νεα κρητη totalfitness news

Μάρτης, Μαρτιά, Μάρτινκα, Βερόρε, Μαρτενίτσα ή Μαρτιζόρ όλα αναφέρονται στο έθιμο του «Μάρτη».
Μάρτης, Μαρτιά, Μάρτινκα, Βερόρε, Μαρτενίτσα ή Μαρτιζόρ…όλα αναφέρονται στο έθιμο του «Μάρτη».
Μάρτης ή Μαρτιά αποκαλείται ένα παμπάλαιο έθιμο στο οποίο ένα βραχιολάκι που αποτελείται από ένα κόκκινο και ένα άσπρο σχοινάκι ή κλωστές έχουν στριφτεί/πλεχτεί και το οποίο φοριέται από την 1η μέχρι τις 31 Μαρτίου στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την ΠΓΔΜ και γενικότερα την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αλλά και τη Μολδαβία. Το κόκκινο και το λευκό συμβόλιζαν την αγνότητα και τη χαρά. 

Σε κάποιες παραδόσεις αναφέρεται και μία χρυσή κλωστή ώστε να συμβολίζεται και η αφθονία. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, επειδή οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων συνήθιζαν να δένουν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι. Το έθιμο υιοθετήθηκε από τους Βυζαντινούς, οι οποίοι και το διατήρησαν. 

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης» φοριέται κυρίως από τα παιδιά για να προστατεύει τα πρόσωπά τους από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν

Ο Μάρτης πήρε το όνομα του από το λατινικό όνομα του θεού Άρη (Mars = Άρης). Είναι ο πρώτος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου και αντιστοιχεί με το μήνα  Ελαφηβολιώνα των Αρχαίων Ελλήνων. 

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top