Υποβάθμιση του ΠΕΔΥ λόγω... δεδικασμένου. Η 2η ΥΠΕ ενεργεί σύμφωνα με δικαστικές αποφάσεις που καλούν τους ιατρούς να επιλέξουν είτε δημόσιο, είτε ιδιωτικό τομέα.
Απώλειες αναμένεται να καταγραφούν στο πεδίο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Σύρο με την “παραίτηση” ιατρών που εργάζονται στο ΠΕΔΥ Ερμούπολης και στους οποίους δε θα καταβληθούν δεδουλευμένα δέκα μηνών, αφού απορριπτική δικαστική απόφαση στο αίτημά τους για δυνατότητα διατήρησης και του ιδιωτικού ιατρείου τους, τους οδηγεί να επιλέξουν ανάμεσα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Βάσει όσων επιβάλλει η σχετική δικαστική απόφαση που αφορούσε σε ασφαλιστικά μέτρα, από τον Ιούλιο του 2014, οπότε και απεφάνθη αρνητικά η Δικαιοσύνη επί του αιτήματος πολλών ιατρών του ΠΕΔΥ πανελλαδικά, οι οποίοι θέλησαν την λειτουργία του ιδιωτικού γραφείου τους, ταυτόχρονα με την εργασία τους στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, οι ίδιοι πλέον οφείλουν να “συμμορφωθούν” με τη νομοθεσία, με παράλληλη συνέπεια, την απώλεια δεδουλευμένων.Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση και του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, το ΔΣ του οποίου εξέδωσε απόφαση υπέρ της καταβολής των αμοιβών των ιατρών του ΠΕΔΥ Ερμούπολης, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η 2η ΥΠΕ είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τις ανωτέρω δικαστικές αποφάσεις και ως εκ τούτου, να μην καταβάλει χρήματα από την ημερομηνία που δημοσιεύθηκε η απόφαση και γνωστοποιήθηκε στους ίδιους, απορρίπτοντας το αίτημά τους.
Αναφορικά με ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, η ουσία του οποίου εστιάζεται στην περαιτέρω υποβάθμιση των μονάδων Υγείας του ΠΕΔΥ στο νησί, αρνητική εντύπωση προκαλεί μέρος του περιεχομένου της ανακοίνωσης του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, ο οποίος έρχεται να προσδώσει ως φαίνεται, πολιτική απόχρωση στο θέμα.
Απλήρωτη δεκάμηνη εργασία μετά την οριστική απορριπτική απόφαση
Συγκεκριμένα, η υπόθεση που έρχεται στο φως της δημοσιότητας αφορά σε δύο ιατρούς στη Σύρο που εργάζονται στις υπηρεσίες του ΠΕΔΥ στη Σύρο, ενώ ταυτόχρονα διατηρούν τα προσωπικά ιατρεία τους. Η επιλογή στην οποία κλήθηκαν να προβούν το περασμένο έτος, οπότε και με σχετικό νόμο ήρθε η τότε κυβέρνηση να επιβάλει τον τρόπο που θα λειτουργούσε ο χώρος της Πρωτοβάθμιας Υγείας, σχετιζόταν με το αν θα διατηρήσουν τη θέση τους στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο χώρο του κλάδου της Υγείας, με πολλούς εξ αυτών να αντιδρούν πανελλαδικά και να ακολουθούν τη δικαστική οδό. Μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων τον Ιούλιο του 2014, όπως είχε γίνει γνωστό, είχαν δοθεί προσωρινές διαταγές στους ιατρούς, οι οποίες “δικαίωναν” σε πρώτο επίπεδο τον αγώνα τους μέχρι να υπάρξει η τελική απόφαση.
Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα δεδομένα, οι ίδιοι οι ιατροί συνέχισαν να εργάζονται, ακόμη και μετά την αρνητική – ως προς το αίτημά τους – απόφαση, που έγινε γνωστή τον περασμένο Ιούλιο, ενδεχομένως, προσδοκώντας μία διαφορετική τροπή της υπόθεσης. Κατά συνέπεια, από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι σήμερα κι ενώ παρείχαν συστηματικά τις υπηρεσίες τους στις δημόσιες δομές Υγείας, παραμένουν απλήρωτοι, αφού η 2η ΥΠΕ υποχρεώνεται εκ του νόμου, να μην καταβάλει ούτε ένα ευρώ, σε όσους ιατρούς επέλεξαν να συνεχίσουν την παροχή των υπηρεσιών τους, χωρίς ουσιαστικά να είναι κατοχυρωμένοι.
Νόμισμα... με δύο όψεις
Η εν λόγω απόφαση μοιάζει με νόμισμα που έχει δύο όψεις, αφού η 2η ΥΠΕ είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με τις αρνητικές αποφάσεις επί των ασφαλιστικών μέτρων από τον Ιούλιο του 2014, με ό,τι απώλειες μπορεί να συνεπάγεται αυτή η στάση σε οικονομικό επίπεδο για τους ιατρούς που συνέχισαν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους έως και σήμερα.
Εφαρμόζοντας τη νομοθεσία και τις αποφάσεις των δικαστηρίων η 2η ΥΠΕ, ακόμη και να επέλεγε την “παράτυπη” οδό να καταβάλει τα δεδουλευμένα στους απλήρωτους ιατρούς, θα συναντούσε μπροστά της εμπόδια, δεδομένου ότι από τα ανώτερα ελεγκτικά όργανα, θα απέρριπταν κατηγορηματικά τα χρηματικά εντάλματα ως μη νόμιμα.
Η τάξη ωστόσο που φαίνεται να μπαίνει στη λειτουργία του Δημόσιου Τομέα, συνοδεύεται από παράπλευρες απώλειες, αφού η Πολιτεία θα πρέπει να φροντίσει να προασπίσει τη Δημόσια Υγεία, επί του προκειμένου, το χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναζητώντας άμεσα τρόπο ώστε να “επουλώσει” τις “πληγές” που θα προκληθούν από τις αποχωρήσεις των ιατρών και στο ΠΕΔΥ Ερμούπολης - Σύρου.
Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων: Να δοθεί πολιτική λύση
Υπέρμαχος της θέσης των απλήρωτων ιατρών, εμφανίζεται ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων, ο οποίος στην ανακοίνωσή του, τονίζει πως θα πρέπει να καταβληθούν τα δεδουλευμένα δέκα μηνών στους ιατρούς του ΠΕΔΥ, αφού αποδεδειγμένα εργάζονταν εξυπηρετώντας τους πολίτες.
“Το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, ενημερώθηκε για την ακατανόητη συμπεριφορά της 2ης ΥΠΕ προς τους ιατρούς που εργάζονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας στο ΠΕΔΥ Ερμούπολης και οι οποίοι ενημερώθηκαν ότι παρότι αποδεδειγμένα εργάζονται στις δομές υγείας Ερμούπολης, δε θα τους καταβληθεί ο μισθός τους από 16/7/2014 έως και σήμερα, δηλαδή για δέκα μήνες εργασίας, δε θα πληρωθούν” αναφέρει το ΔΣ του Συλλόγου, προσθέτοντας πως, η στάση της 2ης ΥΠΕ, θα προκαλέσει συνέπειες στο χώρο της Δημόσιας Υγείας. “Πράξη, η οποία θα προκαλέσει και την παραίτηση των ως άνω ιατρών με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας στη Σύρο, στις ήδη υποστελεχωμένες δομές υγείας του νησιού” συμπληρώνουν χαρακτηριστικά τα μέλη του Συλλόγου, εξαπολύοντας παράλληλα, ευθείες βολές προς τη νέα κυβέρνηση.
“Επειδή άλλη συμπεριφορά αναμέναμε από μία αριστερή κυβέρνηση, μιας και τα έργα και τις συμπεριφορές των μνημονιακών κυβερνήσεων στο χώρο της υγείας τα έχουμε ζήσει όλοι και τα έχουμε καταγγείλει πολλάκις σαν ιατρικός σύλλογος Κυκλάδων, καλούμε το Υπουργείο Υγείας και τη 2η ΥΠΕ να δώσουν πολιτική λύση σε αυτό το σοβαρό ζήτημα που αφορά μη αμειβόμενη εργασία και να σταματήσει επιτέλους η περαιτέρω υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όταν μάλιστα η παρούσα κυβέρνηση εξαγγείλει ότι προτεραιότητά της είναι η ενίσχυση αυτής”.
- See more at: koinignomi.gr
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου