Η Τήνος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, μετά τη Νάξο και την Άνδρο και βρίσκεται ανάμεσα στην Άνδρο και τη Μύκονο. Απέχει 86 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και 62 από τη Ραφήνα.
Η Τήνος έχει συνεχείς καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα παραπάνω λιμάνια σε 5 και 4 ώρες αντίστοιχα.
Παράλληλα υπάρχει συχνή ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Σύρο την Μύκονο και την Άνδρο.Η Τήνος έχει συνεχείς καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα παραπάνω λιμάνια σε 5 και 4 ώρες αντίστοιχα.
Αεροδρόμιο δεν υπάρχει. Υπάρχει ελικοδρόμιο, το οποίο χρησιμοποιούν VIP παραθεριστές καθώς και πολιτικοί οι οποίοι επισκέπτονται το νησί. Οι κάτοικοί της -τους χειμώνες- είναι λίγο περισσότεροι από 8.000, ενώ ο τουρισμός τους αποφέρει «συμπληρωματική» βοήθεια.
Η Τήνος για όλους τους Έλληνες είναι το νησί της Μεγαλόχαρης. Ελάχιστοι από αυτούς δεν έχουν επισκεφθεί το νησί αλλά σίγουρα είναι πολλοί αυτοί που δεν το έχουν γνωρίσει πραγματικά.
Η πόλη της Τήνου παρά τις <<τουριστικές επεμβάσεις>> που έχει υποστεί κρατά ακόμη τη φυσιογνωμία και την <<αστική>> αρχοντιά της. Δεκάδες αρχοντικά σε νεοκλασικό ρυθμό αλλά και δρομάκια κυκλαδίτικου τύπου έχουν διασωθεί και προσφέρουν συγκινήσεις στον περιπατητή. Ο τουρίστας έχει να θαυμάσει μεγάλη ποικιλία αξιοθέατων σε όλες τις περιοχές του νησιού.
Η Τήνος έχει ικανοποιητικό οδικό δίκτυο με δρόμους διπλής κατεύθυνσης το οποίο φτάνει σε όλα τα χωριά και στις περισσότερες παραλίες της. Παράλληλα η πόλη της Τήνου έχει πολύ καλή λεωφορειακή σύνδεση με όλα τα χωριά και τις παραλίες, η οποία πυκνώνει τους καλοκαιρινούς μήνες. Παράλληλα τοπικά καραβάκια αναψυχής μεταφέρουν επισκέπτες από την Τήνο στην Δήλο και την Μύκονο για μονοήμερες εκδρομές.
Ο Ναός της Μεγαλόχαρης είναι το πρώτο αξιόλογο μνημείο Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής (1823-1830). Ο μεγάλος μαρμάρινος μεγαλοπρεπής ναός με το κατάλευκο καμπαναριό είναι το πρώτο που ξεχωρίζει κανείς καθώς το καράβι φθάνει στο λιμάνι.
Στο εσωτερικό του ναού θα θαυμάσει κανείς τα ξυλόγλυπτα και θα εκφράσει την ευλάβεια του στην εικόνα της Παναγίας που εδώ και εβδομήντα χρόνια βρίσκεται σφραγισμένη σε ειδικό κουτί και στολισμένη με τάματα και αφιερώματα των πιστών που επισκέπτονται την Χάρη Της, Συστατικό στοιχείο του τοπίου της Τήνου είναι οι φημισμένοι περιστεριώνες, οι οποίοι χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα το κεντρικό και κεντροανατολικό τμήμα της. Η κατοχή ενός τέτοιου κτίσματος κατά το 18ο και 19ο αιώνα αποτελούσε μέσο κοινωνικής ανάδειξης και υπεροχής, αλλά και οικονομικής ευμάρειας.
Οι πρόσφατες συντονισμένες ενέργειες της εταιρείας Φίλοι του Πρασίνου και της πολιτείας οδήγησαν στην αναστήλωση πολλών περιστεριώνων και στην ανακήρυξή τους σε προστατευόμενα παραδοσιακά κτίσματα.
Χωριά – πόλοι έλξης του νησιού
Τα πολυάριθμα χωριουδάκια , κάτασπρα σκαλωμένα στις πλαγιές των βουνών και άλλα κρυμμένα μέσα σε λαγκαδιές είναι υπόδειγμα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής με ενωμένα δωμάτια και γραφικές καμάρες, με πλακόστρωτα δρομάκια και αυλές με λουλούδια και παλιές βρύσες.
