νεα κρητη totalfitness news

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το ευρωπαικό πρόγραμμα ανταλλαγής νέων «The future of Democracy. The role of youth workers and youth-leaders». Δωρεάν διαφήμιση έλαχε η Τήνος και η Καστοριά στα πλαίσια της πολιτιστικής βραδιάς που διοργανώθηκε από την ελληνική συμμετοχή. Το σεμινάριο έλαβε χώρα στην πόλη Cascais/Praia Grande της Πορτογαλίας από 30/03/2014 μέχρι 07/04/2014 και συμμετείχαν νέοι από όλη την Ευρώπη: Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Σουηδία, Πολωνία, Τσεχία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Πορτογαλία. Η τριμελής ελληνική αποστολή εκπροσωπήθηκε επάξια από την καστοριανή φιλόλογο Ιωάννα Τσιτσώνη, την αθηναία μεταπτυχιακή φοιτήτρια Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Άννα Μάνου και την γιαννιώτισσα φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών του τμήματος Κομοτηνής Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου. Υπεύθυνος φορέας για τα νεαρά κορίτσια ήταν η ΜΚΟ ACRO (Active Creative reforming Organization) που εδρεύει στην όμορφη πόλη της Καστοριάς. Η συγκεκριμένη ΜΚΟ ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2007 στην Καστοριά με στόχο να ενεργοποιήσει την συμμετοχή νέων σε πολυπολιτισμικές δραστηριότητες και στον εθελοντισμό. Γι’αυτόν τον σκοπό έγινε αμέσως μέλος της ALDA και του Euronet. Από τότε η ACRO συνεργάζεται με διεθνείς και εγχώριους εταίρους για την προώθηση αυτών των στόχων. 

Το θέμα του σεμιναρίου ήταν το μέλλον της Ευρώπης και η Δημοκρατία. Εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών στην Ελλάδα και των πρόσφατων τουρκικών, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, σκέψεις και ανησυχίες για το μέλλον της Ευρώπης.


Οι σύγρονες παιδαγωγικοί μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν με έμφαση στα παιχνίδια ρόλων, την ομαδοσυνεργατικότητα και την διαδραστικότητα των δραστηριοτήτων, έκαναν την παραμονή των συμμετεχόντων μια μοναδική εμπειρία ενισχύοντας τους δεσμούς μεταξύ τους. Η ΜΚΟ υποδοχής«Vida+Viva, Associacao Animam Viventem» και οι εκπαιδευτές της διοργάνωσαν με λεπτομέρεια την κάθε μέρα και στο σύνολο το πρόγραμμα αποτέλεσε εφαλτήριο για προβληματισμό και διάθεση βελτίωσης της Ευρώπης και των δημοκρατικών της θεσμών. Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής εκδρομής στην πόλη Cascais και στην Λισαβώνα οι νέοι είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν για το «συμμετοχικό πακέτο», εργαλείο που χρησιμοποιεί ο δήμος για την βελτίωση του τόπου εμπλέκοντας όλους τους πολίτες στην λήψη αποφάσεων, στην υλοποίηση ωφέλιμων έργων για την τοπική κοινωνία και στην οικονομική διαχείριση. Χαρακτηριστικές δραστηριότητες στα πλαίσια του εβδομαδιαίου σεμιναρίου ήταν: ομαδική, κατευθυνόμενη άσκηση προσομοίωσης-δημιουργία ενός κράτους, το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, concrete poetry, energizers, κατασκευές, ζωγραφική, δημιουργία της δικής μας πόλης, debates, μουσικά και θεατρικά παιχνίδια, ο δημοκρατικός κύκλος και διάλογος.

Παράδειγμα «Concrete Poetry»





Εποικοδομητικές στιγμές καθόλη την διάρκεια της εβδομάδος αποτέλεσαν τα «reflection time», δηλαδή, χρόνος για περισυλλογή, κριτική και αξιολόγηση της ημέρας, του προγράμματος, των εκπαιδευτών, των δραστηριοτήτων, των εγκαταστάσεων, του φαγητού, των παρεχόμενων υπηρεσιών και των ίδιων των συμμετεχόντων.

Σε αυτό το σημείο κρίνουμε αναγκαίο να αποδώσουμε θερμές ευχαριστίες στην κα Άννα Τριανταφύλλου για την χορήγηση παραδοσιακών προιόντων (μαντολάτο, λούζα, σκορδάτο, τσίπουρο) και στον Ιουλιανό Δεσύπρη για την χορήγηση διαφημιστικού υλικού (τουριστικοί οδηγοί και πλούσιο φωτογραφικό υλικό της Τήνου) που χρησιμοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της ελληνικής βραδιάς. Η πολύτιμη προσφορά τους βοήθησε στην ανάδειξη και στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού καθώς οι ευρωπαίοι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν τις ιδιαίτερες ομορφιές του τόπου μας και να γευτούν παραδοσιακά εδέσματα και ποτά. Η βραδιά έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γνωστοποιώντας στους παρευρισκομένους χορούς, ακούσματα και έθιμα του τόπου μας, όπως είναι «ο Μάρτης». Θερμά συγχαρητήρια θα πρέπει να αποδοθούν τέλος στους νέους συμμετέχοντες για τον ζήλο που επέδειξαν και τις πνευματικές τους αναζητήσεις. Ευελπιστούμε πως το παράδειγμά τους θα ακολουθήσουν κι άλλοι νέοι του τόπου μας. «Carpe diem»…



Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top