νεα κρητη totalfitness news

Με τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υπερψηφίστηκε επί της αρχής από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεων τους στην Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ επιφυλάχθηκαν, ενώ ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.
της Σπεράντζας Δουράτσου
Το νομοσχέδιο είχε τη θετική αποδοχή των εκπροσώπων των θρησκευτικών κοινοτήτων και ομάδων που είναι στην Ελλάδα, καθώς, όπως τόνισαν, λύνει επιτέλους χρόνια προβλήματα που αντιμετώπιζαν μέχρι σήμερα, από την άρνηση της ελληνικής πολιτείας, αλλά και της ελληνικής εκκλησίας να αναγνωριστεί η νομική τους οντότητα.
Παράλληλα, εξήραν τόσο τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, όσο και τη στάση που κράτησε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, αναγνωρίζοντας πλέον την αναγκαιότητα του νομοσχεδίου.
Βασική πτυχή του σχεδίου νόμου είναι η θεσμοθέτηση της έννοιας του «θρησκευτικού νομικού προσώπου» ως μορφή νομικής προσωπικότητας των εκκλησιών. Με βάση το προηγούμενο καθεστώς, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ήταν μόνο η Εκκλησία της Ελλάδος και οι εβραϊκές κοινότητες για ιστορικούς λόγους. Οι μουφτήδες ανήκαν στην κατηγορία των δημόσιων υπηρεσιών και όλες οι υπόλοιπες εκκλησίες ήταν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή σωματεία.
Με τη νέα ρύθμιση, η Εκκλησία της Ελλάδος, οι εβραϊκές κοινότητες και οι μουφτήδες διατηρούν το νομικό τους καθεστώς, ενώ οι υπόλοιπες εκκλησίες θα υπαχθούν στο καθεστώς των θρησκευτικών νομικών προσώπων.
Είναι όμως αυτό που ζητούσε η Καθολική Εκκλησία επί σειρά ετών; Επιλύονται βασικά προβλήματα της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα;
Τις απόψεις του κατέθεσε στο logotypos.gr ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου π. Νικόλαος Πρίντεζης, Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδας.
1.    Σεβασμιότατε, είστε ενήμερος για το εν λόγω νομοσχέδιο;;
Ναι, όλη η Ιεραρχία είναι ενήμερη για το σχέδιο Νόμου από τη στιγμή που πρωτοεμφανίστηκε, δηλαδή πριν από ένα χρόνο.
2.    Είναι γνωστό ότι η Καθολική Εκκλησία περίμενε χρόνια κάτι τέτοιο, την αναγνώρισή της δηλ από το κράτος ως νομικό πρόσωπο, με αυτό το νομοσχέδιο επιλύεται αυτό το πρόβλημα;;; και τη σημαίνει αυτό για την Εκκλησία;;;
Είναι ένα νομοσχέδιο που για τις άλλες Εκκλησίες και χριστιανικές κοινότητες είναι καλό, αλλά στην Καθολική Εκκλησία δεν λύνει όλα τα προβλήματα της νομικής της υπόστασης, ούτε είναι αυτό που ζητούσαμε. Βελτιώνει τη σημερινή αόριστη νομική κατάστασή της, αλλά δεν ικανοποιεί πλήρως το αίτημά μας. Δυστυχώς η  Ελλάδα, ακόμη και με το παρόν  νομοσχέδιο,  που σύντομα θα γίνει Νόμος του Κράτους, θα συνεχίσει να διατηρεί Χριστιανικά δόγματα και Θρησκείες δύο ταχυτήτων. Και αυτό διότι για μια φορά ακόμη γίνεται σαφές, ότι δεν υπάρχει ανεξαρτησία του κράτους από την Ορθόδοξη Εκκλησία!
3.    Υπάρχουν ενδεχομένως στο νομοσχέδιο, ασάφειες, μεμπτά, ύποπτα σημεία ή οτιδήποτε άλλο που δεν είναι ξεκάθαρο;;;
Ναι υπάρχουν και ασάφειες και μεμπτά ύποπτα σημεία  και πολλά άλλα που δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα.
4.    ως Καθολική Εκκλησία έχουμε τώρα κάποιες φορολογικές απαλλαγές;; Θα αλλάξει κάτι στο οικονομικό κομμάτι;;;
Αν συνεχίσουν να φορολογούνται με τον σημερινό συντελεστή  41%, ναι σαράντα ένα τοις εκατό,  θα τα καταργήσει το ίδιο το κράτος τα άλλα δόγματα. Δεν θα χρειάζεται λοιπόν ο νέος Νόμος για την νομική προσωπικότητα τους  που μέχρι χθες μάλιστα τα ονόμαζε «ξένα» γιατί το «δικό του δόγμα» είναι ένα, το οποίο και χρηματοδοτεί εντός και εκτός της  Ελλάδος!
Για την Καθολική Εκκλησία που δεν κοστίζει ούτε ένα ευρώ στο Κράτος είναι καταστρεπτική η σημερινή φορολογία  π.χ Καθολική Εκκλησιαστική Επαρχία με εισόδημα 17.000,00 ευρώ το χρόνο, καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος 7.058,96 και  ΕΝΦΙΑ 2.460 ευρώ. Σύνολο 9.518,96
Μπορεί να μας πει η Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, πώς θα καλυφθούν τα έξοδα διατροφής και μετακίνησης του εφημερίου που εξυπηρετεί δύο μεγάλα νησιά του βορείου Αιγαίου; τα τακτικά έξοδα λατρείας; Τα έξοδα για τη ΔΕΗ; Το νερό; Τον ΟΤΕ; Δεν είναι μία ολοφάνερη αδικία; 
Εκτός αν και η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών πιστεύει ότι όλα αυτά τα έξοδα καλύπτονται από το Βατικανό!!! Κρίμα, κρίμα και πάλι κρίμα!!!

Πηγή:logotypos.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top