Tην ίδια στιγμή που η τρόικα βρίσκεται υπό έλεγχο για τα πεπραγμένα της στην Ελλάδα από το Ευρωκοινοβούλιο (έστω και για τους τύπους), ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας
εμφανίζεται να μην έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τους εκπροσώπους των δανειστών! Απάντησε μάλλιστα και εγγράψως, με οκτασέλιδη επιστολή στο ερωτηματολόγιο της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνά (υποτίθεται) το ρόλο της τρόικα.
Ταυτόχρονα ο Γ.Στουρνάρας με το νέο του "καταπληκτικό" φορολογικό μας επιβάλλει νέα δυσβάσταχτα μέτρα όπως η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου και των εκπτώσεων φόρου εισοδήματος, η επιβολή φόρου 26%-40,3% στα καθαρά εισοδήματα των αυτοαπασχολουμένων, η κατάργηση των ειδικών αφορολογήτων για προστατευόμενα τέκνα και των εκπτώσεων φόρου για οικογενειακές δαπάνες (ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, τόκους δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ.), η επιβολή φόρου 10%-33% στα εισοδήματα από ακίνητα και η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των κερδών των εταιρειών από το επίπεδο του 20% στα επίπεδα του 26%-33%.
Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, τα έσοδα που θα επιδιώξει να εισπράξει το Δημόσιο από τη φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων (μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολουμένων, αγροτών και εισοδηματιών) και των εταιρειών (Α.Ε., ΕΠΕ, Ο.Ε., Ε.Ε. κ.λπ.) θα είναι αυξημένα κατά 11,5% ή κατά 1,33 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται έτσι ότι κάθε νοικοκυριό θα κληθεί να πληρώσει περίπου 878 ευρώ περισσότερα σε σχέση με ό,τι πλήρωσε το 2013 για φόρους εισοδήματος!
Στην επιστολή-απάντηση που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει πως το τεράστιο έλλειμμα της Ελλάδας διαπιστώθηκε το 2009 και υπερασπιζόμενος τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή αναφέρει «Η Ελληνική Κυβέρνηση στα μέσα του 2009 πρότεινε μια σειρά από δημοσιονομικά μέτρα μείωσης του ελλείμματος. Όμως οι πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο του 2009 διέκοψαν την εφαρμογή των μέτρων εκείνων».
Παράλληλα δεν αφήνει καμιά αιχμή εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου, εκτός από μία αναφορά στο τέλος της επιστολής του όπου αναφέρει «το αρχικό μείγμα πολιτικής έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση των φόρων και λιγότερο στη μείωση των δαπανών. Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα».
Δηλαδή τα "έχουμε με όλους καλά" και δεν θίγουμε κανέναν, ούτε τον "άρχοντα" της καταστροφής τον απίστευτο Γ.Παπανδρέου.
Ο Γιάννης Στουρνάρας απαντώντας στην ερώτηση «τι περιθώριο είχε η Ελλάδα στο σχεδιασμό των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής» υποστήριξε πως η θέση της χώρας δεδομένης της αδυναμίας πρόσβασης στις αγορές ήταν δυσχερής.
Αρνείται κατηγορηματικά και δεν δέχεται ότι έγιναν αστοχίες στη διαπραγμάτευση του 1ου Μνημονίου. Συνεπώς αποδέχεται μετά χαράς ότι εφαρμόστηκε στο "κορμί" της χώρας τα τελευταία 4 χρόνια.
Παράλληλα αναφερόμενος στο ποιους έπληξαν τα μέτρα της δημοσιονομικής προσαρμογής κάνει απλώς μία επιφανειακή αναφορά στις ανισότητες «υπολογίζεται ότι το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά περισσότερο από 35% σε πραγματικούς όρους κατά τη διάρκεια των προγράμματος».
Το ότι πολλοί δεν έχουν να φάνε και να ζήσουν δεν τον αφορά, αυτός είναι υπουργός σε άλλη χώρα. Η μέιωση που παραδέχτηκε συμβαίνει μόνο σε χώρα που βρίκεται σε εμπόλεμη κατάσταση!
Μάλιστα τονίζει πως όλες οι περικοπές είναι νόμιμες όπου παρατηρήθηκαν αντιρρήσεις και προσβλήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απορρίφθηκαν, εκτός από κάποια ζητήματα όπως το θέμα του εφάπαξ.
Τέλος υποστηρίζει «η παγκόσμια οικονομική κρίση συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην αποκάλυψη των χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών της Ελληνικής οικονομίας. Σήμερα, έπειτα από 4 χρόνια μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής εξυγίανσης, η προσαρμογή της Ελληνικής οικονομίας είναι εντυπωσιακή, οποιοδήποτε κριτήριο και αν χρησιμοποιηθεί».
Έχει οδηγήσει την χώρα σε αδιέξοδο, άνθρωποι αυτοκτονούν καθημερινά, επιχειρήσεις φεύγουν άρον-άρον στο εξωτερικό, η ανεργία έχει καταστεί "πλειοψηφικό ρεύμα" στην κοινωνία (αν οι άνεργοι είχαν πολιτική εκπροσώπηση), και αυτός αμετανόητος, ισχυρίζεται ότι έχει και πολύ καλή συνεργασία με την τρόικα!
Αυτό δείχνει όμως ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει καμμία διαπραγμάτευση με τους δανειστές, απλά αυτοί μας λένε τι θα κάνουμε, και ο Γ.Στουρνάρας "εκ μέρους μας" απαντάει "ναι". Άλλωστε "εκατό ξυλιές στην πλάτη μας", δεν πονάνε αυτόν, εμάς πονάνε. Αυτός θα συνεχίσει να παίρνει το "χαρτζιλίκι" του κάποιων χιλιάδων ευρώ, την ίδια ώρα που έχει καταδικάσει κόσμο να ζει με 400 ευρώ το μήνα.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου