νεα κρητη totalfitness news

Στο «χύμα» κρασί στρέφονται οι Ελληνες καταναλωτές  ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Στο «χύμα» κρασί στρέφονται οι Ελληνες καταναλωτές

Παρότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παράδοση και την κουλτούρα των Ελλήνων και παράλληλα αποτελεί μια φθηνή λύση σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά, το κρασί δεν κατάφερε να αποφύγει τις συνέπειες της παρατεταμένης κρίσης που βίωσε η χώρα τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα της ICAP, η κατανάλωση κρασίου την τελευταία πενταετία (2009-2014) υποχώρησε με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 9% σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία (2004-2009) και διαμορφώθηκε σε επίπεδα της τάξης των 3.000 χιλ. εκατόλιτρων. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η περίοδος 2012-2013, οπότε παρατηρήθηκε αύξηση της κατανάλωσης κατά 4% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη οινική περίοδο. Από το συνολικό μέγεθος της εγχώριας κατανάλωσης οίνου, τα εμφιαλωμένα κρασιά εκτιμάται ότι καλύπτουν ένα ποσοστό κοντά στο επίπεδο του 40% στην παρούσα φάση, ενώ το μεγαλύτερο μερίδιο αντιστοιχεί σε χύμα κρασί (περιλαμβανομένων και των συσκευασιών σε ασκούς).
Πτωτική πορεία κατά την τελευταία πενταετία ακολούθησε και η εγχώρια παραγωγή κρασιού. Σύμφωνα πάντα με την ICAP, η παραγωγή κινήθηκε πτωτικά τις τρεις πρώτες περιόδους ενώ στη συνέχεια ανέκαμψε, διαμορφώνοντας μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής οριακά αρνητικό για την πενταετία. Αξίζει να σημειωθεί πως η εγχώρια παραγωγή είναι κατακερματισμένη σε μεγάλο πλήθος οινοποιητικών μονάδων. Στην πλειονότητα πρόκειται για μικρομεσαίες παραγωγικές μονάδες που ασχολούνται αποκλειστικά με την οινοποίηση. Οι μεγάλες οινοβιομηχανίες, αν και ολιγάριθμες, καλύπτουν σημαντικό μέρος της παραγωγής, διαθέτοντας στην πλειονότητά τους σύγχρονες εγκαταστάσεις και ποικιλία προϊόντων, ωστόσο σημαντική είναι η παρουσία στον κλάδο των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Η πλειονότητα της παραγωγής είναι προσανατολισμένη κυρίως στο λευκό κρασί, κατηγορία που συνήθως καλύπτει μερίδιο μεταξύ του 65%-70% του συνόλου, ενώ τα κρασιά με ένδειξη ΠΟΠ και ΠΓΕ καλύπτουν ποσοστό 27%-29% της παραγωγής.
Μείωση εισαγωγών Την ίδια ώρα, κάμψη παρατηρείται στις εξαγωγές οίνου μετά το 2010, με τον βαθμό εξαγωγικής επίδοσης να διαμορφώνεται σε περίπου 11% την περίοδο 2011-2012 και σε 9,6% την περίοδο 2012-2013. Ταυτόχρονα, όμως, πτώση παρατηρείται και στις εισαγωγές, καθώς τα ελληνικά κρασιά καλύπτουν τη ζήτηση σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που διαμορφώνει σε χαμηλά επίπεδα τον βαθμό εισαγωγικής διείσδυσης και συγκεκριμένα μεταξύ 5% και 8%. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις πολλών επιχειρήσεων τα προηγούμενα έτη, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας, είχαν σαν αποτέλεσμα την ποιοτική αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό της εγχώριας παραγωγής και την προσφορά μεγάλης ποικιλίας προϊόντων κρασιού, που έχουν αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις.
Τέλος, στο πλαίσιο της μελέτης της ICAP συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος 44 παραγωγικών επιχειρήσεων, για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία ισολογισμών των χρήσεων 2012 και 2013. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα αυτά, οι συνολικές πωλήσεις των 44 επιχειρήσεων του δείγματος αυξήθηκαν κατά 6,2% το 2013 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ παράλληλα σημαντική αύξηση παρουσίασε και το μεικτό κέρδος (κατά 9,3%). Παρά τη βελτίωση στα παραπάνω μεγέθη, τόσο το λειτουργικό όσο και το τελικό καθαρό αποτέλεσμα παρέμειναν ζημιογόνα την εξεταζόμενη διετία, ωστόσο οι ζημίες περιορίστηκαν κατά περίπου 35% το 2013. Θετικό στοιχείο ήταν η αξιόλογη βελτίωση σε επίπεδο κερδών EBITDA.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top