Γράφουν οι Τιτίκα Ανούσακη - Γωγώ Κυριαζή
Στις αρχές του χρόνου τίποτα δεν προμήνυε τις πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθούσαν μέσα στο 2013.
Η τρικομματική κυβέρνηση εμφανιζόταν συμπαγής εγγυώντας την πολιτική σταθερότητα που ήταν αναγκαία τόσο για την εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων όσο και για τη συνολική εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.
To πρώτο κρας τεστ στην ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνούσε το ενδεχομένο ποινικών ευθυνών για τη λίστα Λαγκάρντ βρήκε τα τρία κόμματα να εμφανίζονται σε κοινή γραμμή και τελικά στην Προανακριτική Επιτροπή παραπέμφθηκε μόνο ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου με 265 «ναι».
Από τότε και μέχρι τις 16 Ιουλίου, οπότε και η Βουλή ψήφισε την οριστική παραπομπή του πρώην υπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο για τρία αδικήματα, μεσολάβησαν δεκάδες θυελλώδεις συνεδριάσεις της Προανακριτικής Επιτροπής με «πρωταγωνιστές» τον πρόεδρό της, Χρήστο Μαρκογιαννάκη και τα μέλη, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Άδωνι Γεωργιάδη, Ηλία Κασιδιάρη, Παναγιώτη Ρήγα και Βασίλη Καπερνάρο.
Στα πρακτικά των συνεδριάσεων καταγράφηκαν πρωτοφανείς εκφράσεις και επεισόδια για τον κοινοβουλευτικό βίο της χώρας.
Στις αρχές Μαρτίου, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε τις πολλαπλές τάσεις που επικρατούσαν στο Κίνημα, νέο γραμματέα του κόμματος, τον «αουτσάιντερ» Νίκο Ανδρουλάκη και έδωσε «ψήφο ανοχής» στον Ευάγγελο Βενιζέλο στο όνομα της δύσκολης εθνικής συγκυρίας που βίωνε η χώρα.
Το ξημέρωμα της 16ης Μαρτίου, βρήκε την Κύπρο «πληγωμένη» από την πρωτοφανή απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στις προβληματικές κυπριακές τράπεζες.
Η ελληνική κυβέρνηση, επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά εξασφάλισε τις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, οι οποίες εξαιρέθηκαν από το κούρεμα, ενώ με ταχείς ρυθμούς προχώρησε η απορρόφηση των κυπριακών υποκαταστημάτων από την Τράπεζα Πειραιώς.
Με τον τρόπο αυτόν αποφεύχθηκε ένας νέος κύκλος πολιτικοοικονομικής αστάθειας στη χώρα.
Στα μέσα Απριλίου, έπειτα από 22 χρόνια στο τιμόνι του ΚΚΕ, η Αλέκα Παπαρήγα παραδίδει την ηγεσία του κόμματος στον Δημήτρη Κουτσούμπα, με ορισμένους να εκφράζουν φόβους για περαιτέρω εσωστρέφεια στον Περισσό.
Το success story που «χτίζεται» με τα ταξίδια του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό με αποκορύφωμα αυτό στην Κίνα αλλά και στο Αζερμπαϊτζάν για τον αγωγό ΤΑΡ έρχονται να μετριάσουν κάποιες δυσμενείς εξελίξεις όπως το ναυάγιο στη τραπεζική συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank αλλά και την άκαρπη διαδικασία για την πώληση της ΔΕΠΑ με την Gazprom να αποσύρει το ενδιαφέρον της κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Με τις μεταρρυθμίσεις κολλημένες κυρίως στα δύο κρίσιμα υπουργεία, το Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Δικαιοσύνης - τα οποία είχε αναλάβει η ΔΗΜΑΡ- το πρώτο ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή ήρθε, όχι από από διαφωνία σε κάποια μνημονιακή υποχρέωση αλλά από μια κόντρα με ιδεολογικοπολιτικές διαστάσεις, την ώρα που δημοσκοπικά τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ δοκιμάζονταν σκληρά.
Αυτό δεν ήταν άλλο από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.
Και μπορεί το αντιρατσιστικό να μην επέφερε τελικά καίριο πλήγμα στη συνοχή της κυβέρνησης, η απόφαση ωστόσο για το αιφνιδιαστικό λουκέτο στην ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου δοκίμασε για αρκετές ημέρες τις αντοχές αλλά και τις ανοχές των τριών πολιτικών αρχηγών με τον Φώτη Κουβέλη τελικά να αποχωρεί και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αναλαμβάνει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης στον ανασχηματισμό που ακολούθησε.
Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλαμβάνει την «ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και μνημονιακή υποχρέωση να σπάσει το ταμπού των απολύσεων, στις 15 Ιουλίου θέτει τελικά σε διαθεσιμότητα όλους τους δημοτικούς αστυνομικούς και τους σχολικούς φύλακες της χώρας, καταργώντας τους δύο θεσμούς.
Αν και υπήρξε πληθώρα αντιδράσεων για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, οι οποίες υλοποιούνται η μία μετά την άλλη, η γνωστή ως θερινή ραστώνη μεταφέρει το αγωνιστικό ραντεβού των εργαζομένων και των κομμάτων της Αντιπολίτευσης για τον Σεπτέμβριο.
Με το εντυπωσιακό 74,07% ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη, τον Ιούλιο, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αφήνει(;) πίσω του την εποχή των συνιστωσών και εξελίσσεται σε έναν ενιαίο κομματικό σχηματισμό.
Πλέον αναζητούνται οι ενιαίες θέσεις και προγραμματικές προτάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν το κόμμα σε τροχιά εξουσίας.
Στις αρχές Αυγούστου ο έλληνας Πρωθυπουργός περνά το κατώφλι του Λευκού Οίκου. Στην αμερικανική πρωτεύουσα ο Αντώνης Σαμαράς συναντάται με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα η στήριξη του οποίου στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική.
Την ίδια ώρα όμως από τη Γερμανία ακούγονται οι πρώτοι ψίθυροι για ένα νέο πακέτο στήριξης που θα επιφέρει νέα μέτρα.
Ο «θερμός» Σεπτέμβρης παγώνει απότομα αφού ακόμα και το πολλά υποσχόμενο απεργιακό μέτωπο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση «σπάει» πρόωρα.
Η εικόνα του Νίκου Μιχαλολιάκου με τις χειροπέδες και ολόκληρη η αστυνομική επιχείρηση κατά της Χρυσής Αυγής που άρχισε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι θα παραμείνει στη πολιτική ιστορία του τόπου καθώς για πρώτη φορά αρχηγός κόμματος και βουλευτές του συλλαμβάνονται και μάλιστα με ένα τόσο βαρύ κατηγορητήριο.
Η λεγόμενη και «Χρυσαυγιάδα» του Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε με τρεις προφυλακίσεις των Νίκου Μιχαλολιάκου, Χρήστου Παππά και Γιάννη Λαγού ενώ είχε προηγηθεί η μη κράτηση υπό όρους των Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρου και Νίκου Μίχου, και ορισμένους να σπεύδουν να χαρακτηρίσουν την όλη διαδικασία ως «φιάσκο».
Από τον Νοέμβριο η χώρα κινείται σε ρυθμούς τρόικας με μια σειρά από ανοιχτά ζητήματα για τα οποία δεν έχει ακόμη υπάρξει οριστική συμφωνία.
Τα «παιχνίδια» των δανειστών συνεχίζονται την ώρα που από κυβερνητικής πλευράς επαναλαμβάνεται η δέσμευση πως δεν πρόκειται να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα με όπλο το πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπεται για το 2014.
Το προσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών για τον νέο τρόπο φορολόγησης των ακινήτων και το γεγονός πως για πρώτη φορά αναμένεται να επιβληθεί φόρος σε αγροτεμάχια, μαντριά και θερμοκήπια προκάλεσε μίνι ανταρσία στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ανάγκασε τον Χρύσανθο Λαζαρίδη να αναλάβει δράση και να παρουσιάσει βελτιωμένο σχέδιο το οποίο τελικά περιόρισε τις αντιδράσεις των βουλευτών τη συγκυβέρνησης.
Μέσα σε αυτό το κλίμα και με αφορμή την επέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στις 8 Νοεμβρίου, που εκτός από απολαυστικούς διαλόγους εντός Βουλής και μία ανταρσία- διαγραφή αυτή της Θεοδώρας Τζάκρη δεν επηρέασε την κυβερνητική πλειοψηφία.
Πλειστηριασμοί και φόρος ακινήτων που δυνητικά θα απειλούσαν την κυβέρνηση «πέρασαν» μεν άφησαν όμως ακόμα ένα κυβερνητικό έδρανο κενό. Ο Βύρων Πολύδωρας καταψήφισε τον φόρο στα ακίνητα και διεγράφη αυτόματα από τη ΝΔ.
Η χρονιά σημαδεύτηκε και από την πρωτοφανή σύλληψη του πρώην υπουργού Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη οδηγώντας πολυτελές τζιπ με πλαστές πινακίδες και ανασφάλιστο.
Το γεγονός αυτό καθώς και η περαιτέρω αντιμετώπιση εκ μέρους του πρωην βουλευτή της ΝΔ - δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο επικαλούμενος λόγους υγείας ενώ ταξίδευε για τη Μαλαισία- άνοιξαν πεδίο καυστικών σχολίων αλλά και πολιτικο-ηθικου προβληματισμού.
Η χρονιά κλείνει με έντονη κινητικότητα στον χώρο της Κεντροαριστεράς και την επίσημη πρώτη της ελληνικής «Ελιάς».
Το ΠΑΣΟΚ διανύει τη σοβαρότερη, ίσως, κρίση στην ιστορία του, ενώ η ΔΗΜΑΡ επιχειρεί, παρά τις εσωκομματικές τριβές, να αποτελέσει τη βάση του τρίτου πόλου. Έτσι το μήνυμα στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ τον Δεκέμβριο ήταν ξεκάθαρο: αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ και κάθε κεντροαριστερή κίνηση.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, από την αρχή του έτους κατέβαλαν προσπάθειες ώστε να αποκτήσουν επίσημο ευρωπαϊκό «διαβατήριο» αλλά και αναγνώριση από το διεθνές πολιτικό περιβάλλον.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Όλι Ρεν ενώ πραγματοποίησε μία σειρά από ταξίδια στο εξωτερικό, φτάνοντας μέχρι το μακρινό Τέξας.
Την εικόνα αυτή συνεχίζουν να διαταράσσουν οι αντιευρωπαϊκές φωνές στην Κουμουνδούρου που οδηγούν το κόμμα σε διγλωσσία.
Τέλος, από την πλευρά της κυβέρνησης, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας συνεχίζονται, η Αθήνα σκληραίνει για πρώτη φορά τη στάση της απέναντι στους δανειστές και προχωρά σε μονομερείς ενέργειες- όπως η κατάθεση του προϋπολογισμού και το νομοσχέδιο για τη φορολογία στα ακίνητα- στέλνοντας σαφές μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό πως το Μνημόνιο πρέπει να τελειώνει.
Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου