Το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αετοφωλιανών Τήνου διοργανώνει εκδρομή αφιερωμένη στην παραδοσιακή αγγειοπλαστική της Τήνου.
Κατά τη διάρκεια της εκδρομής οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν στο μουσείο παραδοσιακής κεραμικής της Αετοφωλιάς, θα κατασκευάσουν κεραμικά με τον εξαιρετικό τηνιακό πηλό (που θα παρασκευαστεί ειδικά για την περίσταση) και θα συμμετέχουν στο νυκτερινό ψήσιμο κεραμικών σε παραδοσιακό μεγάλο ξυλοκάμινο και στη γιορτή που θα το συνοδεύει. Αναχώρηση από την Ραφήνα Παρασκευή 25/ 9 στις 17.30. Επιστροφή στη Ραφήνα την Κυριακή 27/9 στις 21.00
Κόστος συμμετοχής 140 ευρώ. Στη τιμή περιλαμβάνονται τα εισιτήρια, δύο διανυκτερεύσεις (δίκλινα δωμάτια) με πρωινό, μετακινήσεις με νοικιασμένο ΙΧ και συμμετοχή στο εργαστήριο κεραμικής.
Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχών στη γραμματεία του μουσείου 10.00 - 14.00 ( 210-3318491-3)
Κρατήσεις θέσεων μέχρι 18/9. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Φωτογραφία R. Hampe, εμπόριο κεραμικών στο λιμάνι της Τήνου- Οκτώβριος του 1960. (πηγή: αρχείο R. Hampe - Universität Heidelberg, Institut für Klassische Archäologie)
Λίγα λόγια για την εκδρομή στην Τήνο
Από το 1958 έως το 1962 δύο γερμανοί λάτρεις της αρχαίας ελληνικής κεραμικής, ο αρχαιολόγος R. Hampe και ο αγγειοπλάστης A. Winter ξεκίνησαν περιοδείες στην Ελλάδα και στην Ιταλία με σκοπό την καταγραφή των παραδοσιακών αγγειοπλαστείων. Καρπός αυτής της έρευνας είναι δύο τόμοι με τις παρατηρήσεις τους σε μορφή ημερολογίου, εξαιρετικά σχέδια και ασπρόμαυρες αλλά και πρωτοποριακές έγχρωμες φωτογραφίες. Σιγά-σιγά τα περισσότερα από τα αγγειοπλαστεία που είχαν καταγράψει οι δύο αυτοί πρωτοπόροι έκλεισαν και σήμερα τα βιβλία αυτά αποτελούν τα σημαντικότερα τεκμήρια για την παραδοσιακή κεραμική της νεώτερης Ελλάδας. Στην Τήνο έφτασαν στις 15 και έμειναν μέχρι τις 17 Οκτωβρίου του 1960. Σε ελεύθερη απόδοση αναφέρουν : «Ο αγγειοπλάστης που βρήκαμε να δουλεύει ονομάζεται Γιάννης, είναι 32 ετών, κατάγεται από τη Σίφνο και στις δουλειές του αγγειοπλαστείου τον βοηθούν η νέα γυναίκα του και η μητέρα του. Ο Γιάννης κατασκευάζει τα πάντα, από μικρά αγγεία έως πιθάρια και κυψέλες 80 εκ. ύψους.» Αυτόν το Γιάννη, το Γιάννη Καλογήρου, άνθρωπο μιας άλλης εποχής που γνωρίζαμε μόνο από τα βιβλία, εντοπίσαμε στην έρευνα που διεξήγαμε το 2008 και ύστερα από 40 χρόνια τον πείσαμε να ξανακαθίσει στον τροχό και να μας αφηγηθεί ιστορίες από εκείνες τις εποχές. Το Γιάννη Καλογήρου μαζί με το Γιάννη Εξιλζέ, επίσης παραδοσιακό αγγειοπλάστη από την Αετοφωλιά, θα συναντήσουμε στην εκδρομή μας στην Τήνο και θα μας μιλήσουν για την κεραμική, με το δικό τους ιδιαίτερο, μαγευτικό τρόπο.
Φωτογραφία : Ο Γιάννης Καλογήρου φωτογραφημένος από τον R. Hampe το 1960 (αρχείο R. Hampe - Universität Heidelberg, Institut für Klassische Archäologie ) και το 2008 όταν ξανακάθισε στον τροχό μετά από 40 χρόνια. |
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου