νεα κρητη totalfitness news

Σε μια προσπάθεια ανάδειξης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ένωση Πυροσβεστικού Σώματος Νοτίου Αιγαίου, τα μέλη του Σώματος απευθυνόμενα στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και Αντιστράτηγο Βασίλειο Παπαγεωργίου, προέβησαν σε γραπτή παρέμβαση ευελπιστώντας στην
ευαισθητοποίηση τόσο του ιδίου όσο και των αρμοδίων όσον αφορά στα μείζονος σημασίας προβλήματα που ταλανίζουν την Υπηρεσία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την παρέμβαση του Σώματος, η οποία κοινοποιήθηκε πέρα από τον αρχηγό, στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στους Βουλευτές Κυκλάδων, στον Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο, σε δήμους των Κυκλάδων καθώς και σε άλλους φορείς, υπογραμμίζονται μεταξύ άλλων η υποστελέχωση και η έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού που υφίσταται η υπηρεσία.

Ανάγκη στελέχωσης των υπηρεσιών

Ως γνωστόν ο νομός Κυκλάδων, ο οποίος απαρτίζεται συνολικά από εικοσιτέσσερα κατοικημένα νησιά τα οποία αποτελούν τον επιχειρησιακό τομέα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης , όπου ανήκουν διοικητικά πέντε Πυροσβεστικά Κλιμάκια, αυτά της Πάρου, της Νάξου,της Άνδρου, της Θήρας και της Τήνου, αποτελεί μια περιοχή με γεωγραφική ιδιομορφία, κάτι το οποίο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης δεν επιτρέπει την άμεση μετακίνηση ανθρώπινου δυναμικού και οχημάτων από το ένα νησί στο άλλο. Πέρα από την καθυστερημένη μετάβαση των δυνάμεων, η έλλειψη προσωπικού σε νησιά των Κυκλάδων έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της μοναδικής Υπηρεσίας που διαθέτει ο Νομός όταν αυτή καλείται να συνδράμει. 

Οι σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται στις υπηρεσίες του νομού είναι απόρροια της οικονομικής συγκυρίας και των δυσχερειών που βιώνει η χώρα, με αποτέλεσμα το σύνολο του προσωπικού να πρέπει να ανταπεξέρχεται στις αντιξοότητες που απορρέουν από τα υφιστάμενα δεδομένα. Παράλληλα η τριχοτόμηση του Πυροσβεστικού Σώματος έχει προκαλέσει σημαντικά δυσλειτουργικά προβλήματα, δεδομένου ότι το ωράριο τόσο των πενταετών υποχρέωσης όσο και των εποχικών υπαλλήλων του Σώματος είναι διαφορετικό από αυτό των μόνιμων, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι ώρες εργασίας τους τις νύχτες, τις αργίες και τις Κυριακές. Αναλυτικότερα, στο Πυροσβεστικό κλιμάκιο Άνδρου παρατηρείται σημαντική έλλειψη προσωπικού καθώς υπηρετούν μόλις 9 μόνιμοι υπάλληλοι συμπεριλαμβανομένου και του Προϊστάμενου, από τους οποίους μόνο οι τέσσερις είναι οδηγοί οχημάτων. Δεδομένου δε ότι η Άνδρος αποτελεί ένα νησί μεγάλης έκτασης η υποστελέχωση που υφίσταται δημιουργεί πλήθος προβλημάτων, κάτι το οποίο έγινε αντιληπτό στις πρόσφατες αλλεπάλληλες πυρκαγιές. Σύμφωνα μάλιστα με την Ένωση για την κατάσβεση των συνεχών πυρκαγιών η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης συνέδραμε με προσωπικό και οχήματα αλλά εκπρόθεσμα, αφήνοντας παράλληλα το νησί της Σύρου αποδυναμωμένο, κάτι το οποίο κάνει την ανάγκη επάνδρωσης των νησιών με μόνιμο προσωπικό επιτακτική, ειδικά σε περιοχές όπως η Άνδρος όπου σημειώνονται συχνές καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες πλήττουν κάθε χρόνο το νησί. Επίσης το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Τήνου αριθμεί μόλις δέκα μόνιμους υπαλλήλους, οι οποίοι δεν διαμένουν πάντα στο νησί, λόγω του ότι δεν έχουν εντοπιότητα, με τις αποσπάσεις λόγω σοβαρών οικογενειακών υποχρεώσεων να αποτελούν ημερήσια διάταξη. Η Θήρα από την άλλη αριθμεί εννέα μόνιμους υπαλλήλους από τους οποίους οι τέσσερις είναι οδηγοί. Συνέπεια των προαναφερθέντων δεδομένων είναι οι μόνιμοι υπάλληλοι να εργάζονται υπερωριακά, κάτι το οποίο δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας.

 Άλλο ένα ζήτημα το οποίο απασχόλησε το Σώμα είναι το φαινόμενο της μη πραγματοποίησης των αντικαταστάσεων των τοπικών πληρωμάτων μέσα από το προβλεπόμενο χρόνο, εν αντιθέσει με τα πληρώματα που είχαν μεταβεί από Υπηρεσίες της Αττικής όπου οι αντικαταστάσεις του γινόντουσαν σύμφωνα με όσα ορίζονται στις Διαταγές, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να επιχειρούν στο συμβάν ακόμα και πέραν του 24ωρου. Ιδιαίτερη μνεία από τα μέλη της Ένωσης έγινε στην περίπτωση της Μυκόνου, όπου αποτελεί ένα νησί το οποίο κάθε χρόνο φιλοξενεί πλήθος κόσμου, ωστόσο υπηρετεί μόνο ένας πυροσβέστης πενταετούς υποχρέωσης, ενώ την ίδια στιγμή νησιά όπως η Μήλος και η Ίος διαθέτουν μόνο Εποχικούς δασοπυροσβέστες. Λόγω λοιπόν της υφιστάμενης κατάστασης η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης καλείται να καλύψει τις ανάγκες ενός τεράστιου συμπλέγματος νησιών.

Προτάσεις με στόχο την εύρεση λύσεων

Με στόχο την εξομάλυνση της κατάστασης πέρα από την νομιμοποίηση των πυροσβεστών που έχουν διαφορετικό καθεστώς εργασίας από τους μόνιμους και την λειτουργία της ΠΕ.ΠΥ.Δ Νοτίου Αιγαίου που θα εδρεύει στη Σύρο, η Ένωση προτείνει την αναβάθμιση της Π.Υ Ερμούπολης, την αναβάθμιση των Π.Κ Νάξου και Π. Κ Άνδρου σε Σταθμούς Δ' τάξης προκειμένου να επιτευχθεί άμεση επιχειρησιακή κάλυψη των πυκνοκατοικημένων περιοχών έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Παράλληλα υποστηρίζει την ανάγκη ίδρυσης πυροσβεστικών κλιμακίων σε νησιά με αυξημένη τουριστική κίνηση καθώς και σε προστατευόμενες περιοχές φυσικού κάλους αντίστοιχα. Ωστόσο τονίζει ότι ιδιαίτερα σημαντικό είναι υπάρξει επάνδρωση των Πυροσβεστικών Κλιμακίων με κριτήριο την εντοπιότητα ενώ τονίζει ότι θα πρέπει να γίνει έναρξη λειτουργίας ανεξάρτητου πεζοπόρου τμήματος με έδρα την Σύρο, καθώς το πεζοπόρο τμήμα με έδρα την Ρόδο ουδέποτε συμμετείχε επιχειρησιακά σε κατασβέσεις πυρκαγιών στον Νομό Κυκλάδων.
- See more at: http://www.koinignomi.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top