νεα κρητη totalfitness news

Ένας απογευματινός περίπατος του Τήνος Today στο χωριό του Βωλάξ:
To Βωλάξ (ή Βόλακας) είναι κτισμένη σε ένα οροπέδιο που βρίσκεται στην καρδιά του νησιού, σε υψόμετρο 280 μέτρων. Φημίζεται για το σεληνιακό τοπίο της.
Τα κάτασπρα σπίτια του μικρού χωριού μοιάζουν ακουμπισμένα ανάμεσα στους στρογγυλούς βράχους, συνθέτοντας μία εικόνα πρωτόγονης αρχιτεκτονικής. Τα περισσότερα από αυτά, που χρονολογούνται από το 18ο αιώνα, δημιουργήθηκαν μέσα στους σχιστόλιθους.
Εκείνη την εποχή, οι ντόπιοι έσπαγαν τις τεράστιες πέτρες με φουρνέλα και έφτιαχναν τις κατοικίες τους. Έτσι σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις, είναι εμφανές πως ο σοβάς των σπιτιών ακολουθεί το ακανόνιστο σχήμα των βράχων. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα παράθυρα που γίνονταν ιδιαίτερα στενά για να προστατεύουν τους κατοίκους από τους εχθρούς. Επιπρόσθετα, όμορφες γωνίες με λουλούδια, φραγκοσυκιές και πικροδάφνες στολίζουν τα καλντερίμια του οικισμού. Οι παλιές εκκλησίες με τα ιδιάζοντα στοιχεία τους αποτελούν ακόμη ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Βωλάξ.

Οι ντόπιοι απασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Ωστόσο, τα παλαιότερα χρόνια ως βασική ενασχόληση είχαν την καλαθοπλεκτική. Στις ημέρες μας έχουν απομείνει ελάχιστα εν ενεργεία εργαστήρια αυτής της τέχνης. Επίσης, στο χωριό βρίσκεται το μοναδικό θέατρο του νησιού, υπάρχει ιδιωτικό μουσείο λαογραφικής τέχνης και λειτουργούν ταβέρνες - καφενεία.

Πεντακόσια μέτρα έξω από τον οικισμό βρίσκεται ένα γραφικότατο εξωκλήσι, που ονομάζεται «Καλαμάν» και φιλοξενεί μία παλιά και ιδιαίτερα σημαντική εικόνα της Παναγίας. Εδώ διοργανώνεται μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι την Πέμπτη του Πάσχα, με ψητά αρνιά, λαούτα και βιολιά. 

































Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top