νεα κρητη totalfitness news

Αμφίπολη: Τι περιμένουμε σήμερα από την εξέλιξη των ανασκαφώνΙδιαίτερα σημαντική είναι η σημερινή ημέρα για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, δεδομένης
της προγραμματισμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, κατά την οποία αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα και νέες πληροφορίες για την εξέλιξη των επιστημονικών ερευνών στην περιοχή.
Συγκεκριμένα στις 16.00 θα ανακοινωθεί η εξέλιξη της έρευνας καθώς οι αρχαιολόγοι βρίσκονται στον τρίτο θάλαμο και απομακρύνουν με προσοχή τα χώματα ώστε να διαπιστώσουν αν υπάρχει συνέχεια, πιθανότατα υπόγεια, ή αν το μνημείο σταματά εκεί. Στόχος τους να φθάσουν στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο και συγκεκριμένα στην άκρη του, όπου βρίσκεται το μικρό πορτάκι των 0,96 μέτρων για να δουν το πού οδηγεί, το αν το μνημείο συνεχίζεται από εκεί και έπειτα υπογείως ή αν σταματά στον τρίτο θάλαμο.

Κάσσανδρο 'δείχνει' η Ελένη Αρβελέρ

Θυμίζουμε ότι η διαπρεπής βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ δείχνει τον Κάσσανδρο ως την απάντηση στο μυστικό του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης, στο νέο βιβλίο της με τίτλο «Εικασίες, Βεργίνα-Αμφίπολη» (εκδόσεις Ερμής). 
Ωστόσο σχετικά με τις «εξαίρετες Καρυάτιδες, τις Σφίγγες και όποια άλλα ευρήματα ανάλογης ποιότητας έρθουν στο φως χάρη στην ανασκαφή της Αμφίπολης», η ίδια εικάζει ότι «μπορεί το εργαστήρι και τα υλικά να είναι μακεδονικά αλλά τo 'χειρ εποίησεν' να είναι από καλλιτέχνες Αθηναίους προσκληθέντες από τον Κάσσανδρο ή απλώς φυγάδες από την πόλη τους, που είχε χάσει τότε πια τον πλούτο, την αίγλη, το δόξα και τη λάμψη της».
«Να ονομάσω, λοιπόν, Κασσάνδρειον το μνημείο της Αμφίπολης;» καταλήγει η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, η οποία παρακαλεί τους ειδικούς, που έχουν τον τελευταίο λόγο, να μην ξεχάσουν την εν Αμφιπόλει δράση του Κασσάνδρου αλλά ούτε και τη γυναίκα του Θεσσαλονίκη, αν βρεθούν γυναικεία οστά και κτερίσματα στην Αμφίπολη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top