Κυρίως τα χωριά της Τήνου είναι γνωστά για το μάρμαρο και τα παραδοσιακά προϊόντα. Ο Πύργος, το μεγαλύτερο χωριό του νησιού, διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτη την παλιά μορφή του. Στην αρχή του κεντρικού δρόμου υπάρχει το σπίτι-μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά και το μουσείο Τηνίων καλλιτεχνών με έργα των Φιλιππότη, Χαλέπά, Βούλγαρη, Γύζη, Βιτάλη κ.ά. Στο κέντρο του Πύργου υπάρχει ο περίφημος πλάτανος από το 1859 και πλατεία με καφενεδάκια και παραδοσιακά γλυκά.
Σε απόσταση μόλις 3,5 χιλιομέτρων από τον Πύργο συναντάει κανείς τον Πάνορμο, ένα λιμανάκι με πολλές ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια όπου το καλοκαίρι επικρατεί το αδιαχώρητο. Απέναντι βρίσκεται το νησάκι Πλανήτης με τον ερειπωμένο φάρο του που πρωτοάναψε το 1886.
Τα Υστέρνια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο μαρμάρου μετά τον Πύργο ενώ η Καρδιανή θεωρείται από τα πιο πράσινα χωριά διότι διασχίζεται από μία ρεματιά που καταλήγει στη παραλία της Γιαννάκη. Γραφικά σκαλοπάτια, ασβεστωμένοι πλακόστρωτοι δρόμοι, καμάρες, σοκάκια, λουλουδιασμένες αυλές κοσμούν το χωριό.
Το Βωλάξ, το << φυσικό μνημείο >> ή το << φαινόμενο Βωλάξ >> όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι είναι ένα μικρό χωριό που βρίσκεται εγκλωβισμένο ανάμεσα στις στρογγυλές πέτρες κάθε μεγέθους που οι γεωλόγοι ονομάζουν <<γρανίτη με σφαιρική αποσάθρωση και γρανιτικές γεωμορφές τύπου tafoni και alveoles >>. Το σπάνιο αυτό φυσικό φαινόμενο καθώς και η ασχολία των κατοίκων με την καλαθοπλεκτική που δεν υπάρχει σε άλλη περιοχή του νησιού κάνουν το Βωλάξ πόλο έλξης του νησιού.
Στα Κιόνια, σε μικρή απόσταση από τη χώρα βρίσκεται ο πιο οργανωμένος και εκτεταμένος αρχαιολογικός χώρος του νησιού. Πρόκειται για το ελληνιστικό και ρωμαϊκό κέντρο της Τήνου με επίκεντρο τον ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης.
Το νησί της Τήνου μπορεί να σας χαρίσει τις πιο όμορφες εμπειρίες της ζωής σας μέσα από τις παραλίες της.
Παρακάτω αναφέρονται οι παραλίες που απέχουν 2,5– 3 χιλιόμετρα από την χώρα του νησιού.
Κιόνια: Μια από τις μεγαλύτερες παραλίες με θέα τη γειτονική Σύρο. Σε όλη την έκταση της παραλίας υπάρχουν ξαπλώστρες καθώς μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα σας σε μια από τις πολλές ταβέρνες και εστιατόρια που διαθέτει η περιοχή.
Άγιος Φωκάς: Μέσα σε λίγα λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της πόλης φτάνει κανείς σε αυτή τη μεγάλη ακρογιαλιά. Αρχικά έχει βότσαλα και συνεχίζει με πλατιά αμμουδιά. Η τοποθεσία προσφέρεται για τζόκινγκ και περίπατο.
Άγιος Σώστης: Αυτός ο μικρός ρομαντικός κόλπος, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Σώστη, χαρίζει θέα προς τη Μύκονο, προστασία από τον αέρα και τα μεγάλα κύματα και την εξαιρετική αμμουδιά με βότσαλα τριγύρω.
Άγιος Ιωάννης Πόρτο: Στον ήσυχο όρμο του Πόρτο υπάρχει μια όμορφη στρωτή αμμουδιά, ιδανική για όσους προτιμούν το περίπατο από το κολύμπι. Μερικές ομπρέλες αλλά και σκιερά δέντρα, σας αφήνουν να απολαύσετε την θέα της Μυκόνου και της Δήλου μακριά από τη ζέστη.
Αγία Κυριακή: Η τελευταία παραλία από τη περιοχή του Πόρτο, με αμμουδιά και τη δυνατότητα στους φίλους του ποδοσφαίρου να απολαύσουν το αγαπημένο τους σπορ διοργανώνοντας έναν αγώνα.
Στην Τήνο μπορεί να γνωρίσει κανείς την ομορφιά, την παράδοση και την τέχνη σε συνδυασμό με τον πολιτισμό.
Ευχαριστούμε για την αποστολή | http://guntians.blogspot.gr
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου