νεα κρητη totalfitness news

Κυκλάδες: Τιμώμενος γαστρονομικός προορισμός στις 'Ημέρες Γαστρονομίας'

Τατιάνα Ρόκου 

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ 'Ημέρες Γαστρονομίας' θα μπορούν να γνωρίσουν από κοντά, να δοκιμάσουν και να απολαύσουν διαλεχτά και διάσημα κυκλαδικά προϊόντα από τις εταιρείες που συμμετάσχουν εκθέτοντας τα προϊόντα τους στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138).


Η φετινή διοργάνωση των “Ημερών Γαστρονομίας” στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) στις 9, 10 και 11 Μαΐου, εξυμνεί τις Κυκλάδες μέσα από το θεσμό του Τιμώμενου Γαστρονομικού Προορισμού και υπόσχεται ένα τριήμερο δοκιμών, συναντήσεων, επαφών και δημιουργικών συνεργειών που θα αναδείξουν τη μακραίωνη γαστρονομική κληρονομιά του πιο διάσημου νησιωτικού συμπλέγματος της Μεσογείου. Μέσα από το πολύχρωμο καλειδοσκόπιο αυθεντικών τοπικών συνταγών, γεύσεων, δεκάδων αφιερωμένων παράλληλων εκδηλώσεων - συνδεδεμένων τόσο με την αντιπροσωπευτική κουζίνα της περιοχής όσο και με τον πολιτισμό και την παράδοση που την επηρεάζει - ενώ στο επίκεντρο της προσοχής θα βρεθούν τα υψηλής διατροφικής αξίας μοναδικά προϊόντα που συνθέτουν την “αφρόκρεμα” του κυκλαδικού terroir (π.χ. ΠΟΠ τυριά, κρασιά, όσπρια, ηδύποτα, αρωματικά φυτά, εδέσματα, αρτοποιήματα, γλυκίσματα κ.α.).

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα μπορούν να γνωρίσουν από κοντά, να δοκιμάσουν και να απολαύσουν διαλεχτά και διάσημα κυκλαδικά προϊόντα από τις εταιρείες που συμμετάσχουν εκθέτοντας τα προϊόντα τους στο Αίθριο του Μουσείου.

Τα προϊόντα θα προβληθούν μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο, υψηλής αισθητικής, σύστημα προβολής που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, με γνώμονα την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ αρχιτεκτονικής και γαστρονομίας.

Για όσους ενδιαφέρονται να προμηθευτούν τα κυκλαδικά προϊόντα που θα εκτεθούν στις Ημέρες Γαστρονομίας μπορούν να τα αναζητήσουν μέσω των καναλιών διανομής της κάθε εταιρείας ή και του ηλεκτρονικού καταστήματος greek-e-shop.gr.  

Η διοργανωτές των Ημερών Γαστρονομίας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχουν σχεδιάσει 14 εκδηλώσεις, ομιλίες, εργαστήρια, πάνελ συζήτησης, προβολές και δρώμενα και 11 live cookings συνθέτουν τα φετινά αφιερώματα στις Κυκλάδες: “Γευσίπλους: Χαρτογραφώντας τον γαστρονομικό πολιτισμό του Αιγαίου”, “Γαστρονομικός τουρισμός: Μια επίκαιρη συζήτηση για την προοπτική αξιοποίησης ενός εξαιρετικά χρήσιμου εργαλείου για την τοπική ανάπτυξη”, “Αφιέρωμα στο τυρί των Κυκλάδων: Μια νησιώτικη παλέτα γεύσεων με ονομασία προέλευσης, μακραίωνη γαστρονομική ιστορία και προοπτική ανάπτυξης”, “Holy Terroir! Αφιέρωμα στον κυκλαδικό οίνο και αμπελώνα», “Culinary botany: Αρωματικά φυτά και βότανα της Ελλάδας», “Workshop γευσιγνωσίας: Αρωματικά φυτά και βότανα, “Ο Ηλίας Μαμαλάκης μας ταξιδεύει σε μια συναρπαστική εμπειρία γευσιγνωσίας και πολιτισμού με ονομασία προέλευσης Ελληνική και άρωμα Αιγαίου”, «Προβολή του πολυβραβευμένου Ντοκιμαντέρ “Η Βάρδια του Πελεκάνου” στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας (AICFF)”, “Aegean pan - Μια ενδιαφέρουσα περίπτωση διαδικτυακής γαστρονομικής περιήγησης με άρωμα Κυκλάδων”, “Μελωδίες γευσιγνωσίας με άρωμα Αιγαίου!”, “Επίγευσις - Θεματική μουσική βραδιά κυκλαδικού οίνου και ζύθου”, “Κυκλάδες live cooking sessions: Ο Ηλίας Μαμαλάκης σε μια συναρπαστική εμπειρία γευσιγνωσίας και πολιτισμού με ονομασία προέλευσης ελληνική και “άρωμα” Αιγαίου και η Μυρσίνη Λαμπράκη “ταξιδεύει” στις γεύσεις και τον πολιτισμό των Κυκλάδων του 15ου αιώνα.

Στα live cooking sessions Chefs in Residence οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μια πανδαισία μαγειρικής τέχνης και απόλαυσης με ονομασία προέλευσης Aegean Cuisine. Στo κεντρικό live cooking stage θα ανέβουν καταξιωμένοι άνθρωποι της μαγειρικής τέχνης της περιοχής εκπροσωπώντας γαστρονομικούς νησιωτικούς προορισμούς των Κυκλάδων:
  • Ο Βασίλης Ζαχαράκης από την Σαντορίνη και το εστιατόριο “Νυχτέρι”
  • Ο Γιάννης Γαβαλάς από την Μύκονο και το εστιατόριο “Bakalo”
  • Η Σοφία Παπαδημητρίου από το εστιατόριο “Νικόλας της Σχοινούσας”
  • Ο Στέφανος Στεφανίδης από τη Σέριφο και το εστιατόριο “Μεταλλείο”
  • Η Λίνα Φουρνιστάκη από τη Σύρο και το εστιατόριο “Αλλού Γυαλού”
  • Ο Γιάννης Βάσιλας από την Νάξο και το εστιατόριο “Αξιώτισσα»
  • Η Αντωνία Ζάρπα από την Τήνο και το εστιατόριο “Θαλασσάκιι”
  • Ο Νίκος Φραζέσκαρος από την Σίφνο και το εστιατόριο “Τσικάλι”
  • Ο Βασίλης Παπίκινος από την Μήλο και το εστιατόριο “Αλευρόμυλος”
  • Ο Κώστας Μπουγιούρης από τη Σύρο και το εστιατόριο “Ηλιοβασίλεμα”
  • Τέλος, ένα ιδιαίτερο ραντεβού με την ιδιαίτερη ζαχαροπλαστική της Νάξου μαζί με τον Δημήτρη Παπαδόπουλο και το ζαχαροπλαστείο – catering “Ραντεβού”.
Ακόμη, στο πλαίσιο ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της πανεπιστημιακής και επιχειρηματικής κοινότητας, οι φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με επικεφαλής τον κ. Σέργιο Φωτιάδη, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και δημιούργησαν, ειδικά για το αφιέρωμα των Ημερών Γαστρονομίας στις Κυκλάδες, πρωτότυπα σκεύη εμπνευσμένα από το κυκλαδικό πνεύμα και τη λιτή κυκλαδική αισθητική. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα δημιουργήματα αυτά σε πρώτη προβολή στο Φεστιβάλ.

Τέλος, το Επιμελητήριο Κυκλάδων διοργανώνει την Κυριακή, 11 Μαΐου το 1ο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας, με κεντρικό θέμα το νέο προγραμματικό σχεδιασμό για το πρότυπο Δίκτυο Aegean Cuisine, στο αμφιθέατρο του Μουσείου, όπου θα παρουσιαστεί το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Δικτύου Aegean Cuisine και θα φιλοξενηθούν ομιλίες και παρουσιάσεις από καταξιωμένους εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους του χώρου, καθώς και πάνελ συζήτησης με σημαντικές και αγαπημένες προσωπικότητες της ελληνικής γαστρονομίας.

Το Δίκτυο Aegean Cuisine που παρουσιάζεται στο 1ο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας αποτελεί έργο που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια το Επιμελητήριο Κυκλάδων με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη της αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας ως καταλυτικός παράγοντας στην εδραίωση ενός ενιαίου γαστρονομικού ταξιδιωτικού προορισμού.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει παρουσιάσεις από τους κ.κ. Νίκο Κατσαρό, πρ. πρόεδρο του ΕΦΕΤΔημήτρη Σκάλκο, επίκουρο καθηγητή Οικονομίας & Διοίκησης Επιχειρήσεων Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αριστοτέλη Καρβέλα, πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών Εξωτερικού (Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.ΠΕ), Γιώργο Καλώστο, Σύμβουλο Επιχειρήσεων & συνεργάτη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ενώ θα πραγματοποιηθεί και πάνελ συζήτησης με τους κ.κ. Γιάννη Οικονομίδη, διευθυντή πιστοποίησης της TUV HellasΑλέξη Τσιάντη, διευθυντή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής γαστρονομίας (Ηλία Μαμαλάκη, Νταϊάνα ΚόχυλαΓιώργο Χατζηγιαννάκη και Νίκο Σαράντο).

Το φεστιβάλ απευθύνεται σε ένα πολύπλευρο ακροατήριο όπου αναμένονται να επισκεφθούν το Μουσείο Μπενάκη δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, από υφιστάμενα μέλη του Δικτύου Aegean Cuisine, Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, ανταποκριτές διεθνών δικτύων επικοινωνίας, οινολόγοι, chefs, food bloggers, restaurateurs, food buyers, εμπορικοί διευθυντές μεγάλων delicatessen και e-shops προϊόντων, ερευνητές, επενδυτές, μέχρι εκπρόσωποι εξαγωγικών δικτύων, στελεχών μάρκετινγκ τροφίμων –ποτών, της εστίασης και του τουρισμού, καθώς και το ευρύ κοινό, μικροί και μεγάλοι λάτρεις της γαστρονομίας και της γευσιγνωσίας.

- See more at: traveldailynews.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top