Έντονος προβληματισμός στην πλευρά των νησιωτικών Δήμων για την απόφαση του ΣτΕ “να μην παραχωρούνται συλλήβδην” οι παραλίες και ο αιγιαλός προς ενοικίαση από τους ΟΤΑ Α΄ Βαθμού
Ανησυχία για την εκμετάλλευση παραλιών
Εν αναμονή των ενεργειών των αρμόδιων Υπουργείων, αιρετά πρόσωπα των Κυκλάδων.
Στην πρώτη γραμμή της ατζέντας των νησιωτικών Δήμων τίθεται η ανησυχία για την εκμετάλλευση των παραλιών κατά την καλοκαιρινή – τουριστική περίοδο, μετά και την ήδη γνωστή απόφαση του ΣτΕ περί “μη παραχώρησής τους συλλήβδην” προς εκμίσθωση από τους ΟΤΑ Α΄ Βαθμού.
Εκ μέρους των Δήμων σε νησιά κυρίως τουριστικά εκφράζεται η έντονη αγωνία για τις καθυστερήσεις που εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν από την πλευρά των αρμόδιων Υπουργείων σε επίπεδο έκδοσης νέων αποφάσεων, που θα επιτρέψουν τη ρύθμιση των διαδικασιών προκειμένου να είναι εφικτή η εκμετάλλευση – αξιοποίηση τμημάτων των παραλιών και των αιγιαλών.
Παρά το γεγονός πως, μέχρι στιγμής η αρμοδιότητα περνούσε έστω και με σημαντική καθυστέρηση στους Δήμους, σήμερα η “παρουσία” και του Υπουργείου Περιβάλλοντος στην εν λόγω υπόθεση προκειμένου οι παραχωρήσεις να προχωρήσουν με άξονα τον σεβασμό στο περιβάλλον, γεννά αγωνία στους νησιωτικούς Δήμους, οι οποίοι συνδέουν τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των παραλιών (εκμίσθωση τμημάτων για ξαπλώστρες, εξοπλισμό θαλάσσιων σπορ, καντίνες κλπ) με την τουριστική δραστηριότητα επιχειρήσεων που γειτνιάζουν και οι οποίες ενδιαφέρονται να ενοικιάσουν τμήματα αυτών.
Στο πλαίσιο των τοποθετήσεών τους επί των εξελίξεων, τόσο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Παπαμανώλης, όσο και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης “φώτισαν” τα βασικά σημεία στα οποία εστιάζεται η ανησυχία τους εξαιτίας της “κωλυσιεργίας” των συναρμόδιων Υπουργείων σε επίπεδο ενεργειών, που θα καθορίσουν εν τέλει, πώς θα γίνεται η εκμετάλλευση, από ποιόν και για ποιά τμήματα.
Οι ίδιοι κατά τις δηλώσεις τους δε, τόνισαν μεταξύ άλλων, πως, οποιαδήποτε απόφαση με φόντο τα όσα επισημαίνει το ΣτΕ, δηλαδή να μην παραχωρούνται συλλήβδην οι παραλίες, γεννά ανησυχία όχι μόνον για την απώλεια χρόνου μίσθωσης τμημάτων τους κατά την τουριστική σεζόν, αλλά και για την απώλεια εσόδων.
Ενημέρωση προς την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου από τον Γ. Δαμουλάκη
Πριν από τις αναλυτικές δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ, Γεράσιμος Δαμουλάκης γνωστοποίησε πως ήδη με πρόσφατη επιστολή του προς τους αιρετούς του νησιωτικού συμπλέγματος του Νοτίου Αιγαίου και τους δημάρχους έχει ζητηθεί να αποτελέσει θέμα επόμενης συνεδρίασης, προκειμένου να διεκδικηθεί η δυνατότητα παραχώρησης των αιγιαλών και των παραλιών από τους ΟΤΑ Α΄ Βαθμού. “Με αυτές τις εξελίξεις από τη μία συρρικνώνεται το εισόδημα κι από την άλλη επηρεάζεται ο τουρισμός. Έχω ενημερώσει την ΠΕΔ και τους συναδέλφους μου. Δέχομαι και τηλεφωνήματα για το τί θα κάνουμε” σχολίασε χαρακτηριστικά μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, με φόντο την ανάρτηση προ ημερών “στο ΔήμοςΝΕΤ, της α/α 1630/2016 του Συμβουλίου της Επικρατείας Τμήμα Ε’, σχετικά με την ακύρωση της υπάρχουσας απόφασης ΔΔΠ0005159/586Β΄ΕΞ2015/7.4.2015 του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών (Β΄578/9.4.2015), που αναφέρεται στην παραχώρηση δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο κ. Δαμουλάκης απευθυνόμενος στους αιρετούς συναδέλφους του μέσω λιτής επιστολής του, “Με δεδομένη την σοβαρότητα του θέματος αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας ενόψει της θερινής περιόδου, εισηγούμαι την συζήτηση του ζητήματος στο Διοικητικό Συμβούλιο προτείνοντας την παραχώρηση δικαιώματος της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους Δήμους μας. Παράλληλα, ζητάω τις έγγραφες απόψεις των νομικών μας επί του θέματος”.
Συνέπειες σε εισόδημα και σε τουρισμό
Ενόψει των νέων δεδομένων, ο κ. Δαμουλάκης υπενθύμισε πως, “πάγια θέση των Δήμων, όπως έχει εκφραστεί και μέσω της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ είναι η εκμετάλλευση να γίνεται από την πλευρά τους”, προσθέτοντας πως, σήμερα, μικρό χρονικό διάστημα πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν για αρκετούς νησιωτικούς Δήμους αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα που απαιτεί λύση. “Οι παραλίες στα νησιά μας ή σε περιοχές με τουριστικούς Δήμους αποτελούν μέρος του τουριστικού προϊόντος” δήλωσε κατηγορηματικά, εξηγώντας πως, “Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι σεβαστή και δεν μπορεί να πει κανείς κάτι, αλλά και η απραγία της κυβέρνησης, να μην προχωρήσει, να πάρει μία καινούργια νομοθετική ρύθμιση στο πλαίσιο που εμείς έχουμε ζητήσει, δηλαδή να δοθούν οι παραλίες στους Δήμους και με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων να παραχωρούνται όπως εκείνοι ως χρήστες, είναι και οι καλύτεροι γνώστες για το ζήτημα, δημιουργεί πολύ μεγάλα προβλήματα για τον τουρισμό”.
Επεσήμανε δε, ότι, “Ήδη είμαστε μία ανάσα πριν από το καλοκαίρι και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν θα έχουμε δημοπρατημένες τις παραλίες στην ώρα τους και πάλι οι επισκέπτες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν ένα απλό μπουκαλάκι νερό, δηλαδή το αυτονόητο”. Όπως συμπλήρωσε μάλιστα, “Αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα, αλλά και κακή εικόνα της πατρίδας μας και των νησιών μας” επαναλαμβάνοντας ωστόσο, πως, “Η απόφαση αυτή όπως είπα είναι σεβαστή, αλλά η απραγία της κυβέρνησης μπορεί να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στο εισόδημα των νησιωτών ιδιαίτερα, οι οποίοι περιμένουν από την τουριστική σεζόν μία ανάσα”.
“Περιμένουμε να δούμε τί θα γίνει”
Από την πλευρά του, ο Γεράσιμος Δαμουλάκης υπογράμμισε πως, “Το θέμα αυτό συζητήθηκε στην Κεντρική Ένωση Δήμων πριν από δύο – τρία διοικητικά συμβούλια” και το σύνολο των τουριστικών Δήμων, κατέστησε σαφές ο ίδιος πως, παραμένει σε καθεστώς αγωνίας για το τί μέλλει γενέσθαι. “Έχουμε ζητήσει συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς προκειμένου να δούμε πώς θα έρθει ένας νόμος, που να λέει ότι οι παραλίες θα έλθουν στους Δήμους και θα μπορούν να τις εκμεταλλευθούν” ανέφερε στη συνέχεια, επαναλαμβάνοντας τη θέση της ΚΕΔΕ με φόντο την προσεχή λήξη (30/4/2017) της ισχύουσας απόφασης που είχε παραταθεί για την δυνατότητα παραχώρησης παραλιών, πως, “Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να βγάλει την ΚΥΑ η κυβέρνηση προκειμένου να δούμε τί θα γίνει στο πεδίο που λέγεται τουρισμός και νησιωτικότητα και περιλαμβάνει και αυτό το ζήτημα”.
Γ. Παπαμανώλης: “Με τους ρυθμούς που κινούμαστε, χάνουμε του πρώτους μήνες της σεζόν”
Εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης τοποθετήθηκε o Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης, ο οποίος εξέφρασε την αγωνία του για απώλεια σημαντικού χρόνου στην εκμίσθωση των παραλιών από τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, διατυπώνοντας ταυτόχρονα όμως, πως, ήταν ήδη γνωστή η απόφαση του ΣτΕ, κάτι που έπρεπε να είχε οδηγήσει τα αρμόδια Υπουργεία στην προώθηση της απαιτούμενης προετοιμασίας, αφού ήδη διανύουμε τον Μάρτιο. “Είχε βγει ξανά απόφαση του ΣτΕ που είχε επισημάνει το πρόβλημα. Άρα, ουσιαστικά δεν είναι κάτι αναπάντεχο. Το καινούργιο είναι ότι το ΣτΕ ακύρωσε τις τελευταίες Υπουργικές αποφάσεις του 2015, με τις οποίες είχαμε δουλέψει και το 2016. Δηλαδή το 2016 είχε παραταθεί η προηγούμενη Υπουργική απόφαση, οπότε δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε νέα παράταση που θα ήταν πιο γρήγορη διαδικασία” ανέφερε με τη σειρά του ο κ. Παπαμανωλής, εξηγώντας ουσιαστικά πως, “Το σκεπτικό της ακύρωσης ήταν ότι δεν μπορούν να παραχωρούνται συλλήβδην στον Δήμο οι παραλίες, αλλά πρέπει να γίνεται αυτό, εξειδικευμένα και ονομαστικά. Ότι δηλαδή παραχωρούμε αυτό το τμήμα της παραλίας στον τάδε Δήμο κ.ο.κ..”. Επεσήμανε μάλιστα πως, η ακύρωση της προηγούμενης απόφασης των δύο Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών από το ΣτΕ, υποχρεώνει σήμερα την πλευρά τους, “να συνεργαστεί με το Υπ. Περιβάλλοντος και να βγει ΚΥΑ, όχι μόνο από το Οικονομικών όπως είχε βγει πρόπερσι” ενώ επιπρόσθετα, “υποχρεώνει και τα δύο Υπουργεία να προσδιορίσουν τις παραλίες που παραχωρούν σε κάθε Δήμο” εξέλιξη που όπως σημείωσε, “θα προσθέσει κι άλλη καθυστέρηση στη διαδικασία”.
“Θα χάνουν έσοδα το Δημόσιο και οι Δήμοι”
Ως εκ τούτου, υπογράμμισε πως, “Οπότε ναι μεν, ήταν αναμενόμενη η απόφαση του ΣτΕ και είχε διατυπωθεί στο παρελθόν η άποψή του, αλλά με τους ρυθμούς που κινούμαστε, θα χάσουμε και τους πρώτους μήνες της φετινής σεζόν”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Το πρόβλημα που εμένα με ανησυχεί είναι ότι θα έχουμε και πάλι καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων που θα παραχωρούν το δικαίωμα εκμετάλλευσης στους Δήμους και θα φθάσουμε τον Ιούνιο να μην έχουμε δημοπρατήσει και να χάνει λεφτά το Δημόσιο και ο Δήμος”.
Ενδεχόμενο παράνομης κατάληψης και παραλίες δύο ταχυτήτων
Πέραν των ανωτέρω και της κύριας συνέπειας, δηλαδή της απώλειας εσόδων, ο Γιώργος Παπαμανώλης εστιάζοντας σε δύο ακόμη σημαντικές συνέπειες, που εκτίμησε ότι θα προκύψουν, έκανε λόγο για ενδεχόμενη παράνομη κατάληψη τμημάτων παραλιών, αλλά και διαμόρφωση ανισότιμων όρων εκμετάλλευσης παραλιών που φέρει τη σχετική ευθύνη το Λιμενικό Ταμείο και των υπολοίπων που επηρεάζονται από τις αποφάσεις του ΣτΕ.
“Ίσως να “αναγκάζονται” να παρανομήσουν ορισμένοι επαγγελματίες και άλλοι να μην λειτουργήσουν καθόλου” ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως, αυτή η απόφαση του ΣτΕ που απευθύνεται στους Δήμους, μοιραία, “δεν επηρεάζει τις παραλίες που διαχειρίζεται το Λιμενικό Ταμείο Σύρου” εν προκειμένω. “Καλώς ή κακώς όπως έχει διαμορφωθεί η νομοθεσία, το Λιμενικό Ταμείο σε χώρους παραλιακούς που δίπλα υπάρχει λιμενική υποδομή διαχειρίζεται ενιαία τη λιμενική υποδομή και την αμμουδιά. Οπότε αυτοί οι χώροι δεν επηρεάζονται, όπως είναι ο Μέγας Γιαλός, η Αζόλιμνος, το Κίνι” σχολίασε, υποστηρίζοντας πως, “Αυτό και μόνο βέβαια, σημαίνει ότι δημιουργεί παραλίες δύο ταχυτήτων και διαφορετικές συνθήκες δραστηριοποίησης των επιχειρηματιών στη μία παραλία από την άλλη”.
Στα προαναφερθέντα, θέλησε να εξηγήσει δε, πως, συνέπειες δεν αποκλείεται να καταγραφούν και από άποψη ικανοποίησης των λουομένων και δη των ξένων επισκεπτών που θα θέλουν να απολαύσουν το μπάνιο τους σε οργανωμένες παραλίες, τονίζοντας πως, “Σαφώς αυτή η κατάσταση δε θα επηρεάσει την κίνηση, αλλά ενδεχομένως την ικανοποίηση του επισκέπτη. Οπότε ενδεχομένως να μη βρει τις υπηρεσίες που περιμένει να του παρασχεθούν και να μη φύγει ικανοποιημένος”.
Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών υποστήριξε πως, “Το θέμα είναι ό,τι γίνει, να γίνει γρήγορα ώστε να έχει νόημα. Γιατί αν γίνει μετά το Πάσχα είναι δώρον άδωρον. Υπήρχε η πληροφόρηση και είχε ζητήσει η ΚΕΔΕ να παραχωρηθούν μόνιμα στους Δήμους οι παραλίες για εκμετάλλευση και όχι με ετήσιες παραχωρήσεις Υπουργικών αποφάσεων. Δυστυχώς, είμαστε Μάρτιο και δεν έχουμε καμία κίνηση”.
Πηγή /www.koinignomi.gr
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου