Ομιλία της Χριστιάνας Καλογήρου σε συνέδριο για τον Τουρισμό στην Κω. «Ο Τουρισμός ως εργαλείο για Βιώσιμη Ανάπτυξη»
Στο διεθνές συνέδριο που διοργανώνει στην Κω το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Μονάδα Ευρωπαϊκού Τουρισμού) και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με θέμα «Ο Τουρισμός ως εργαλείο για Βιώσιμη Ανάπτυξη», μίλησε σήμερα η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.
Η Περιφερειάρχης είπε χαρακτηριστικά: «Στο Αιγαίο υπάρχουν κατεξοχήν οι προϋποθέσεις για επενδύσεις στις νέες, ειδικές μορφές τουρισμού. Ενδεικτικά αναφέρω τον αγροτουρισμό, τον οινοτουρισμό, το γαστρονομικό, τον ιαματικό, το θαλάσσιο, το θρησκευτικό, και φυσικά τον πολιτιστικό και τον αθλητικό τουρισμό, στον οποίο δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προχωρά στη διαμόρφωση του απαραίτητου πλαισίου ανάπτυξης των ειδικών μορφών τουρισμού που μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη σύνδεσή του με άλλους τομείς της οικονομίας, όπως για παράδειγμα ο πρωτογενής τομέας», ενώ ιδιαιτέρως τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των δύο Περιφερειών, του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, δεδομένης της συμπληρωματικότητας και τα προφανή οφέλη που μπορούν να προκύψουν από αυτή.
Η κα Καλογήρου επεσήμανε τη σημασία της καινοτομίας στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η πρόσβαση στις εμπειρίες, όχι μόνο βιώνεται, αλλά και αναπαράγεται. Ο πλανήτης ολόκληρος, είναι σήμερα δικτυωμένος και η εμπειρία, που βιώνει ένας επισκέπτης, μπορεί σε πραγματικό χρόνο, μέσα από το i-phone του, και τα social media, να αναπαραχθεί, σε κάθε σημείο του πλανήτη, και να διαμορφώσει στάσεις, επιλογές, προτιμήσεις».
Η Περιφερειάρχης τόνισε ότι η αειφόρος ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού απαιτεί τοπικές συμπράξεις και διεθνείς πρωτοβουλίες για αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και συνδέσεις με υδροπλάνα, ενώ αναγκαιότητα αποτελεί η ορθολογική και αποτελεσματική επένδυση πόρων στην τουριστική προβολή και σημείωσε: «Ο τουρισμός είναι εικόνα. Όμως, δεν πρέπει να μας διαφεύγει, πως η επικοινωνία δεν λύνει το πρόβλημα, της ουσίας. Τουριστική εμπειρία, σημαίνει πρωτίστως, καινοτόμο και υψηλής διαφοροποίησης, τουριστικό προϊόν. Το προϊόν αυτό, η επικοινωνία μπορεί να το αναδείξει, αλλά δεν μπορεί να το δημιουργήσει. Για αυτό, η συζήτηση για το πιο αποτελεσματικό μάρκετινγκ του ελληνικού τουρισμού, θα πρέπει να πηγαίνει χέρι-χέρι, με την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, και τη διαρκή βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, που προσφέρουμε στους επισκέπτες μας».
Κλείνοντας την ομιλία της τόνισε: «Το 2015 είναι μια κρίσιμη χρονιά. Ο τουρισμός απέδωσε πολλά. Σε δύσκολες στιγμές προσέφερε αυτό που χρειαζόταν η χώρα. Έσοδα, εισόδημα, θέσεις εργασίας, ελπίδα ότι τα πράγματα αλλάζουν. Τώρα, πρέπει να αποδώσει ακόμα περισσότερα. Να γίνει θεμέλιος λίθος ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας με προμετωπίδα το Αιγαίο».
Στο περιθώριο του συνεδρίου η Περιφερειάρχης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, με τον οποίο έκανε συζήτηση για τη συνεργασία του Συνδέσμου και με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μέσω των «hub», δηλαδή των δικτύων επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης τοπικών φορέων για θέματα στρατηγικής προβολής και προώθησης του τουριστικού προϊόντος. Επίσης συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Aegean Airlines κ. Ευτύχιο Βασιλάκη με τον οποίο συζήτησε θέματα που σχετίζονται με την αεροπορική σύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου καθώς και με τον Πρόεδρο της Hellenic Seaplanes κ. Νικόλα Χαραλάμπους με τον οποίο συζήτησε για την προοπτική σύνδεσης των μικρών νησιών με υδροπλάνα. Τέλος, στη συνάντησή της με την Υπουργό Τουρισμού της Βουλγαρίας κα Nadia Marinova συζητήθηκε το θέμα της περαιτέρω τουριστικής συνεργασίας μεταξύ της γειτονικής χώρας και νησιών του Βορείου Αιγαίου, όπως η Λήμνος.
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου