νεα κρητη totalfitness news

Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗΣ ΤΗΝΟΥ     Το 13ο Θέμα της 6ης Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017 και ώρα 19:00 μ.μ. είναι από τα πλέον σημαντικά που απασχολούν το νησί μας.

     Πρόκειται για τον δεματοποιητή και τις επιπτώσεις που έχει η λειτουργία του στην περιοχή που είναι εγκατεστημένος δηλαδή στην περιοχή Κοσσίνι του Δημοτικού Διαμερίσματος της Αγάπης. Παρόλο που το θέμα αυτό εδώ και αρκετό καιρό τόσο η μείζονα όσο και η ελάσσονα μειοψηφία αιτούνταν προφορικά να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου αυτό έγινε πραγματικότητα κατόπιν έγγραφης αίτησης που κατατέθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2017 και υπογράφτηκε από 60 συντοπίτες μας.
     Εισηγούμενη στο θέμα η δικηγόρος Αθηνών κα Αικατερίνη Σιώτου που εκπροσωπεί τον Σύλλογο Απανταχού Αγαπιανών και τους κατοίκους του χωριού Αγάπη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η επιτακτική ανάγκη ολοκληρωμένης διάθεσης και διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί αποτελεί ζήτημα υψίστης ζωτικής σημασίας. Πολλοί από τους εντολείς της που έχουν κτήματα και εκτρέφουν ζώα στην περιοχή ουδέποτε διαμαρτυρήθηκαν για την επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας ως περιοχή της εγκατάστασης δεματοποίησης αφού ήταν προς το συμφέρον ολόκληρου του νησιού να δοθεί μια προσωρινή λύση σε αυτό ζήτημα και ανέφερε ότι στην αρχή η εγκατάσταση λειτουργούσε ικανοποιητικά. Αυτή τη στιγμή όμως η κατάσταση που επικρατεί εκεί πλήττει όλο το νησί. Τα δέματα έχουν υπερκαλύψει τον προβλεπόμενο χώρο και έχουν μεταφερθεί σε διπλανό μη αδειοδοτημένο ενώ στοιβάζονται χύδην στο έδαφος με αποτέλεσμα να μολύνουν την γύρω περιοχή χωρίς επιστροφή. Παρόλες τις επανειλημμένες εξωδικαστικές οχλήσεις που έγιναν προς το Δήμο δεν βελτιώθηκε η κατάσταση με αποτέλεσμα την προσφυγή στην δικαιοσύνη με μόνο αίτημα το αυτονόητο : την σωστή λειτουργία της εγκατάστασης. Παρότι το δικαστήριο δεν έβγαλε απόφαση για τυπικούς δικονομικούς λόγους ο δεματοποιητής εξακολουθεί και λειτουργεί πλημμελώς με αποτέλεσμα πλήθος καταγγελιών και άσκηση αυτεπάγγελτης ποινικής δίωξης από την πολιτεία. Η δημοτική αρχή με όλα αυτά έμεινε ασυγκίνητη προβάλλοντας ως πρόφαση την πολιτική πλευρά του θέματος που όμως δεν υφίσταται. Το πρόβλημα είναι πραγματικό. Η συνοπτική ενημέρωση που έγινε στο τηλεοπτικό κανάλι του SKAI είχε μοναδικό σκοπό την έκθεση του προβλήματος δηλαδή την σταδιακή υποβάθμιση του χωριού και συνεκδοχικά όλου του νησιού και την επιδείνωση του. Θεωρεί ότι οι αρμόδιοι θα πρέπει να προβούν στις δέουσες ενέργειες για το καλό πρώτα των κατοίκων και μετά των επισκεπτών. Ο τουρισμός αναμφισβήτητα ενισχύει την οικονομία του νησιού όμως το κακό που πλήττει καθημερινά τους μόνιμους κατοίκους του νησιού που όχι μόνο βλέπουν τα ζώα τους να πεθαίνουν και τις σοδιές τους να καταστρέφονται αλλά έρχονται καθημερινά σε επαφή με αυτή την εικόνα και όχι μόνο την θερινή περίοδο που το νησί είναι πόλος έλξης για τους τουρίστες. Θεωρεί ότι το θέμα του δεματοποιητή δεν είναι νομικό και δεν πρέπει να ξεπέφτει σε διαδρόμους και αίθουσες δικαστηρίων και δεν είναι και πολιτικό αφού η σοβαρότητα του δεν υπολογίζεται ούτε με ψήφους ούτε με πλειοψηφίες. Απαιτεί βούληση και δράση και πρέπει να λυθεί στον τόπο του προβλήματος ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους και όχι από δικαστές που βγάζουν αποφάσεις κρίνοντας νομικούς ισχυρισμούς και ενστάσεις.
     Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Πέτρος Αρμακόλας ως γραμματέας του Συλλόγου Απανταχού Αγαπιανών και ενημέρωσε αρχικά το Σώμα ότι οι ενέργειες στις οποίες προβαίνει ο Σύλλογος είναι αποτέλεσμα της σύμφωνης γνώμης της Γενικής Συνέλευσης των μελών του. Έπειτα εξέφρασε την αγανάκτηση του τόσο για την προηγούμενη όσο και για την τωρινή δημοτική αρχή γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις για την εύρυθμη λειτουργία της εγκατάστασης και την μεταφορά των δεμάτων από αυτήν στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα καθώς και για την εξασφάλιση εργασίας σε κατοίκους του, δεν τηρείται τίποτα από αυτά. Επιπλέον εξέφρασε τους φόβους του για τα ζώα που εκτρέφονται και τους αλίφωνες (σταμναγκάθια) που ευδοκιμούν στην περιοχή και φτάνουν στα πιάτα των κατοίκων του νησιού. Τέλος κάλεσε τους αρμόδιους να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων τους όπως και εκείνος έχει αναλάβει την ευθύνη των δικών του.
     Κατόπιν τον λόγο έλαβε ο κ. Πολύκαρπος Δελατόλας ως εκπρόσωπος των υπογραφόντων του χωριού Αγάπη στην αίτηση της 26ης Ιανουαρίου 2017 και δήλωσε ότι η κατάσταση στο χώρο του δεματοποιητή έχει ξεφύγει τελείως. Ο ίδιος υπήρξε υπάλληλος στην εγκατάσταση για δύο χρόνια που ήταν υπό την εποπτεία ιδιωτικής εταιρείας και λειτουργούσε ικανοποιητικά. Τα απορρίμματα ενός απορριμματοφόρου χρειάζονταν 45 με 60 λεπτά για να δεθούν και όλο αυτό το διάστημα δεν επιτρεπόταν να φύγει το απορριμματοφόρο από τον χώρο. Λειτουργούσε ο βιολογικός, η εγκατάσταση πλενόταν στο τέλος κάθε βάρδιας και τα λήμματα μεταφέρονταν κάθε 10 ημέρες από τον χώρο και η πυρόσβεση λειτουργούσε. Ενημέρωσε το σώμα ο ίδιος πήγε στο χώρο του δεματοποιητή μετά από δύο χρόνια που έχει σταματήσει την εργασία του εκεί και αντίκρισε ένα φοβερό θέαμα. Στον χώρο υπάρχουν τουλάχιστον 300 φορτηγά απορρίμματα χύδην στο έδαφος. Στον ιμάντα του δεματοποιητή βρισκόταν το περιεχόμενο ενός απορριμματοφόρου και ενός κοντέινερ. Ο βιολογικός και η πυρόσβεση θεωρεί ότι είναι από καιρό εκτός λειτουργίας εφόσον δεν υπάρχει νερό στον χώρο. Τέλος έδωσε προθεσμία στην Δημοτική Αρχή μέχρι την 1η Μάιου 2017 για να κάνει τα ακόλουθα :
1) Να καθαριστεί άμεσα το ρέμα κάτω από τον δεματοποιητή που έχουν πέσει ολόκληρα δέματα και τεράστιες ποσότητες χύδην απορρίμματα.
2) Να δεθούν τα χύδην απορρίμματα που βρίσκονται στον χώρο της εγκατάστασης.
3) Να ξεκινήσουν να μεταφέρονται τα δέματα εκτός νησιού.
Σε αντίθετη περίπτωση οι κάτοικοι του χωριού Αγάπη θα προβούν σε ανάλογες ενέργειες.
     Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος κ. Σίμος Ορφανός και δήλωσε ότι κανείς, πόσο μάλλον εκείνος που έχει την κύρια ευθύνη, δεν είναι περήφανος για ότι συμβαίνει στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων γιατί το πρόβλημα είναι διαπιστωμένο. Η λειτουργία του δεματοποιητή δεν γίνεται ορθά και ομαλά όμως δεν βλέπει τον τρόπο που θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα. Αναγνώρισε ότι τα απορρίμματα έχουν πέσει στα ρέματα καθώς και την υποχρέωση εκ μέρους της δημοτικής αρχής να μαζευτούν από εκεί και να δεθούν τα χύδην. Σημείωσε όμως ότι ο δεματοποιητής έχει πλέον παλιώσει και χρειάζεται συνεχώς επισκευές, ενώ τα απορρίμματα έχουν πολλαπλασιαστεί στον μέγιστο βαθμό και μεταφέρονται μέτρα μακριά στα παρακείμενα αγροτεμάχια. Επίσης ότι οι κάτοικοι, βάζοντας πρώτο τον εαυτό του, είναι απαίδευτοι όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων τους και εναποθέτουν στους κάδους αντικείμενα που δεν μπορεί να δεματοποιήσει το μηχάνημα γι’ αυτό και μένουν στην άκρη. Όμως ακόμα και αν δεθούν τα απορρίμματα και καθαριστεί η γύρω περιοχή πάλι δεν θα λυθεί το πρόβλημα γιατί σε λίγο καιρό θα μαζευτούν καινούργια. Απέκλεισε δε το ενδεχόμενο μεταφορά τους γιατί όπως δήλωσε έχει κάνει πάρα πολλές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς αποτέλεσμα. Πιστεύει ότι η λύση του δεματοποιητή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θεωρεί ότι μόνο η κατασκευή Χ.Υ.Τ.Υ. θα λύσει το πρόβλημα.
     Ενημέρωσε το Σώμα για το σχέδιο του για την ¨μεταβατική διαχείριση¨ των απορριμμάτων στον χώρο του δεματοποιητή που περιλαμβάνει ανάθεση υπηρεσίας ανάκτησης μέσων μηχανικής διαλογής και βιολογικής επεξεργασίας και κομποστοποίησης των νέων απορριμμάτων και σταδιακά των αποθηκευομένων. Ο σκοπός αυτής της δράσης είναι αφενός η μείωση των υπολειμμάτων που θα δεματοποιηθούν αφετέρου η σταδιακή μείωση του όγκου των αποθηκευμένων δεμάτων. Η δαπάνη αυτή δεν δύναται να καλυφθεί από τα ανταποδοτικά τέλη του δήμου και ως εκ τούτου είναι απαραίτητη η οικονομική ενίσχυση του από το υπουργείο μέχρι να κατασκευαστεί ο Χ.Υ.Τ.Υ. Για την υλοποίηση αυτής της δράσης θα απαιτηθεί μηχανολογικός εξοπλισμός που αν αγοραστεί θα διαμορφώσει κόστος περί τα 40 ευρώ/τόνο απορριμμάτων ενώ αν μισθωθεί το κόστος του θα φτάσει περί τα 80 ευρώ/τόνο. Η μεταφορά τους εκτός νησιού όμως εκτιμά ότι θα στοιχήσει 200 ευρώ/τόνο.
     Τέλος κατέθεσε την πρόταση του για την συγκρότηση ομάδας εργασίας αποτελούμενη από τον ίδιο, τους Αντιδημάρχους κ. Φ. Οριάνο και κ. Ι. Απέργη και τους πρώην Αντιδημάρχους κ. Ι. Ζαλώνη και κ. Α. Ξενόπουλο που με συλλογική προσπάθεια θα αναζητήσει λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων.
     Κατόπιν τον λόγο έλαβε η εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Αγάπης κα Μαρία Δελατόλα και για μια ακόμα φορά κατηγόρησε τον προηγούμενο τοπικό εκπρόσωπο για την εγκατάσταση του δεματοποιητή στα όρια της κοινότητας της Αγάπης διότι εκείνη και η τρέχουσα δημοτική αρχή παρέλαβαν μια ήδη αδιέξοδη κατάσταση που ήταν αποτέλεσμα αποφάσεων που πάρθηκαν τόσο εν αγνοία των κατοίκων της Αγάπης όσο και ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατηγόρησε επίσης την στάση του Συλλόγου Απανταχού Αγαπιανών ως πολιτική και όχι ως προσπάθεια για την προάσπιση των συμφερόντων του χωριού τους εφόσον θεωρεί ότι είναι γνωστή η σχέση των μελών του συλλόγου με την παράταξη του κ. Παναγιώτη Κροντηρά. Σημείωσε επίσης ότι κανείς δεν θα εναντιωνόταν στην κατάσταση που επικρατεί στον δεματοποιητή σήμερα αν δεν είχε αλλάξει η δημοτική αρχή το 2014. Η εκπρόσωπος της Τ.Κ. Αγάπης δεν πρότεινε κάποια λύση για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή της αρμοδιότητας της ούτε προσφέρθηκε να συνδράμει στην προσπάθεια εξεύρεσης από κοινού λύσης αφού όπως είπε χαρακτηριστικά ¨Η κατάσταση είναι αδιέξοδη και θα γίνεται όλο και χειρότερη, μην πείτε για άλλη μια φορά αυτό που ακούω εδώ και 3 χρόνια τώρα ότι έγινε έγινε και τώρα τι κάνουμε… γιατί τώρα είναι κατόπιν εορτής. Δυστυχώς το Αγάπη καταδικάστηκε με την δική σας συναίνεση¨.
     Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Παναγιώτης Κροντηράς και εξέφρασε την ευχαρίστηση του για το ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα που για πολύ καιρό η παράταξη του ζητούσε να συζητηθεί βρήκε επιτέλους τον δρόμο του στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου έστω και με την διαδικασία των υπογραφών από τους 60 συμπατριώτες μας. Έκανε μια αναδρομή στις ενέργειες που έγιναν στον ενιαίο Δήμο επί θητείας του ώστε να μπει μια βάση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων με την ένταξη του σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ και περιέγραψε όλες τις δράσεις που περιελάμβανε. Επίσης ενημέρωσε ότι με πρόγραμμα ΕΣΠΑ ξεκίνησε και η μελέτη για την χωροθέτηση του Χ.Υ.Τ.Υ.. Στην συνέχεια εξήγησε πως και με ποια διαδικασία εγκαταστάθηκε ο δεματοποιητής που ήταν αποτέλεσμα απόφασης της Περιφέρειας υπό την απειλή επικείμενων προστίμων κατόπιν καταγγελιών συμπολιτών μας και του ραδιοφωνικού σταθμού SKAI. Ανέφερε ότι με την οριστική παύση του εναπομείναντος ΧΑΔΑ στο Κοσσίνι ο δήμος υποχρεώθηκε από το ΥΠΕΚΑ στην εγκατάσταση της μονάδας δεματοποίησης ως ενδιάμεση νόμιμη λύση ως την ολοκλήρωση της κατασκευής Χ.Υ.Τ.Υ.. Ο χώρος που εγκαταστάθηκε ο δεματοποιητής έλαβε όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και όλα τα μέτρα προστασίας σύμφωνα με την ΑΕΠΟ. Σήμερα όμως ο χώρος που έχει επεκταθεί η εγκατάσταση δεν έχει ούτε την απαραίτητη αδειοδότηση ούτε έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος από την εναπόθεση απορριμμάτων. Δήλωσε επίσης ότι οι 3 επιτροπές που έχουν συστηθεί από το 2015 από την Περιφέρεια για να ελέγξουν τις καταγγελίες για τον χώρο του δεματοποιητή αναφέρουν ξεκάθαρα την επέκταση του σε μη αδειοδοτημένο χώρο και διερωτήθηκε γιατί δεν έχει γίνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση.
     Ως προς το θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων εκτός του νησιού αναφέρθηκε στο πρόσφατο παράδειγμα της Ζακύνθου που όχι μόνο θα ξεκινήσει να τα μεταφέρει αλλά πέτυχε και χρηματοδότηση από το Υπουργείο για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού. Σημείωσε όμως ότι μεταφορές απορριμμάτων κάνουν και η Θάσος, η Σαμοθράκη, τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα, η Αίγινα και διερωτήθηκε κατά πόσον το κόστος των μεταφορών θα πρέπει να καλύπτεται από τα ανταποδοτικά τέλη γιατί κατά την άποψη του είναι έργο του δήμου και οφείλει να αιτηθεί χρηματοδότηση γι’ αυτό. Επίσης έθεσε το θέμα της πίεσης των αρμόδιων ώστε να οριστεί αποδέκτης των απορριμμάτων του νησιού μας όπως αποφασίστηκε με το Π.Δ. (ΦΕΚ1081/2015) Περί μεταφοράς απορριμμάτων δήμων του Νοτίου Αιγαίου από νησί σε νησί.
     Συμφώνησε ότι η μόνη λύση για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι η κατασκευή του Χ.Υ.Τ.Υ.. Διερωτήθηκε όμως γιατί καθυστέρησε ο δήμος να καταθέσει εκ νέου την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή του έπειτα από την ακύρωση της το 2015 από το υπουργείο. Όμως για να λειτουργήσει ο Χ.Υ.Τ.Υ. και να μειωθούν τα απορρίμματα θα πρέπει να γίνεται και συστηματική ανακύκλωση. Το 2014 δήλωσε ότι παρέδωσε στην παρούσα δημοτική αρχή 200 κάδους ανακύκλωσης και ένα ειδικό απορριμματοφόρο και θεωρεί αδικαιολόγητη την καθυστέρηση έναρξης της διαδικασίας αφού και η ΕΕΕΑ Α.Ε. έχει προτείνει εγγράφως στον δήμο να συνάψει σύμβαση εργολαβίας με ιδιώτη μεταφορέα και η ίδια να επιδοτήσει τα κόμιστρα ανά τόνο μεταφερόμενων υλικών. Έκανε λόγο επίσης για το σχέδιο της ¨μεταβατικής διαχείρισης¨ των απορριμμάτων που προτάθηκε και αιτήθηκε μια ολοκληρωμένη οικονομοτεχνική μελέτη που να συνοψίζει τα κόστη και τα οφέλη τόσο για τα νέα όσο και για τα παλιά απορρίμματα.
     Η πρόταση του συνδυασμού του είναι να γίνει αναμόρφωση του προϋπολογισμού από την οικονομική επιτροπή, να βρεθεί λύση χρηματοδότησης από το Υπουργείο εκτός ανταποδοτικής υπηρεσίας (όπως στην περίπτωση της Ζακύνθου), να αποκατασταθεί η εύρυθμη και σύννομη λειτουργία του δεματοποιητή, να αδειοδοτηθεί ο παρακείμενος χώρος που έχει επεκταθεί η εγκατάσταση καθώς και να τηρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι που διέπουν την λειτουργία της.
     Κατόπιν τον λόγο έλαβε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Πέτρος Κουσουνάδης που για ακόμα φορά επισήμανε πόσο σημαντικό θεωρεί τον τρόπο που ήρθε αυτό το θέμα στο συμβούλιο, με την συλλογή υπογραφών από τους πολίτες, ώστε να συζητούνται τα θέματα που απασχολούν τον κόσμο απευθείας και όχι μέσω εκπροσώπων. Στην συνέχεια διερωτήθηκε πως έλαβε αρχική αδειοδότηση ο δεματοποιητής εφόσον δεν είχε εξασφαλιστεί ο αποδέκτης των δεμάτων. Επίσης ανέφερε άλλα σημεία της περιβαλλοντικής μελέτης που θεωρεί ότι δεν υπήρχε περίπτωση να τηρηθούν και δήλωσε ότι σήμερα ούτως ή άλλως δεν τηρείται τίποτα.
     Στην συνέχεια απευθύνθηκε στον κ. Δήμαρχο και συμπλήρωσε στην δήλωση του ότι η μόνη λύση για το πρόβλημα των απορριμμάτων είναι να γίνει σωστά ο Χ.Υ.Τ.Υ. γιατί μία λέξη μπορεί να αλλάξει εντελώς τα πράγματα. Θεωρεί ότι η μελέτη που είχε κατατεθεί για τον Χ.Υ.Τ.Υ. απορρίφθηκε γιατί δεν ήταν σωστή και ο κάτοικοι της Αγάπης είχαν κάθε δικαίωμα να την προσβάλουν όπως και έγινε. Τώρα κατατέθηκε πάλι η ίδια μελέτη και είναι αμφίβολο κατά πόσο θα γίνει και αυτή αποδεκτή. Εξέφρασε τη γνώμη ότι αν ο Χ.Υ.Τ.Υ. ξεκινήσει με τον ίδιο ή παρόμοιο τρόπο με αυτόν του δεματοποιητή θα καταλήξουμε 3 χρόνια μετά την κατασκευή του να έχουμε πάλι προβλήματα. Ακόμα ρώτησε γιατί δεν έχει ξεκινήσει η ανακύκλωση του Δήμου και δήλωσε ότι δεν συμφωνεί ότι οι πολίτες της Τήνου είναι απαίδευτοι στο θέμα αυτό και αυτό φάνηκε από τα θεαματικά αποτελέσματα που είχε ανάλογο εγχείρημα στον Πύργο και από την δουλειά που γίνεται στην ΚΟΙΝΣΕΠ που ο κόσμος πρέπει να μεταφέρει ο ίδιος τα ανακυκλώσιμα του στις εγκαταστάσεις της.
     Αντιτάχτηκε στο σχέδιο της ¨μεταβατικής διαχείρισης¨ των απορριμμάτων που προτάθηκε διότι όπως είπε χαρακτηριστικά ¨δεν είναι σωστό να δώσουμε την διαχείριση των απορριμμάτων σε έναν ιδιώτη, να αγοράσουμε τα μηχανήματα και να τον πληρώνουμε για να κάνει χειροδιαλογή και όχι διαλογή στην πηγή όπως είναι καταγεγραμμένο στο Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που έχει ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και στο σχέδιο της Περιφέρειας¨. Θεωρεί ότι δεν γίνεται να αναιρούνται αυτά που έχουν ψηφιστεί και πλέον δήλωσε ότι έχουν φτάσει ως ομάδα ως ¨ΚΟΙΝΟ ΤΗΝΙΩΝ¨ στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση στον δεματοποιητή και γενικότερα στην διαχείριση των απορριμμάτων της Τήνου δεν οφείλεται σε ανικανότητα ή απραξία όπως ανέφερε ο κ. Κροντηράς αλλά είναι θέμα επιλογής. Πιστεύει ότι δεν γίνεται καμία ενέργεια από πλευράς του Δήμου ώστε να γίνει σωστή διαχείριση μέχρι τα πρόβλημα να γιγαντώσει με αποτέλεσμα να αναλάβει κάποιος ιδιώτης για να το λύσει με τα ανάλογα ανταλλάγματα. Δέχτηκε όμως να το συζητήσει εφόσον μόνο ειδικοί μελετητές αποδείξουν ότι αυτό το σχέδιο θα φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα.
     Στη συνέχεια ζήτησε να κατατεθεί όλη η αλληλογραφία για τις όποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι στιγμής για την μεταφορά των απορριμμάτων εκτός του νησιού τόσο από την τωρινή όσο και από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
     Για το θέμα της δημοσιοποίησης του θέματος των απορριμμάτων στο τηλεοπτικό κανάλι του SKAI δήλωσε ότι δεν συμφωνεί μεν με τον τρόπο που χειρίστηκε το κανάλι το θέμα όμως δήλωσε ότι δεν γίνεται να είναι το δημοτικό συμβούλιο απέναντι στους ανθρώπους που δημοσιοποίησαν αυτό το πρόβλημα γιατί θεωρεί ότι ίσως η αυτό αποτελέσει μέσο πίεσης προς όλους τους αρμόδιους και τελικά να προσφέρει κάποια βοήθεια.
     Τέλος κατάθεσε την πρόταση του συνδυασμού του που είναι και πάγιο αίτημα για τα τελευταία 2,5 χρόνια. Να ξεκινήσει άμεσα η ανακύκλωση του Δήμου γιατί αν δεν ξεκινήσει δεν υπάρχει Χ.Υ.Τ.Υ.. Θεωρεί ότι πρέπει επιτέλους να εκπαιδευτεί ο κόσμος στην ανακύκλωση. Ακόμα να τοποθετηθεί σωστά ο Χ.Υ.Τ.Υ. χωρίς να μεθοδεύεται η χωροθέτηση του και να λειτουργήσει σωστά για να μην καταλήγει σε αυτόν τίποτα άλλο εκτός από υπολείμματα. Τέλος να ξεκινήσει η μεταφορά των δεμάτων γιατί θεωρεί ότι αυτά απλά στο τέλος θα θαφτούν στον Χ.Υ.Τ.Υ. και πλέον δεν θα είναι Χ.Υ.Τ.Υ. αλλά μια άλλη χωματερή που γρήγορα θα κορεστεί.
     Κατόπιν έλαβαν τον λόγο οι σύμβουλοι:
     Ο σύμβουλος κ. Αντώνιος Ξενόπουλος δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να βοηθήσει σε οτιδήποτε χρειαστεί για να βρεθεί μια λύση. Στη συνέχεια εξήγησε πως πρέπει να λειτουργεί ο δεματοποιητής γιατί όταν εγκαταστάθηκε είχε την πλήρη ευθύνη για την λειτουργία του ως αρμόδιος αντιδήμαρχος. Πριν τοποθετηθεί το μηχάνημα έγιναν μελέτες στα απορρίμματα της Τήνου ώστε να αγοραστεί το κατάλληλο και όχι ένα μηχάνημα που δεματοποιεί μόνο ανακυκλώσιμα όπως ειπώθηκε. Το μηχάνημα όμως αυτό για να λειτουργεί σωστά θα πρέπει να πλένεται καθημερινά, να σκουπίζεται από τα υπολείμματα και φυσικά να συντηρείται τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο από αντίστοιχα εξουσιοδοτημένα συνεργία και όχι στο πόδι από τυχαίους τεχνικούς. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να δοθούν χρήματα όπως δίνονται πάρα πολλά για να καθαριστούν τα ρέματα και οι παραλίες. Όσο είχε την ευθύνη δεν επέτρεπε να αδειάσει κανένα απορριμματοφόρο στο έδαφος, όμως τώρα δεν γίνεται κάτι τέτοιο γιατί δεν υπάρχει στρατηγική με τους υπαλλήλους από φόβο να μην δυσαρεστηθούν. Στη συνέχεια διερωτήθηκε γιατί δεν βρέθηκε κάποιος αιρετός να μην επιτρέψει να τοποθετηθούν τα δέματα μπροστά σε σημείο που περνάει νερό που η κοινή λογική προστάζει ότι όταν θα βρέξει θα βρεθούν στο ρέμα κάτι που φυσικά έγινε. Δήλωσε επίσης ότι 3 φορές την εβδομάδα πήγαινε στον χώρο για να ελέγξει και αμφιβάλει αν ο τωρινός αντιδήμαρχος έχει πάει εκεί ποτέ.
     Τέλος δήλωσε ότι ο ίδιος έχει αναλάβει την ευθύνη για τον χώρο που εγκαταστάθηκε ο δεματοποιητής όμως αν η παρούσα δημοτική αρχή δεν συμφωνεί ας τον κλείσει και ας τα πάει αλλού. Αυτό όμως γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να το κάνει γιατί κανείς δεν δέχεται τα απορρίμματα στο μέρος του, άρα δεν πρέπει να λέει ότι δεν είναι σωστή επιλογή αλλά να προσπαθήσει να το λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
     Ο σύμβουλος κ. Ιωάννης Ζαλώνης σε πολύ έντονο ύφος δήλωσε και εκείνος με την σειρά του ότι ο δεματοποιητής έγινε με προτροπή του ΥΠΕΚΑ και που αν δεν είχε γίνει δεν θα μιλούσαμε για τουρισμό αυτή την στιγμή στην Τήνο επειδή κανένα χωριό δεν θα δεχόταν τα απορρίμματα. Ο δεματοποιητής, που θεωρεί ότι πλέον είναι χωματερή, λειτουργεί σήμερα με τον πιο απαράδεκτο τρόπο. Στην περιοχή δεν επικρατεί καμία λογική και παντού υπάρχουν απορρίμματα άδετα, άλλα θαμμένα χύδην, άλλα θαμμένα σε δέματα και κανείς δεν ελέγχει τι γίνεται. Είπε επίσης ότι ο αντιδήμαρχος της καθαριότητας δηλώνει ότι υπεύθυνος για την λειτουργία του είναι ο κ. Δήμαρχος και όχι ο ίδιος. Αναφέρθηκε στον παρακείμενο χώρο που εκμισθώθηκε ο οποίος δεν έχει περίφραξη, δεν λειτουργεί ο βιολογικός, ούτε η πυρόσβεση. Διερωτήθηκε και αυτός γιατί δεν μεταφέρονται τα δέματα ενώ η μεταφορά τους επιτρέπεται με νόμο από τον Δεκέμβριο του 2014. Τέλος επανέλαβε ότι το μόνο αίτημα των κατοίκων της Αγάπης, κάτι που και ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος παραδέχτηκε, είναι η εύρυθμη και σύννομη λειτουργία της εγκατάστασης σύμφωνα με την ΑΕΠΟ και όχι η απομάκρυνση της.
     Έθιξε το θέμα της ανακύκλωσης και είπε ότι ενώ στις 2 Φεβρουαρίου του 2014 παρέλαβαν ως τότε δημοτική αρχή τους κάδους και το απορριμματοφόρο και παρέδωσαν σχετική μελέτη για το πώς θα μεταφέρονται τα ανακυκλώσιμα στην Αθήνα ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα.
     Τέλος αποδέχτηκε την πρόταση του κ. Δημάρχου για την δημιουργία επιτροπής, πρότεινε όμως να την στελεχώσουν και άλλα μέλη της πλειοψηφίας καθώς και οι επικεφαλής της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας κύριοι Παναγιώτης Κροντηράς και Πέτρος Κουσουνάδης.
     Ο ανεξάρτητος σύμβουλος κ. Γεώργιος Σανταμούρης έθεσε το ερώτημα κατά πόσον ισχύει η αναφορά για την μεταφορά των απορριμμάτων από τη Ζάκυνθο γιατί στην περίπτωση που ισχύει θεωρεί ότι θα αποτελούσε μια ελπίδα για την μεταφορά και των απορριμμάτων της Τήνου.
     Ο σύμβουλος κ. Νικόλαος Γκίζης τάχτηκε υπέρ του δικαίου αιτήματος των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των κατοίκων της Αγάπης που ζητάνε το αυτονόητο, την εύρυθμη λειτουργία του δεματοποιητή και την μεταφορά των δεμάτων θεωρώντας ότι κανείς από τους συμβούλους συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου δεν δίνει την πρέπουσα σημασία επειδή τα απορρίμματα δεν είναι έξω από την πόρτα τους.
     Η ανεξάρτηση σύμβουλος κα Ειρήνη Βιδάλη δήλωσε καταρχάς ότι εκλαμβάνει το σχόλιο που ακούστηκε για την αρνητική συμβολή του ιδιωτικού τομέα στα παντός είδους απόβλητα ως αστείο. Επί του θέματος τάχτηκε υπέρ των κατοίκων της Αγάπης και ζήτησε από τους συμβούλους να βρουν αυτοί την λύση στο πρόβλημα τους, γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε έχουν εκλεγεί, και όχι να ζητούν από τους κατοίκους να τους προτείνουν λύσεις.
     Ο σύμβουλος κ. Παντελεήμων Αρμάος επί του θέματος αναφέρθηκε στην εμπειρία του από την ενημέρωση που κάνει μαζί με την ΚΟΙΝΣΕΠ στα χωριά της Τήνου και κατέθεσε ότι ο η τηνιακή κοινωνία είναι ώριμη να δεχτεί την ανακύκλωση που πιστεύει ότι θα έχει θεαματικά αποτελέσματα.
     Ο σύμβουλος κ. Γεώργιος Τζές τάχτηκε υπέρ της δημιουργίας της επιτροπής που θα βοηθήσει να λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων και προσέφερε την βοήθεια του σε αυτήν.
     Ο Αντιδήμαρχος κ. Φίλιππος Οριάνος περιέγραψε την κατάσταση στην οποία παρέλαβε τον δεματοποιητή και τα προβλήματα που αντιμετώπισε ένα εκ των οποίων ήταν ότι όταν τα απορρίμματα είναι βρεγμένα δεν μπορούν να δεματοποιηθούν. Επίσης σημείωσε ότι αυτό το έργο έγινε χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η μεταφορά τους. Δήλωσε ότι ο χώρος αυτή την στιγμή έχει περιφραχτεί ολόκληρος (σε αυτό το σημείο ξεσήκωσε διαμαρτυρίες). Υποσχέθηκε τέλος στους κατοίκους ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ¨νοικοκυρέψει¨ τον χώρο.
     Ο σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Ψάρρος ανέφερε ότι πρέπει να ¨βάλουν όλοι πλάτες¨ για να βρεθεί μια λύση και ευχήθηκε όταν ξεκινήσει η ανακύκλωση και επεκταθεί να ανταποκριθεί θετικά ο κόσμος γιατί έχει όπως ανέφερε παραδείγματα που κάτοικοι σφάζουν τα ζώα τους και πετάνε στον κάδο τα υπολείμματα που καταλήγουν στον δεματοποιητή. Δήλωσε όμως ότι αυτή την στιγμή λίγοι τηνιακοί πολίτες δεν έχουν την παιδεία να κάνουν ανακύκλωση.
     Η αντιδήμαρχος κα Αναστασία Δεληγιάννη – Άσπρου μίλησε για το δημοσίευμα της στο blog Tinos Today αναφορικά με την προβολή του θέματος των απορριμμάτων στο τηλεοπτικό κανάλι του SKAI. Γνώμη της είναι ότι στις ευνομούμενες κοινωνίες μπορεί ο καθένας να λέει την άποψη του όμως εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τον τρόπο που προβλήθηκε το θέμα ιδιαίτερα στην σύνδεση του με το τουριστικό προϊόν του νησιού και την παραλία της Κολυμπήθρας. Την άποψη της αυτή την εξέφρασε μόνο όταν πύκνωσαν οι αντιδράσεις ανθρώπων που είδαν την οικονομία του νησιού να κινδυνεύει και δεν ήθελε θίξει ούτε τους ανθρώπους του χωριού Αγάπη ούτε την συνάδελφο της δικηγόρο.
     Δήλωσε ότι καταλαβαίνει μεν το πρόβλημα των σκουπιδιών αλλά θεωρεί ότι αυτό δεν λύνεται χωρίς κυβερνητική βούληση. Πιστεύει ότι δεν πρέπει αυτό να κρυφτεί ή ότι να σταματήσουν οι αντιδράσεις, η δημοσιοποίηση του όμως θα πρέπει να τεθεί σε άλλη βάση και να γίνουν πιέσεις από όλους προς την κυβερνητική κατεύθυνση για να δώσει λύση. Θεωρεί ότι το θέμα δεν επιδέχεται κόντρες και είναι απαραίτητο από όλους να καταθέσουν προτάσεις για την λύση του.
     Στην δευτερολογία τους οι εισηγητές είπαν τα ακόλουθα :
     Η δικηγόρος κα Αικατερίνη Σιώτου δήλωσε ότι παρατήρησε μια ασάφεια και μια εμμονή στα λεγόμενα το κ. Δημάρχου. Επανέλαβε χαρακτηριστικά τις φράσεις του ¨Δεν γίνεται τίποτα, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, παραδεχτείτε όλοι ότι ο δεματοποιητής δεν θα δουλέψει γιατί και να δουλέψει το πρόβλημα θα παραμείνει, εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτα πείτε εσείς καμιά λύση και καμιά πρόταση¨ και τις παραλλήλισε με το ένα παράδειγμα ¨όπως με τα ψίχουλα που τρώμε και πέφτουν στο τραπέζι μας, εφόσον αύριο θα ξαναφάμε δεν υπάρχει και λόγος να τα μαζέψουμε¨. Άποψη της είναι ότι ο κ. Δήμαρχος έχει την αρχή της διαχείρισης και τις αποφάσεις και εκείνος οφείλει πρώτος με την βοήθεια των υπολοίπων να τρέξει, να ψάξει, να κυνηγήσει για να δώσει λύσεις.
     Επανέλαβε τα αιτήματα των κατοίκων του χωριού Αγάπη για σωστή λειτουργία της εγκατάστασης του δεματοποιητή προσθέτοντας και την αδειοδότηση του οικοπέδου που αυτός έχει επεκταθεί και αναφέροντας τον νέο ΠΕΣΔΑ που ορίζει ως αποδέκτη των απορριμμάτων για τα νησιά που ακόμα δεν έχουν Χ.Υ.Τ.Υ. την Κάρπαθο ρώτησε αν έχει γίνει κάποια προσπάθεια ώστε τα δέματα να μεταφερθούν εκεί.
     Στο θέμα του τουρισμού διευκρίνισε, γιατί πολλά ακούστηκαν, ότι η συνέντευξη που της πήραν από το τηλεοπτικό κανάλι SKAI ήταν 10 λεπτά ενώ προβλήθηκε το πολύ 1,5, και δεν είναι εκείνη υπεύθυνη αυτό, όταν ρωτήθηκε εκείνο το μεσημέρι που προβλήθηκε η εκπομπή, και όχι νωρίτερα όπως ειπώθηκε, τι συνέπειες μπορεί να έχει ο δεματοποιητής εκείνη απάντησε ότι η Κολυμπήθρα είναι κοντά στα σκουπίδια που βγαίνουν στη θάλασσα και μπορεί να φτάσουν και σε αυτή.
     Κλείνοντας δήλωσε χαρακτηριστικά ¨οι δουλειές δεν γίνονται με ευχολόγια αλλά με έργα¨.
     Ο κ. Πολύκαρπος Δελατόλας συμπέρανε και αυτός με όσα άκουσε ότι δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Έφερε αντίρρηση στην δήλωση ότι όταν τα σκουπίδια είναι βρεγμένα δεν μπορούν να δεθούν διότι και όταν εκείνος εργαζόταν εκεί έβρεχε όμως εκτελούσε την εργασία του κανονικά.
     Αναφέρθηκε στην τοπική εκπρόσωπο της Αγάπης που προεκλογικά κατηγορούσε τον προηγούμενο και τον προ προηγούμενο τοπικό εκπρόσωπο ότι έχουν κάνει το χωριό χώρο εναπόθεσης σκουπιδιών. Όταν όμως στην συνέλευση που έκανε το ¨ΚΟΙΝΟ ΤΗΝΙΩΝ¨ στο χωριό Αγάπη της απευθύνθηκε ερώτημα για το ποιες είναι οι ενέργειες της για την κατάσταση που επικρατεί τώρα στο δεματοποιητή η απάντηση της ήταν αποστομωτική ¨Εγώ τι να κάνω αφού οι άλλοι νοικιάζουν τα χωράφια τους¨. Θεωρεί ότι αν αυτή είναι σωστή απάντηση εκπροσώπου τότε και ο προηγούμενος που κατηγορείται συνεχώς για τον δεματοποιητή θα μπορούσε να ισχυριστεί το ίδιο.

     Κλείνοντας επανέλαβε την 1η Μάιου 2017 ως καταληκτική ημερομηνία για την ικανοποίηση των αιτημάτων των κατοίκων του χωριού ειδάλλως και απευθυνόμενος στον κ. Δήμαρχο και στον κ. Αντιδήμαρχο καθαριότητας είπε ότι ¨θα αναγκαστούν όπως έκαναν και στη Στενή να μας φέρνουν ο μεν μπύρες και ο δε σουβλάκια¨.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top