"Μα ποιος είναι τελικά θαμμένος στο μεγαλύτερο τάφο της βόρειας Ελλάδας;" διερωτάται το διεθνούς
φήμης περιοδικό National Geographic και αφιερώνει στη διαδικτυακή του έκδοση ένα εκτενές άρθρο στα αρχαιολογικά ευρήματα της Αμφίπολης.
Αφού μνημονεύονται οι νέες ανακαλύψεις των Καρυάτιδων, ο αρθρογράφος καταλήγει στο συμπέρασμα πως "το ταφικό αυτό μνημείο σίγουρα αξίζει σε βασιλιά".
"Δεν έχω γνωρίσει ξανά τίποτε σαν αυτό" σχολιάζει στο NatGeo ο καθηγητής του Luther College της Αϊόβα, Philip Freeman.
Το τόσο προσεγμένο σκάλισμα του πατώματος του εσωτερικού θαλάμου "είναι ξεκάθαρα ένα σημάδι πλούτου. Το παλάτι της Πέλλας, όπου γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος είναι γεμάτο τέτοια μωσαϊκά, και όλα ήταν πολύ κοστοβόρα" σχολιάζει ο ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου του Μισούρι, και συγγραφέας 2 βιβλίων για τον Μεγαλέξανδρο, Ian Worthington.
Ακόμη πάντως και όταν σπάσει η σφραγισμένη είσοδος του κεντρικού θαλάμου, "όλοι συμφωνούν ότι είναι απίθανο να βρεθούν τα λείψανα του Μεγάλου Αλεξάνδρου" σημειώνει το NatGeo.
Τα ιστορικά ντοκουμέντα συγκλίνουν ότι ο Μεγαλέξανδρος πέθανε στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ. Οι υποστηρικτές του διατήρησαν τη σορό του Μακεδόνα βασιλιά στο μέλι αλλά ο Πτολεμαίος απήγαγε το σώμα του Αλέξανδρου και το έθαψε κάπου στην Αίγυπτο. "Βάζω στοίχημα 10 δολάρια ότι ο Αλέξανδρος ο Μέγας δεν είναι στον τάφο της Αμφίπολης" προσθέτει ο Worthington.
Πάντως οι αρχαιολόγοι είναι βέβαιοι πως το ταφικό μνημείο ανήκει σε κάποιο άμεσο συγγενή του Αλέξανδρου, ίσως στη μητέρα του την Ολυμπιάδα ή μια από τις συζύγους του, τη Ροξάνα ή τον μικρό γιο του, που επίσης τον έλεγαν Αλέξανδρο.
Αν ο τάφος δεν έχει συληθεί, και τα στοιχεία της ταυτότητας του "ιδιοκτήτη" του παραμένουν ανέπαφα "ίσως κάποιοι ιστορικοί καταφέρουν να πάρουν πίσω τα χρήματα από τα στοιχήματα τους" καταλήγει το άρθρο.
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου