νεα κρητη totalfitness news

Το μείζον πρόβλημα των απορριμμάτων, που βρίσκονται εγκλωβισμένα στο χώρο του δεματοποιητή και διαρκώς αυξάνονται, τέθηκε σε ευρεία συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στο “κόκκινο” η Τήνος


Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, σχετικά με το μείζον πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου, μετά από συγκέντρωση 60 υπογραφών από πολίτες.
Η συζήτηση, σύμφωνα με το αίτημα των πολιτών, αφορούσε κυρίως στο ζήτημα της λειτουργίας του δεματοποιητή, που έχει εγκατασταθεί στη θέση Κοσίνι, ωστόσο, μεταξύ των παρατάξεων της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας, νυν και πρώην δημοτικής αρχής αντίστοιχα, τα πνεύματα οξύνθηκαν, με τους επικεφαλής των δύο παρατάξεων να εξαπολύουν κατηγορίες, σχετικά με τις ευθύνες.
Παράλληλα, προτάθηκε, από την πλευρά της δημοτικής αρχής, ο Δήμος να στραφεί στην ανακύκλωση προκειμένου να μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν στο Κοσίνι, ωστόσο, δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις, αναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν στις ενέργειες για την ανακύκλωση να ξεκινούν τώρα και όχι από τη στιγμή που εντοπίστηκε το πρόβλημα του “εγκλωβισμού” των απορριμμάτων στην Τήνο.
Ως ενδιάμεσο, μεταβατικό μέτρο, προτάθηκε μία χαώδης, σύμφωνα με την αντιπολίτευση λύση, που αφορά στη χειροδιαλογή των νέων σύμμεικτων απορριμμάτων προκειμένου να διαχωριστούν τα ανακυκλώσιμα, στο χώρο του δεματοποιητή, αλλά και στο άνοιγμα των περίπου 30.000 παλιών δεμάτων, μερικά εκ των οποίων βρίσκονται στο χώρο εδώ και 3 περίπου χρόνια, για τον διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων που περιέχουν.
Όπως τονίστηκε, το άνοιγμα των παλαιών δεμάτων, σε συνδυασμό με την εισροή των νέων απορριμμάτων, προκειμένου να διαχωριστεί ένα πολύ μικρό ποσοστό ανακυκλώσιμων, αναμένεται να φέρει ακόμη χειρότερα αποτελέσματα στο Κοσίνι.
Στροφή στην ανακύκλωση... αργά
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Τήνου, σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν έχει ακόμη καταλήξει σε λύση, ωστόσο, στη γενική συζήτηση γύρω από το θέμα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, “κάναμε μία γενικότερη συζήτηση, για το πώς θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε καλύτερα το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς δεν μπορούμε να τα μεταφέρουμε εκτός Τήνου. Συζητήθηκαν διάφορες λύσεις, όπως ας πούμε το να προσπαθήσουμε περισσότερο στην ανακύκλωση, ώστε να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων, ή ως ενδιάμεσο στάδιο, έως την οριστική κατασκευή του ΧΥΤΥ, από δω και πέρα, από τα σύμμεικτα απορρίμματα να ξεχωρίζονται τα ανακυκλώσιμα και τα οργανικά με μία μηχανική διαδικασία, και πάλι με σκοπό τη μείωση του όγκου των δεματοποιημένων απορριμμάτων. Τα οργανικά, θα πηγαίνουν για κομπόστ. Αυτό είναι η μία φάση. Από την πλευρά του πολίτη, με τη συμβολή ενημερωτικών δράσεων ευαισθητοποίησης, να “αφυπνίσουμε” την ανακύκλωση”.
Όπως τόνισε, με αυτή την πρακτική, “ίσως παραταθεί, κατά κάποιο τρόπο ο χρόνος ζωής στο Κοσίνι, καθώς οι ήδη υπάρχοντες χώροι φτάνουν στον κορεσμό τους και οδηγούμεθα σε αδιέξοδο. Σε λίγους μήνες, θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση, εάν δε δοθεί λύση, τουλάχιστον μίας μεταφοράς δεμάτων, που από την κεντρική κυβέρνηση μας το έχουν αποκλείσει”. Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο Δήμαρχος συνεχίζει να πιέζει τους αρμόδιους φορείς της κυβέρνησης, για εξεύρεση μόνιμης λύσης. “Έχω κάνει επαφές, τόσο με τον αν. Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Φάμελλο, όσο και με τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Σκουρλέτη, έχουν συζητηθεί διάφορες λύσεις. Βρισκόμαστε σε εξέλιξη κάποιων θεμάτων”, σημείωσε.
Φόβοι για “νέα Άνδρο”
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Παναγιώτης Κροντηράς, ανέφερε, πως η ευρεία συζήτηση του θέματος εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, υπήρξε αίτημα της παράταξής του, εδώ και περίπου ένα χρόνο, με τη Δημοτική Αρχή να μην το κάνει δεκτό.
“Το θέμα δημιουργήθηκε”, εξήγησε ο κ. Κροντηράς, “διότι υπάρχουν τρεις αυτοψίες από το ΚΕΠΕ, αλλά και συνεχόμενα πρόστιμα, όσον αφορά στην κακή λειτουργία του δεματοποιητή, δηλαδή ο Δήμος δεν τον λειτουργεί σωστά. Το κυριότερο είναι, ότι έχει επεκταθεί σε ένα οικόπεδο δίπλα από το αρχικό, το οποίο δεν έχει τις απαραίτητες άδειες, ενώ δεν τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους και αυτό αποδεικνύεται και από τα πρακτικά του ΚΕΠΕ, το τελευταίο εκ των οποίων είναι και πολύ πρόσφατο. Αποτέλεσμα της κακής λειτουργίας είναι να μένουν σκουπίδια άδετα, να πηγαίνουν σκουπίδια σε ρέμα, που βρίσκεται κοντά και να καταλήγουν στη θάλασσα κλπ”. Όπως επεσήμανε, “κανείς δε ζήτησε να κλείσει ο δεματοποιητής. Αυτό που ζητήσαμε, είναι να λειτουργεί σωστά, κάτι που δε συμβαίνει μέχρι τώρα”.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας σημείωσε, πως αν η δημοτική ανακύκλωση λειτουργούσε τα τελευταία δυόμισι χρόνια, όπως επίσης και το πρόγραμμα ανακύκλωσης του Πύργου, ο όγκος των απορριμμάτων θα ήταν ήδη μειωμένος, χαρακτηρίζοντας χαώδη τη λύση της χειροδιαλογής και του ανοίγματος των παλαιών δεμάτων, τονίζοντας, ότι “άποψή μας είναι, ότι στο μόνο που θα ωφελήσει, είναι στο να ξοδευτούν εκατομμύρια ευρώ, σε κάποιον εργολάβο και σε μηχανήματα, και πάλι χωρίς αποτέλεσμα”.
Πρότεινε την εντατικοποίηση των προσπαθειών για εύρεση λύσης με μεταφορά των δεμάτων, τονίζοντας πως σε άλλες περιοχές της ελλάδας με αντίστοιχο πρόβλημα, έχει επιτραπεί και επιτευχθεί, ωστόσο η πλειοψηφία ισχυρίζεται πως κάτι τέτοιο για Τήνο έχει αποκλειστεί από την κυβέρνηση.
Κλείνοντας, ο κ. Κροντηράς σχολίασε, πως “σήμερα δε μιλάμε για ένα χώρο δεματοποίησης, σήμερα μιλάμε για ΧΑΔΑ, όπου τα σκουπίδια είναι ανεξέλεγκτα. Ό,τι προλαβαίνουν, εάν προλαβαίνουν δένουν και όλα εν τέλει μένουν άδετα”, εκφράζοντας φόβους πως η Τήνος ενδέχεται να εξελιχθεί σε μία νέα Άνδρο, όπου τα σκουπίδια θα καταλήγουν στο θαλάσσιο περιβάλλον μολύνοντάς το.
Μόνος κερδισμένος ο ανάδοχος
Από την πλευρά της ελάσσονος μειοψηφίας, υποστηρίζεται πως οι δημοτικοί σύμβουλοι πλειοψηφίας και μείζονος μειοψηφίας αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, επιρρίπτοντάς σε αμφότερους τις ευθύνες για την σημερινή κατάσταση στη διαχείριση των αποβλήτων, ενώ στηλιτεύτηκε το γεγονός της ανάλωσης των δύο παρατάξεων σε αντιπαραθέσεις και αλληλοκατηγορίες.
“Ο κύριος Δήμαρχος μας είπε εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα και ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα” αναφέρεται, ενώ “μας επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι δεν πιστεύει στην δύναμη της ανακύκλωσης, αφού δεν μας έδωσε καμία πειστική απάντηση στο γιατί δεν ξεκινάει την δημοτική ανακύκλωση και γιατί δεν συνεχίζεται η ανακύκλωση στον Πύργο που είχε θεαματικά αποτελέσματα”, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του “Κοινού Τηνίων”.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ελάσσονα μειοψηφία, “ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας μας είπε ότι ευθύνη του είναι η συγκομιδή των απορριμμάτων και όχι το που θα καταλήξουν αυτά”, σχολιάζοντας, πως “από τα λόγια του, θα μπορούσε κάποιος που παρακολουθούσε την συνεδρίαση, να συμπεράνει ότι δεν ξέρει καν που βρίσκεται ο δεματοποιητής! Με την λογική του αυτή καταλάβαμε το λόγο που έχει γεμίσει το νησί από μικρές χωματερές”.
Επισημαίνοντας, πως η αντιμετώπιση του σημαντικότερου προβλήματος του νησιού δεν γίνεται σωστά από τη νυν, όπως ακριβώς δεν είχε αντιμετωπιστεί σωστά και από την πρώην δημοτική αρχή, σημειώνει πως η δαπάνη για ανάθεση του έργου της “μεταβατικής λύσης” θα κοστίσει, αλλά δεν θα αποδώσει, ευνοώντας μόνο τον όποιο ανάδοχο.
“Όταν κατασκευαστεί ο ΧΥΤΥ απλά θα ρίξουμε μέσα το μεγαλύτερο ποσοστό παλιών και νέων απορριμάτων με αποτέλεσμα να τον γεμίσουμε και να φτάσουμε ξανά στο σημείο που είμαστε”, τονίζει το “Κοινό Τηνίων”, προτείνοντας “ανακύκλωση στην πηγή εχθές, σωστή χωροθέτηση και δημιουργία ΧΥΤΥ, συνεχείς και πειστικές προσπάθειες για την μεταφορά του όγκου απορριμμάτων που έχει συσσωρευθεί στον δεματοποιητη”, ο οποίος θα πρέπει να λειτουργεί εν τω μεταξύ σωστά.

Πηγή koinignomi.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top