Το Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού (ΠΒΤ), ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο στο πλαίσιο του Προγράμματος Προβολής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην κατεύθυνση ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών του αρχιπελάγους με μια σειρά παρουσιάσεων σε επιμέρους νησιά του Ν. Αιγαίου, με πρώτο σταθμό τη Σέριφο...
Η Σέριφος από ψηλά
Στόχος είναι η συντεταγμένη καταγραφή και αξιολόγηση του τουρισμού στο προαναφερόμενο νησιωτικό σύμπλεγμα, ενώ το συνολικό εγχείρημα που υλοποιείται από ακαδημαϊκή ομάδα με επίκεντρο το Παν/μιο Αιγαίου, τελεί υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ).
Στην κατεύθυνση αυτή, στις 17/04/2015 ξεκίνησε μια σειρά παρουσιάσεων σε επιμέρους νησιά του Ν. Αιγαίου, με πρώτο σταθμό τη Σέριφο. Στην εκδήλωση που οργάνωσε ο τοπικός Δήμος, αναλύθηκε η επιμέρους Έκθεση για το νησί από τον Διευθυντή του Παρατηρητηρίου αναπλ. καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γ. Σπιλάνη, σε συνεργασία με τον συντονιστή του Έργου δρ. Άγγελο Φ. Βλάχο, ενώ παρευρέθηκαν τουριστικοί επιχειρηματίες και άλλοι ενδιαφερόμενοι.
Η παρουσίαση περιλάμβανε τόσο τα γενικά στοιχεία του έργου που αφορά ολόκληρη τη Περιφέρεια του Ν. Αιγαίου, όσο και τα ειδικά στοιχεία που αφορούν την κατάσταση του τουρισμού στη Σέριφο: την τουριστική προσφορά (η Σέριφος είναι κύρια ένα νησί παραθεριστών με εξοχικές κλίνες πενταπλάσιες των τουριστικών, χωρίς οργανωμένες δραστηριότητες), την τουριστική ζήτηση (πολύ μικρή τουριστική περίοδος που συρρικνώνεται από το 2007 και μετά), τα ζητήματα αναφορικά με την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, τα προβλήματα λειτουργίας των χώρων επίσκεψης των τουριστών (μουσεία, συλλογές, εκκλησίες κλπ), την ανύπαρκτη τουριστική πολιτική, την ελλιπή και μη-στοχευμένη τουριστική προβολή, την περιστασιακή και ατελή ενημέρωση των επισκεπτών. Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού που αφορούν το φυσικό περιβάλλον, τα μονοπάτια, την ιστορία (μεταλλεία, κα), τα τοπία, τη Χώρα αλλά και τους μύθους που συνδέονται με το νησί (Περσέας - Μέδουσα), που παραμένουν μάλλον αναξιοποίητα.
Δεδομένου πως η διακίνηση και επεξεργασία ερωτηματολογίων (προς τους τουρίστες αλλά και τους επιχειρηματίες) έχει καίρια σημασία, προκειμένου να γίνει γνωστή τόσο η συμπεριφορά των επισκεπτών στον προορισμό (αλλά και ο βαθμός ικανοποίησης τους από αυτόν), συζητήθηκαν τα περιθώρια συνεργασίας των τοπικών τουριστικών επαγγελματιών με το ΠΒΤ.
Αξίζει να σημειωθεί, πως το Παρατηρητήριο, αποτελεί την πρώτη σχετική προσπάθεια σε ευρωπαϊκή κλίμακα, στοχεύοντας παράλληλα στην ανάδειξη πρότυπων διαδικασιών για αντίστοιχα εγχειρήματα στην επικράτεια.
Για περισσότερες πληροφορίες για το Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο, σας παραπέμπουμε στη σχετική ιστοσελίδα του Έργου.
Το προσεχές δίμηνο προγραμματίζονται και άλλες παρόμοιες παρουσιάσεις σε νησιά που έχουν επιδείξει σχετικό ενδιαφέρον.
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου