νεα κρητη totalfitness news

Αναστάσιμη Θεια Λειτουργία με πλήθος πιστών


Η Πασχαλινή αγρυπνία στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα της Τήνου  άρχισε στις 9 το Μεγάλο Σάββατο βράδυ με την ευλογία του νέου φωτός και  της Πασχαλινής Λαμπάδας. Στη συνέχεια αντήχησε, μέσα στον κατάμεστο από πιστούς Ναό, το Πασχαλινό εγκώμιο και μετά  η συναγμένη Εκκλησία είχε την ευκαιρία να ακούσει το λόγο του Κυρίου που την προετοίμασε για το δικό της πέρασμα, για το δικό της Πάσχα.
Η Λειτουργία της Αναστάσεως ήταν Αρχιερατική και η παρουσία του κ. Ανδρέα Παλαμάρη αλλά και ενός εντυπωσιακού αριθμού νέων ανθρώπων, βοήθησε ώστε η Πασχαλινή αγρυπνία και φέτος να τελεστεί και να ολοκληρωθεί μέσα σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα στην οποία βοήθησε τις εκατοντάδες πιστών, που είχαν κατακλύσει τον καθεδρικό ναό αλλά και στο προαύλιο, να νιώσουν την ομορφιά και την σημασία αυτής της νύκτας.
Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στην Εκκλησία και είπε:
Χριστός Ανέστη!
Αλληλούια!
Καλό Πάσχα αδελφοί μου και αδελφές μου.
Ο Χριστός αδελφοί μου και αδελφές μου αληθινά και πραγματικά αναστήθηκε. Δεν αναστήθηκε μόνο στη μνήμη  και στην  υποκειμενική εντύπωση που διαμόρφωσαν την πρώτη στιγμή οι Απόστολοι και οι μαθητές της κοινότητας που ο ίδιος ο Ιησούς είχε ιδρύσει. Αναστήθηκε προσωπικά , ιστορικά, αναστήθηκε ο Ιησούς που γνωρίσαμε μέσα από το Ευαγγέλιο και τώρα ζει σε μία νέα μορφή, ριζικά διαφορετική  και ολότελα νέα. Το αναστημένο σώμα του Ιησού εξωτερικά διατηρεί την υλική ανθρώπινη μορφή και ύπαρξη, και ταυτόχρονα διαθέτει μια λαμπρή δόξα, συνοδευομένη από μία νέα πραγματικότητα. Στον Αναστημένο Χριστό που κατά την ομολογία και του ίδιου του εκατόνταρχου, αληθινά αυτός ο άνθρωπος ήταν υιός Θεού, αποδίδουμε τη λατρεία μας, και βασίζουμε  την πίστη μας,  τη χαρά μας γι’ αυτό αναφωνούμε,  ψάλλουμε και επαναλαμβάνουμε σε όλη την πασχαλινή περίοδο αλλά και σε όλη τη ζωή μας το Αλληλούια.
 Ας αφήσουμε το φως και τη δύναμη ενός τόσο μεγάλου μυστηρίου να μεταμορφώσει και τη δική μας ανθρωπότητα. Και όπως  υμνήσαμε το νέο φως της Αναστάσεως, που συμβολίζεται από την πασχαλινή αυτή λαμπάδα, ας υμνήσουμε τον Αναστημένο Χριστό, που είναι το φως του κόσμου, ας χαρούμε και ας ευφρανθούμε, διότι αυτή είναι η ημέρα έκανε για μας ο Κύριος.
Η Ανάσταση του Χριστού δεν είναι μόνο ένας προσωπικός και αποκλειστικός θρίαμβος του Ιησού, αλλά είναι και η αρχή  του δικού μας θριάμβου και της δικής μας αναστάσεως. Είναι η νέα πραγματικότητα που πρέπει τώρα να ζήσουμε από όχι από αύριο αλλά από σήμερα.  Σήμερα πράγματι προς  χάρη μας νικιέται μια για πάντα η αμαρτία που είναι η αιτία του θανάτου μας,  η αιτία της απομακρύνσεως μας από το Θεό που είναι  η μοναδική πηγή της ζωής. Η Ανάσταση του  Χριστού είναι η εγγύηση και της δικής μας μελλοντικής αναστάσεως. Τώρα είμαστε σωσμένοι χάρη στην ελπίδα που ο ίδιος  μας έδωσε και η οποία ποτέ δεν πρόκειται να μας αφαιρεθεί.
 Δεν έχει σημασία αδελφοί μου και αδελφές μου αν η εμπειρία  των ανθρωπίνων αδυναμιών δεν καταφέρνουν να δημιουργήσουν μία ανθρώπινη κοινωνία που να ευρίσκεται πάντοτε σε τάξη και αρμονία με το θέλημα του Θεού. Δεν έχει σημασία αν η εξέλιξη και η πρόοδος της επιστήμης και της έρευνας δεν βοηθούν στο σεβασμό της ανθρώπινης προσωπικότητας και δεν καταφέρνουν να εξασφαλίσουν τη δημιουργία μίας κοινωνίας, όπου να βασιλεύει η δικαιοσύνη, η αδελφοσύνη και όλες οι ανθρώπινες αξίες. Σημασία για έχει για μας,  ότι ο Αναστημένος Χριστός έχει εξασφαλίσει, σε όσους τον αναζητούν,  μία ανεξάντλητη πηγή χαράς που μας προσφέρει  με το λόγο του και την συνεχή παρουσία του, που μας συνοδοιπορεί και μας συνοδεύει μέχρι τη δική μας Εμμαούς για να τον αναγνωρίσουμε στον τεμαχισμό του άρτου που καθημερινά τελούμε.
Δεν πρέπει να ταυτίζουμε το Χριστό μόνο με το σταυρό που  δημιουργεί φόβους. Ο σταυρός δεν είναι ένας σκοπός ή ένα τέλος, αλλά ένα υποχρεωτικό πέρασμα για να φθάσουμε στη δόξα της αναστάσεως. Τον σταυρό τον κατασκευάζουμε εμείς με τμε την υπερηφάνεια και τον εγωισμό μας, αλλά ευτυχώς ο Ιησούς Χριστός δημιουργεί την Ανάσταση χάρη στη Θεότητά του και την αγάπη του για μας.
Σήμερα ο Κύριος με την ανάσταση του αποκαλύπτει την αξία και τη σημασία που έχει για κάθε πιστεύοντα ο σταυρός του, που είναι στην πραγματικότητα ο δικός  σταυρός. Αυτός ο σταυρός με την ανάστασή του γίνεται  ελευθερία, δύναμη και μεγαλείο για τον άνθρωπο,  για την επιβίωσή του, είναι νίκη πάνω στο κακό, πάνω στον εγωισμό μας, είναι νίκη της θεϊκής αγάπης που δεν έχει τέλος διότι ταυτίζεται με τον ίδιο το Θεό.
Εμείς δεν ψάχνουμε για την Ιθάκη, διότι την έχουμε βρεις και αυτή είναι ο άδειος τάφος του Χριστού από τον οποία πηγάζει η ευτυχία, η ελευθερία, η ειρήνη. Αυτή η ειρήνη που τόσο τραυματίζεται καθημερινά από τους παράλογους άρχοντες της γης. Άλλος υπερηφανεύεται ότι διαθέτει τη «μητέρα των βομβών» και άλλος απαντά ότι διαθέτει «τον πατέρων των βομβών», πιο επικίνδυνοι από και από αυτές τις βόμβες είναι και οι δυο τους διότι τους λείπει το μυαλό!
Εμείς οι Χριστιανοί διαθέτουμε την καλύτερη βόμβα και την πιο δυνατή και αυτή είναι η βόμβα της αγάπης που πρέπει να καθημερινά να χρησιμοποιούμε προς όφελος όλων των χριστιανών και παραδειγματισμό όσων ακόμη δεν πιστεύουν στο Χριστό και στο Θεό.
Μακάρι αδελφοί μου και αδελφές μου  να μπορέσουμε να νιώσουμε και να νιώσουμε την αξία  και τη σημασία βιώσουμε αυτό το νόημα που έχει η ανάσταση του Χριστού για μας. Τότε αυτό το παράδοξο θαύμα θα γίνει  κίνητρο και δύναμη πνευματικής ανανέωσης του κάθε ανθρώπου.
Είθε ο Αναστημένος Χριστός να γίνει ο  αναζητούμενος θησαυρός για τους φτωχούς, δύναμη για τους ανήμπορους, θάρρος για όσους υποφέρουν, ελπίδα για τους απλούς και ταπεινούς, όλης της Εκκλησίας και  όλης της ανθρωπότητας.  Αυτή την ευχή κάνω τούτη τη βραδιά και σας την προφέρω σε όλες και σε όλους  ως πασχαλινή ευχή, ευχαριστώντας το Θεό που μας αξίωσε και κατά τη φετινή χρονιά μαζί εδώ στον Καθεδρικό μας Ναό να πανηγυρίσουμε την Ανάσταση  του Χριστού και να αναγγείλουμε σε όλη μας την Εκκλησία, πνευματικά ενωμένη μαζί μας το Χριστός Ανέστη Αλληλούια.
Καλό και άγιο Πάσχα.
Τα ασματικά μέρη της Θείας Λειτουργίας συνοδευόταν από εκκλησιαστικό όργανο και δύο βιολιά που ενθουσίασαν όλους και εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για την προσφορά των τριών μουσικών: του Χρήστου, του Τώνη και του Νίκου, που συνέβαλαν με την μελωδία των μουσικών τους οργάνων στη δημιουργία μιας αληθινά πασχαλινής  γιορτινής ατμόσφαιρας.  Στην όλη ατμόσφαιρα συνέβαλαν επίσης η απόλυτη σιγή και συμμετοχή των τετρακοσίων  και πλέον ατόμων που συμμετείχαν σε όλη την  ιεροτελεστία. Το ίδιο βοήθησαν και όσοι  χρησιμοποίησαν με απόλυτη διακριτικότητα τη  στιγμή της αγγελίας της Αναστάσεως αλλά και κατά την λιτάνευση της Αναστάσεως μέχρι τον ενοριακό ναό των Αγίων Αποστόλων  Πέτρου και Παύλου του οικισμού της Ξινάρας και κατά την επάνοδο στον Καθεδρικό ναό, όπου και έγινε η απόλυση.
Μετά την απόλυση μοιράστηκε  ένα πολύ ωραίο Πασχαλινό σύμβολο, που με πολύ φροντίδα και αγάπη είχε προετοιμάσει η αδ. Θηρεσία, γνωστή για τα σύμβολά της και την ενεργό παρουσία της στη ζωή της Εκκλησίας μας.
Ο Σύλλογος των Ξιναριανών πρόσφερε την παραδοσιακή τυρόπιττα της Τήνου και το γνωστό σε όλους ντόπιο ρακί.
Χριστός Ανέστη!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top