαστριών. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται η παραλία της Παχιάς Άμμου, μια από τις καλύτερες του νησιού. Συνεχίζοντας προς τα βόρεια φτάνουμε στην κοιλάδα του Ταραμπάδου. Εδώ, βρίσκουμε τους περισσότερους περιστερώνες του νησιού, πολλοί από τους οποίους έχουν αναπαλαιωθεί και χάρις στο καλοσυντηρημένο μονοπάτι υπάρχει η πρόσβαση να τους θαυμάσουμε από κοντά. Είναι χτισμένοι από πέτρα και σχιστόλιθο, διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο και αποτελούν θαυμάσια μνημεία λαϊκής αρχιτεκτονικής.  Το ομώνυμο χωριουδάκι είναι του 17ου αιώνα και χαρακτηριστικό είναι οι καμάρες που συναντάμε περπατώντας σ’ αυτό.

Επιστρέφουμε στην πόλη για να ακολουθήσουμε αυτή τη φορά τη νέα επαρχιακή οδό. Στο 4ο χιλιόμετρο συναντάμε τον Τριπόταμο, ένα από τα αρχαιότερα χωριά του νησιού. Απολαυστική είναι και μια βόλτα στο χωριό. Περνώντας κάτω από τις καμάρες του, ανεβαίνοντας τις σκάλες, διαβαίνοντας τις στοές και τους πλακόστρωτους δρόμους του περνάς από μια γειτονιά του χωριού στην άλλη. Κοντά στον Τριπόταμο, λειτουργεί η μοναδική βιομηχανία του νησιού, το τυροκομείο, που παράγει γνήσια γαλακτοκομικά προϊόντα, εξαιρετικής ποιότητας.Αριστερά από τον Τριπόταμο, βρίσκουμε το παραδοσιακό χωριόΚτικάδος, με καταπληκτική θέα στη θάλασσα. Στο χωριό αυτό υπάρχει το παλαιότερο κωδωνοστάσιο του νησιού στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού.Στο κέντρο του νησιού, δεσπόζει ο επιβλητικός όγκος του Ξώμπουργου (640μ. ύψος), στον οποίο βρίσκεται χτισμένη η αρχαία ακρόπολη του νησιού.

Επισκεπτόμαστε το καθολικό προσκύνημα της Καρδίας του Χριστού και το προσκύνημα της Ζωοδόχου Πηγής των ορθοδόξων. Στους πρόποδες τουΞώμπουργου, βρίσκεται το παλιό χωριό Ξυνάρα. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους υπήρξε η έδρα της καθολικής επισκοπής της Τήνου και κατόπιν της καθολικής αρχιεπισκοπής έως και σήμερα. Ανέκαθεν η Ξυνάρα υπήρξε πολιτιστικό, μορφωτικό και βιοτεχνικόκέντρο. Σήμερα η ευρύτερη περιοχή με τηνΜονή των Ιησουϊτών και την Μονή των Ουρσουλίνων στο γειτονικό χωριό Λουτρά, η μοναδική θέα από τον Κούμαρο και το πρωτόγνωρο τοπίο του Βώλακα με τους τεράστιους ογκόλιθους σκορπισμένους γύρω του δίνουν μια μυστηριώδη φυσική ομορφιά στο τοπίο. Δίπλα στα Λουτρά συναντάμε ένα μικρό χωριουδάκι, τον Κρόκο, όπου εκεί γεννήθηκε ο ζωγράφος Νικόλαος Γύζης. Η Καρδιανή είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Τήνου. Βρίσκεται χτισμένη στις πλαγιές του βουνού «Πατέλες» μέσα με μια όαση πρασίνου και αγναντεύει τη θάλασσα. Ένας δρόμος πριν φτάσουμε στο χωριό Καρδιανή οδηγεί στις παραλίες Άγιος Πέτρος, Καλύβια και όρμος Γιαννάκη. 

Τρία χιλιόμετρα μετά την Καρδιανή συναντάμε τα Υστέρνια, ένα ακόμα γραφικό χωριό σκαρφαλωμένο στα «Μεροβίγλια», στο δυτικό μέρος του νησιού και 20 χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα της Τήνου. Στο χωριό λειτουργεί Μουσείο Υστερνιωτών Καλλιτεχνών.Στο βορειότερο άκρο του νησιού βρίσκεται το πανέμορφο χωριό Πάνορμος. Λίγο μετά τον Πάνορμο βρίσκεται ο Πύργος, ένα πραγματικά εντυπωσιακό χωριό, «πνιγμένο» στο πράσινο και με το μάρμαρο να κυριαρχεί σε κάθε σπίτι, στους δρόμους, στις βρύσες. Ο Πύργος είναι η γενέτειρα του μεγάλου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, το σπίτι του οποίου έχει μετατραπεί και λειτουργεί ως μουσείο. Στον Πύργο υπάρχει και δεύτερο μουσείο, αυτό των Πανορμιτών Καλλιτεχνών, ενώ από το 1955 λειτουργεί και Σχολή Καλών Τεχνών, μαρμαρογλυπτικής.

Πηγή Κειμένου : 
http://www.touristorama.com

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top