Αποκλείουν το ψωμί από το καθημερινό διαιτολόγιο τους πολύ άνθρωποι , θεωρώντας το ένοχο για την προσθήκη περιττών κιλών και αδιαφορώντας για την...
ιδιαίτερη θρεπτική του αξία. Ποια είναι η θρεπτική αξία του ψωμιού;
Η θρεπτική αξία του ψωμιού έγκειται κυρίως στις πρωτεΐνες του σιταριού (γλουτένη, προλαμίνη και λευκοσίνη), στα μεταλλικά άλατα, τις φυτικές ίνες και τις βιταμίνες, ιδίως του συμπλέγματος Β. Οι φυτικές ίνες μειώνουν την απορρόφηση λίπους, βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος.
Υπάρχουν διάφορα είδη ψωμιού. Τα τελευταία χρόνια μπορούμε να βρούμε μεγάλη ποικιλία ανάλογα με τον τύπο του αλεύρου που χρησιμοποιείται, δίνοντας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο καθένα. Το κοινό (λευκό) ψωμί ή πολυτελείας με αλεύρι τύπου 70%, χωρίς πίτουρο. Το ψωμί σίκαλης που γίνεται από μείγμα σιτάλευρου και άλευρου σίκαλης. Το ψωμί ολικής αλέσεως που παρασκευάζεται από άλεσμα όλου του σιταριού (μαζί με το φλοιό). Το πολύσπορο ψωμί που γίνεται από το σύνολο των δημητριακών, όπως το σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη, καλαμπόκι και πολλές φορές με ανάμειξη άλλων σπόρων ή ξηρών καρπών (σουσάμι, νιφάδες βρώμης, καρύδι).
Η σωστή κατανάλωση ψωμιού δεν παχαίνει. Το ψωμί πρέπει να βρίσκεται στο διαιτολόγιο, είτε θέλετε να χάσετε βάρος είτε όχι. Όλες οι διατροφικές πυραμίδες, που έχουν αναπτυχθεί κατά καιρούς, τοποθετούν το ψωμί στη βάση τους, κάτι που σημαίνει ότι το ψωμί μπορεί να βρίσκεται σε καθημερινή βάση στο διαιτολόγιο και μάλιστα μπορεί να καταναλώνεται και σε ποσότητα.
Μαζί με τα άλλα δημητριακά, το ψωμί αποτελεί μία από τις βασικότερες πηγές υδατανθράκων, τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 50% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Η αλήθεια είναι ότι το μαύρο ψωμί έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με το λευκό. Κάθε φέτα 30 γραμμαρίων (μέγεθος τοστ) προσδίδει περίπου 70-80 θερμίδες. Η σαφής υπεροχή του ψωμιού σικάλεως ή ολικής άλεσης ή του πολύσπορου οφείλεται στο πλούσιο περιεχόμενο του σε φυτικές ίνες.
Διλήμματα για το ψωμί
1) Ψωμί ή φρυγανιές; Παλαιότερα υπήρχε η αντίληψη ότι το ψωμί πρέπει να αντικαθίσταται από φρυγανιές στο διαιτολόγιο αδυνατίσματος. Όμως τελικά ισχύει ακριβώς το αντίθετο και διαβάστε την απόδειξη: Σε σχέση με τις φρυγανιές, το ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες ανά 100 γραμμάρια βάρους, (προσέξτε: 341 θερμίδες έναντι 269 του άσπρου και 243 του μαύρου - δηλαδή έως και 100 θερμίδες λιγότερες στα 100 γρ.) διότι περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα νερού και δεν περιέχει λιπαρά ή ζάχαρη που περιέχουν οι φρυγανιές. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η φρυγανιά απλά είναι "αφυδατωμένο ψωμί" όπως επίσης και ότι το ψωμί είναι προτιμότερο αφού σας "χορταίνει" καλύτερα (με λιγότερες θερμίδες).
2) Λευκό ή μαύρο ψωμί; Τα ψωμιά τα οποία παρασκευάζονται από άλευρα ολικής άλεσης, τα μαύρα ή ολικής άλεσης δηλαδή, είναι προτιμότερα από τα "λευκά" ψωμιά, τα οποία περιέχουν πολύ λιγότερες (διαιτητικές) φυτικές ίνες. Το ψωμί σίκαλης δεν είναι προτιμότερο από το σταρένιο, αν δεν είναι ολικής άλεσης. Ένα σταρένιο ψωμί από αλεύρι ολικής άλεσης είναι πολύ καλύτερο από το απλό ψωμί σίκαλης. Γενικά όσο πιο "σκούρο", όσο πιο "βαρύ" είναι κάποιο ψωμί τόσο μεγαλύτερη διατροφική αξία έχει.
3) Τυποποιημένο ή φρέσκο ψωμί: Το ψωμί από το φούρνο περιέχει ελάχιστα λιπαρά, κάτι που το κάνει ιδανικό και για τη δίαιτα, αντίθετα με πολλά τυποποιημένα ψωμιά τα οποία περιέχουν και λιπαρά για βελτίωση της γεύσης, αλλά πολλές φορές και ζάχαρη.
ιδιαίτερη θρεπτική του αξία. Ποια είναι η θρεπτική αξία του ψωμιού;
Η θρεπτική αξία του ψωμιού έγκειται κυρίως στις πρωτεΐνες του σιταριού (γλουτένη, προλαμίνη και λευκοσίνη), στα μεταλλικά άλατα, τις φυτικές ίνες και τις βιταμίνες, ιδίως του συμπλέγματος Β. Οι φυτικές ίνες μειώνουν την απορρόφηση λίπους, βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος.
Υπάρχουν διάφορα είδη ψωμιού. Τα τελευταία χρόνια μπορούμε να βρούμε μεγάλη ποικιλία ανάλογα με τον τύπο του αλεύρου που χρησιμοποιείται, δίνοντας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο καθένα. Το κοινό (λευκό) ψωμί ή πολυτελείας με αλεύρι τύπου 70%, χωρίς πίτουρο. Το ψωμί σίκαλης που γίνεται από μείγμα σιτάλευρου και άλευρου σίκαλης. Το ψωμί ολικής αλέσεως που παρασκευάζεται από άλεσμα όλου του σιταριού (μαζί με το φλοιό). Το πολύσπορο ψωμί που γίνεται από το σύνολο των δημητριακών, όπως το σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη, καλαμπόκι και πολλές φορές με ανάμειξη άλλων σπόρων ή ξηρών καρπών (σουσάμι, νιφάδες βρώμης, καρύδι).
Η σωστή κατανάλωση ψωμιού δεν παχαίνει. Το ψωμί πρέπει να βρίσκεται στο διαιτολόγιο, είτε θέλετε να χάσετε βάρος είτε όχι. Όλες οι διατροφικές πυραμίδες, που έχουν αναπτυχθεί κατά καιρούς, τοποθετούν το ψωμί στη βάση τους, κάτι που σημαίνει ότι το ψωμί μπορεί να βρίσκεται σε καθημερινή βάση στο διαιτολόγιο και μάλιστα μπορεί να καταναλώνεται και σε ποσότητα.
Μαζί με τα άλλα δημητριακά, το ψωμί αποτελεί μία από τις βασικότερες πηγές υδατανθράκων, τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 50% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Η αλήθεια είναι ότι το μαύρο ψωμί έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με το λευκό. Κάθε φέτα 30 γραμμαρίων (μέγεθος τοστ) προσδίδει περίπου 70-80 θερμίδες. Η σαφής υπεροχή του ψωμιού σικάλεως ή ολικής άλεσης ή του πολύσπορου οφείλεται στο πλούσιο περιεχόμενο του σε φυτικές ίνες.
Διλήμματα για το ψωμί
1) Ψωμί ή φρυγανιές; Παλαιότερα υπήρχε η αντίληψη ότι το ψωμί πρέπει να αντικαθίσταται από φρυγανιές στο διαιτολόγιο αδυνατίσματος. Όμως τελικά ισχύει ακριβώς το αντίθετο και διαβάστε την απόδειξη: Σε σχέση με τις φρυγανιές, το ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες ανά 100 γραμμάρια βάρους, (προσέξτε: 341 θερμίδες έναντι 269 του άσπρου και 243 του μαύρου - δηλαδή έως και 100 θερμίδες λιγότερες στα 100 γρ.) διότι περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα νερού και δεν περιέχει λιπαρά ή ζάχαρη που περιέχουν οι φρυγανιές. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η φρυγανιά απλά είναι "αφυδατωμένο ψωμί" όπως επίσης και ότι το ψωμί είναι προτιμότερο αφού σας "χορταίνει" καλύτερα (με λιγότερες θερμίδες).
2) Λευκό ή μαύρο ψωμί; Τα ψωμιά τα οποία παρασκευάζονται από άλευρα ολικής άλεσης, τα μαύρα ή ολικής άλεσης δηλαδή, είναι προτιμότερα από τα "λευκά" ψωμιά, τα οποία περιέχουν πολύ λιγότερες (διαιτητικές) φυτικές ίνες. Το ψωμί σίκαλης δεν είναι προτιμότερο από το σταρένιο, αν δεν είναι ολικής άλεσης. Ένα σταρένιο ψωμί από αλεύρι ολικής άλεσης είναι πολύ καλύτερο από το απλό ψωμί σίκαλης. Γενικά όσο πιο "σκούρο", όσο πιο "βαρύ" είναι κάποιο ψωμί τόσο μεγαλύτερη διατροφική αξία έχει.
3) Τυποποιημένο ή φρέσκο ψωμί: Το ψωμί από το φούρνο περιέχει ελάχιστα λιπαρά, κάτι που το κάνει ιδανικό και για τη δίαιτα, αντίθετα με πολλά τυποποιημένα ψωμιά τα οποία περιέχουν και λιπαρά για βελτίωση της γεύσης, αλλά πολλές φορές και ζάχαρη.
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου