νεα κρητη totalfitness news


Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το ΓΕΦ Τήνου και το Κέντρο Υγείας του νησιού, γνωστοποίησε με επιστολές στους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, αντίστοιχα, ο
δήμαρχος Τήνου, κ. Σίμος Ορφανός.

Αφού ευχήθηκε στους δύο νέους υπουργούς για την ανάληψη των καθηκόντων τους, ο κ. Ορφανός στις δύο επιστολές ανέλυσε ενδελεχώς τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού, έπειτα από την κατάργηση της ΔΟΥ Τήνου αφενός, αλλά και με το καθεστώς υποστελέχωσης, το οποίο επικρατεί στο Κέντρο Υγείας αφετέρου.

Ταλαιπωρία για απλές διαδικασίες
Όσον αφορά στο θέμα της εξυπηρέτησης των Τηνίων φορολογουμένων, ο δήμαρχος, στην επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάνη Βαρουφάκη, επεσήμανε, πως μετά την κατάργηση από τον Οκτώβριο του 2013 της ΔΟΥ Τήνου, με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης στα πλαίσια του περιορισμού των κρατικών εξόδων, η καθημερινότητα όσων έχουν διαρκώς συναλλαγές με τη ΔΟΥ, όπως λογιστές, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, αλλοδαποί, αλλά και επαγγελματίες, έχει μετατραπεί σε γολγοθά.
Σύμφωνα με τον κ. Ορφανό, δεδομένου, ότι οι πολίτες της Τήνου εξυπηρετούνται από τη ΔΟΥ Σύρου, «χρειάζονται περίπου 20 μέρες με ένα μήνα για σύνταξη συμβολαίου από τη στιγμή που θα αναζητηθεί πιστοποιητικό, πράγμα αδιανόητο για αλλοδαπό, ή επίσης δεν είναι καθόλου υπερβολή να αναφερθεί ότι αν θελήσει κάποιος να συμπληρώσει μια επιπλέον δραστηριότητα στην επιχείρησή του αυτό θα υλοποιηθεί μετά από 10 μέρες, έχοντας αναζητήσει και εξασφαλίσει νωρίτερα βεβαίωση ΟΑΕΕ που και αυτή η υπηρεσία εδρεύει στη Σύρο».

Στη συνέχεια, έχοντας εξηγήσει πως τα λειτουργικά έξοδα και η μέριμνα για την εύρυθμη λειτουργία του Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ) επιβαρύνουν μόνο τον Δήμο Τήνου και όχι το κράτος, ο δήμαρχος τονίζει, τα εξής:
«Το ΓΕΦ Τήνου στέλνει αλληλογραφία μια φορά τη βδομάδα στη Σύρο, αφού δεν έχει προβλεφθεί η σχετική πίστωση… Ως εκ τούτου ακόμα και απλές υποθέσεις καθυστερούν μια βδομάδα για να πάνε Σύρο και όταν φτάσουν εκεί επίσης καθυστερούν γιατί δεν υπάρχει κάποιος υπάλληλος που να διεκπεραιώνει τις υποθέσεις της Τήνου με αποτέλεσμα να παίρνουν τη σειρά τους και για να επιστρέψουν να χρειάζεται πάλι άλλη μια βδομάδα ή και παραπάνω.

Σημειωτέον, ότι πρόκειται για εργασίες που θα μπορούσαν να γίνουν μέσα σε μια μέρα αν μπορούσε να είναι ο κάθε συναλλασσόμενος καθημερινά στη ΔΟΥ Σύρου πως όμως μπορεί να γίνει αυτό αφού τα περισσότερα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια είναι ανεκτέλεστα και όταν γίνονται, στο δίωρο που διαθέτει ο κάθε φορολογούμενος, γίνεται πραγματική φορολογική μετανάστευση των Τηνιακών στη Σύρο με αποτέλεσμα να υπάρχει αντικειμενική αδυναμία να εξυπηρετηθούν.

Βέβαια υπάρχει και η λύση της διαμονής στη Σύρο. Αυτό προϋποθέτει για τον κάθε επαγγελματία ή τον κάθε συναλλασσόμενο να φύγει από την Τήνο το μεσημέρι της προηγούμενης μέρας, να πληρώσει διαμονή και διατροφή, να πάει στη Σύρο για να έχει την άλλη μέρα το πρωί τη φορολογική του συναλλαγή και να επιστρέψει, αν προλάβει το μεσημέρι της επόμενης μέρας, αν όλα πάνε καλά, αν όμως δεν προλάβει να εξυπηρετηθεί ή αν υπάρχει απαγόρευση απόπλου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών θα πρέπει να περιμένει εκεί μέχρι να τελειώσει τη δουλειά του ή να αποκατασταθεί η συγκοινωνία.»

Σύμφωνα με την επιστολή, για την κατάργηση της ΔΟΥ Τήνου, σε καμιά περίπτωση δεν 
λήφθηκε υπόψη η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της νησιωτικότητας, ενώ εκτός από την ταλαιπωρία και τα έξοδα που αναγκάζονται να υποστούν χιλιάδες κάτοικοι του νησιού, αμφίβολο είναι αν το κράτος αποκόμισε έστω και το ελάχιστο οικονομικό όφελος.
Κατά συνέπεια, ο δήμαρχος Τήνου ζητά από τον κ. Βαρουφάκη να επανεξεταστεί η κατάργηση της ΔΟΥ, αλλά ακόμη κι αυτό δεν είναι εφικτό, τη μέριμνα για επαρκή στελέχωση του ΓΕΦ, το οποίο προς το παρόν λειτουργεί με δύο άτομα προσωπικό, προκειμένου να εξυπηρετούνται ταχύτερα και ποιοτικότερα οι πολίτες.

Ζητήματα υποστελέχωσης και νησιωτικότητας
Στην επιστολή του προς τον νέο υπουργό Υγείας, κ. Κουρουμπλή, ο κ. Ορφανός απαρίθμησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κ.Υ. Τήνου, συνηθισμένα φαινόμενα για τις περισσότερες μονάδες υγείας στα νησιά, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών.
Ο δήμαρχος Τήνου υπογράμμισε, πως αυτή τη στιγμή το Κ.Υ. λειτουργεί με έναν Γενικό Γιατρό και έναν Ειδικό Παθολόγο Επικουρικό, του οποίου η σύμβαση λήγει, που αναγκάζονται να εφημερεύουν μέρα παρά μέρα, ενώ και οι προκηρύξεις, οι οποίες έχουν ήδη τρέξει για το Κέντρο Υγείας δεν έχουν τελεσφορήσει.

Συνεπώς, εύλογο αίτημα του δημάρχου στην επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, είναι η προκήρυξη μονίμων θέσεων Γενικών Ιατρών, καθώς αυτές προβλέπονται στο οργανόγραμμά του, όπως επίσης και η θέσπιση κινήτρων, προκειμένου να υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς των γιατρών για την κάλυψη των θέσεων.

Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, είναι οι συνεχείς μετακινήσεις των αγροτικών γιατρών που υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας Τήνου προς άλλα νησιά, καθώς από τις 70 θέσεις αγροτικών γιατρών στις Κυκλάδες είναι καλυμμένες μόνο οι 37.
«Αυτή η κατάσταση είναι αφόρητη και δημιουργεί ανυπέρβλητο πρόβλημα στη λειτουργία του δικού μας Κέντρου Υγείας, ενώ οι συνεχείς αυτές μετακινήσεις είναι αντικίνητρο για τους αγροτικούς γιατρούς στο να διοριστούν γιατί γνωρίζουν, ότι θα επωμιστούν επώδυνα έξοδα και φοβερή ψυχική και σωματική ταλαιπωρία. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει μια λύση ως προς αυτό ώστε να μην υπάρχουν μετακινήσεις και θα πρέπει να δημιουργηθούν κίνητρα για 
να πάνε οι αγροτικοί γιατροί στα νησιά», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ενίσχυση και συντονισμό ζήτησε ο κ. Ορφανός και για το σύστημα διακομιδών στα νησιά, καθώς ο Δήμος Τήνου, όπως και πολλοί άλλοι νησιωτικοί δήμοι αναγκάζονται να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρίες για τις αερομεταφορές των ασθενών.
Ακόμη ένα ζήτημα, το οποίο τέθηκε στον υπουργό, είναι η ενίσχυση με προσωπικό του Ακτινολογικού και το Μικροβιολογικού εργαστηρίου, καθώς με τις παρούσες συνθήκες, οι βάρδιες δεν καλύπτονται για τα έκτακτα περιστατικά σε κανένα από τα δυο εργαστήρια, ενώ ο ακτινολόγος και ο χειριστής ακτινολογικού είναι στο νησί με συμβάσεις που συνεχώς παρατείνονται, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας, ένα πρόβλημα, το οποίο θα μπορούσε να λυθεί με την προκήρυξη μόνιμων θέσεων.

Κλείνοντας, ο δήμαρχος υπογραμμίζει, πως «θα πρέπει η πολιτεία να δείξει επιτέλους το ανθρώπινο πρόσωπό της και να σταθεί κοντά στους ανθρώπους των νησιών, δίνοντάς τους την αίσθηση ότι δεν τους αντιμετωπίζει σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας μιας και εξ αντικειμένου αντιμετωπίζουν όλες τις καταστάσεις δυσκολότερα από τους κατοίκους της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Γι’ αυτό υπάρχει η θεμελιώδης και συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της νησιωτικότητας που όμως για μας τους κατοίκους της Τήνου και τους νησιώτες γενικότερα, είναι μια ιδέα που κανείς ως τώρα δεν έκανε πράξη, δημιουργώντας στα νησιά όλες εκείνες τις υποδομές που θα μας επιτρέψουν να νιώσουμε ασφαλείς και προστατευμένοι τουλάχιστον σε θέματα υγείας».

- See more at: http://www.koinignomi.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top