H μουσταλευριά είναι ένα υγιεινό, μυρωδάτο, παραδοσιακό γλυκό του Σεπτέμβρη, που
φτιάχνεται σ’ όλη την Ελλάδα.
'Ενα γλυκό λιτό σε σύλληψη, αλλά με ευφάνταστες παραλλαγές ανάλογα με τον τόπο, την εποχή, τη νοικοκυρά.
Βασικό υλικό ο μούστος, που είναι διαθέσιμος και πρέπει να αξιοποιηθεί.
Εδώ θα δούμε πώς τη φτιάχνουν στην Τήνο.
Συστατικά
-6 φλιτζάνια καθαρό μούστο
-1 φλιτζάνι αλεύρι ή κορν φλάουρ ή σιμιγδάλι ψιλό
-1 κλαδάκι αρμπαρόριζα
-1 φλιτζάνι χοντροκομμένα καρύδια
-κανέλα
-σουσάμι
-1 φλιτζάνι αλεύρι ή κορν φλάουρ ή σιμιγδάλι ψιλό
-1 κλαδάκι αρμπαρόριζα
-1 φλιτζάνι χοντροκομμένα καρύδια
-κανέλα
-σουσάμι
Οδηγίες
1. Βάζουμε στην κατσαρόλα τα 5 φλιτζάνια του μούστου να βράσουν.
Στο έκτο φλιτζάνι διαλύουμε το κορν φλάουρ (ή το αλεύρι ή το σιμιγδάλι).
Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντάς το διαρκώς με το σύρμα (όχι με κουτάλα) για να μη σβολιάσει, έως ότου ο μούστος πάρει μια βράση.
2. Αφήνουμε το μούστο να σιγοβράσει, για περίπου 10 λεπτά.
Κατόπιν ρίχνουμε το μισό φλιτζάνι καρύδια και την αρμπαρόριζα, και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε μέχρις ότου ο μούστος γίνει διαυγής και δέσει.
3. Σερβίρουμε τη μουσταλευριά σε βρεγμένα ρηχά πιάτα ή μπολ και την πασπαλίζουμε με κανέλα με τα υπόλοιπα καρύδια και με σουσάμι.
συνταγή σπό τη Νικολέττα Δελατόλα-Φωσκόλου
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου