Σε μια ιδιαίτερα σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα καλύψει ένα κενό 68 ετών προχωρά το υπουργείο Παιδείας με την κατάθεση του σχεδίου νόμου για την «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις».
Βασική πτυχή του σχεδίου νόμου είναι η θεσμοθέτηση της έννοιας του «θρησκευτικού νομικού προσώπου» ως μορφή νομικής προσωπικότητας των εκκλησιών. Με βάση το προηγούμενο καθεστώς, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ήταν μόνο η Εκκλησία της Ελλάδος και οι εβραϊκές κοινότητες για ιστορικούς λόγους. Οι μουφτήδες ανήκαν στην κατηγορία των δημόσιων υπηρεσιών και όλες οι υπόλοιπες εκκλησίες ήταν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή σωματεία.
Με τη νέα ρύθμιση, η Εκκλησία της Ελλάδος, οι εβραϊκές κοινότητες και οι μουφτήδες διατηρούν το νομικό τους καθεστώς, ενώ οι υπόλοιπες εκκλησίες θα υπαχθούν στο καθεστώς των θρησκευτικών νομικών προσώπων.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, επιλύονται προβλήματα δεκαετιών που η ελληνική Πολιτεία άφησε αρρύθμιστα, και δεν επέδειξε το σθένος να τα αντιμετωπίσει (π.χ. έλλειψη νομικής προσωπικότητας σε ιστορικές εκκλησίες και κοινότητες με μεγάλο αριθμό πιστών), αναγκάζοντας τους ενδιαφερόμενους να χρησιμοποιούν κατ' ανάγκην και αδόκιμα, τις γνωστές μορφές του ιδιωτικού δικαίου (αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, σωματείο), με συνακόλουθες δυσλειτουργίες, αλλά και αρνήσεις εκκλησιών να υπαχθούν σε ένα τέτοιο καθεστώς.
Στο παραπάνω πλαίσιο, με το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων αναγνωρίζεται η νομική προσωπικότητα της εν Ελλάδι Καθολικής Εκκλησίας, καθώς και άλλων Εκκλησιών (Αγγλικανική, Κοπτορθόδοξη, Αρμενική, Ευαγγελική, Συριακή κ.λπ.), ενώ ξεκινά στο υπουργείο Παιδείας η τήρηση ηλεκτρονικού μητρώου θρησκευτικών και εκκλησιαστικών νομικών προσώπων, καθώς και των λειτουργών τους που τελούν ιερολογίες με αστικές συνέπειες. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης να συστήνει εκκλησιαστικά ιδρύματα υπό τη μορφή ΝΠΙΔ, προβλέπεται η σύσταση στο υπουργείο Παιδείας, επταμελούς Εποπτικού Συμβουλίου Μουσουλμανικών Ιεροσπουδαστηρίων Θράκης.
Κατά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι με το νομοσχέδιο κλείνει μια εκκρεμότητα, που εξέθετε το ελληνικό κράτος διεθνώς από το 1946. Η Ελλάδα δεν ήταν πάντα κράτος δικαίου στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών. Η Ελλάδα αυτή ανήκει πλέον στο παρελθόν, ανέφερε ο υπουργός Παιδείας. «Έχω ενημέρωση ότι η αντιπολίτευση θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια και αυτό μας κάνει πιο περήφανους», πρόσθεσε. Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ακόμη ότι το νομοσχέδιο είναι προϊόν μακρών διαβουλεύσεων και ευχαρίστησε τους προκατόχους του οι οποίοι έθεσαν τις βάσεις για την υλοποίησή του.
«Η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως και το Άγιον Όρος είχαν θέμα με τα μετόχια. Το ξεπεράσαμε», ανέφερε ο υπουργός για να προσθέσει ότι ακούστηκαν πολλές «οπισθοδρομικές φωνές». «Σε μια δημοκρατία πρέπει να ακούγονται όλοι. Εμείς σεβόμαστε ακόμη και τις άκρες φωνές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.
Θρησκευτικό νομικό πρόσωπο μπορεί να γίνει οποιαδήποτε οργάνωση πληροί τις προϋποθέσεις του Συντάγματος κι εφόσον έχει τουλάχιστον τριακόσια μέλη, με σχετική αίτηση στο Πρωτοδικείο. Οι μεγάλες εκκλησίες, πάντως, όπως η Καθολική, η Ευαγγελική ή των Κοπτών, θα αναγνωριστούν ως θρησκευτικά νομικά πρόσωπα από τον νόμο και όχι μέσω της δικαστικής οδού.
Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στις φήμες περί κατάργησης της καμπάνας από τις εκκλησίες ή του σταυρού από την ελληνική σημαία ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Σε ερώτηση για το ποιες θρησκευτικές κοινότητες αφορά το νομοσχέδιο ο Γ.Γ του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Καλαντζής σημείωσε ότι «αφορά οποιαδήποτε θρησκευτική κοινότητα επιθυμεί να αποκτήσει αυτή τη νομική προσωπικότητα. Οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος είναι σαφείς. Υπάρχει ελάχιστη προϋπόθεση να υφίστανται 300 άτομα, οι οποίοι θα απευθυνθούν στο δικαστήριο. Το δικαστήριο είναι εκείνο που θα κρίνει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου και του συντάγματος. Νομίζω ότι το σύνταγμα έχει τρεις προϋποθέσεις, γνωστή θρησκεία, η λατρεία να μην προσβάλει τη δημόσια τάξη και τα ήθη και να μην ασκείται προσηλυτισμός και θα εκδώσει την απόφασή του σχετικά με την αίτηση που θα καταθέσουν οι πιστοί».
Πηγή:amen.gr - kantam.gr
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου