Την ώρα που χιλιάδες πιστοί ανηφορίζουν τη λεωφόρο της Μεγαλόχαρης, ανήμερα της
μεγάλης γιορτής του Δεκαπενταύγουστου, κάποιοι άλλοι έχουν επιλέξει να κάνουν το γύρο του νησιού. Φανταστικές παραλίες, πανέμορφα τοπία, αξιοθέατα, αλλά και
νυχτερινή ζωή που μπορεί άνετα να συναγωνιστεί αυτή για την οποία φημίζονται άλλα νησιά.
μεγάλης γιορτής του Δεκαπενταύγουστου, κάποιοι άλλοι έχουν επιλέξει να κάνουν το γύρο του νησιού. Φανταστικές παραλίες, πανέμορφα τοπία, αξιοθέατα, αλλά και
νυχτερινή ζωή που μπορεί άνετα να συναγωνιστεί αυτή για την οποία φημίζονται άλλα νησιά.
Η Τήνος, εκτός από το γνωστό τίτλο της, «το νησί της Παναγίας», κερδίζει επάξια και τον τίτλο του «παρεξηγημένου νησιού». Το κυκλαδίτικο νησί είναι απόλυτα συνυφασμένο με τον Δεκαπενταύγουστο και, γενικότερα, με την έννοια του τάματος. Μια καλύτερη βόλτα, όμως, σίγουρα θα αλλάξει γνώμη στον επισκέπτη της, καθώς θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει σπάνιες ομορφιές και να διαπιστώσει ότι η Τήνος δεν είναι μόνο το ιερό νησί.
Οι αμέτρητοι περιστερώνες
Μπορεί όλα τα κυκλαδίτικα νησιά να χαρακτηρίζονται από το λευκό και το γαλάζιο των σπιτιών, ωστόσο η Τήνος έχει κάτι παραπάνω: αν όχι όλα, σίγουρα τα περισσότερα σπίτια διαθέτουν και από έναν περιστερώνα. Σύμφωνα με τους κατοίκους, πριν από εκατοντάδες χρόνια στο νησί διέμεναν καθολικοί, οι οποίοι προστάτευαν τα περιστέρια για τρεις σημαντικούς λόγους: τους εξασφάλιζαν τροφή, πυρίτιδα και λίπασμα. Εκείνοι, με τη σειρά τους, τους εξασφάλιζαν το χώρο μέσα στον οποίο θα μπορούσαν να ξεκουράζονται. Ετσι, ανά πάσα στιγμή μπορούσαν να βρουν ένα περιστέρι και να το χρησιμοποιήσουν ανάλογα με τις ανάγκες τους! Οι περιστερώνες έχουν μείνει μέχρι και σήμερα και μάλιστα υπάρχει μια συγκεκριμένη περιοχή στην οποία ο επισκέπτης μπορεί να δει συγκεντρωμένους δεκάδες από αυτούς!
H... όαση Καρδιανή
Σε αντίθεση με το Ιόνιο, τα νησιά του Αιγαίου και κυρίως οι Κυκλάδες χαρακτηρίζονται για τα ξερά τοπία τους. Η Τήνος δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί από αυτό. Κι όμως, ως συνήθως, κάθε κανόνας έχει και την εξαίρεσή του. Ανηφορίζοντας προς το βόρειο μέρος του νησιού και ενώ τα γήινα χρώματα έχουν «κουράσει» το μάτι του επισκέπτη, το χωριό Καρδιανή μοιάζει με όαση μέσα στην έρημο. Πρόκειται για το μοναδικό σημείο του τόπου που έχει πράσινο! Ο λόγος, φυσικά, είναι τα νερά που περνούν από την περιοχή. Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η ονομασία «Υδρούσσα» (έτσι λένε οι παλιοί την Τήνο) χρωστά το όνομά της στη συγκεκριμένη περιοχή...
Η πατρίδα του γλύπτη Χαλεπά Μπορεί όλοι να γνωρίζουν ότι στο Νεκροταφείο Αθηνών υπάρχει το πιο φημισμένο του έργο, η Κοιμωμένη του Χαλεπά, αλλά λίγοι είναι εκείνοι που ξέρουν ότι ο πασίγνωστος γλύπτης γεννήθηκε στην Τήνο. Στο νησί, εξάλλου, λειτουργούν και αρκετές σχολές μαρμαρογλυπτικής, ενώ στο ναό της Παναγίας λειτουργεί και μουσείο που φιλοξενεί διάφορα έργα του. Εκτός από αυτό, στον Πύργο, το χωριό όπου γεννήθηκε το 1851, οι κάτοικοι έχουν... υποκύψει στις καλλιτεχνικές επιρροές του ονόματος του Χαλεπά και έχουν μετατρέψει το νεκροταφείο του χωριού σε ένα μικρό μουσείο γλυπτικής. Κάθε τάφος είναι φιλοτεχνημένος με μάρμαρο και ορισμένοι έχουν τοποθετήσει αγάλματα των θανόντων. Ανατριχιαστικό μεν, απόλυτα καλλιτεχνικό δε.
Ο ίδιος ο Χαλεπάς άλλωστε, όπως λέγεται, είχε σχεδιάσει κάποτε να... διακοσμήσει ένα νεκροταφείο με έργα του. Γεγονός που είχε οδηγήσει πολλούς στο συμπέρασμα ότι έπασχε από κάποιας μορφής ψυχασθένεια. Το χειμώνα του 1877 ο Χαλεπάς υπέστη νευρικό κλονισμό. Χωρίς κανέναν προφανή λόγο, άρχισε να καταστρέφει έργα του, ενώ επιχείρησε κατ’ επανάληψη να αυτοκτονήσει, οδηγώντας πολλούς στο συμπέρασμα ότι ήταν τρελός!
Λίγα χρόνια αργότερα, και αφού ο διάσημος γλύπτης είχε αυτοκτονήσει, ειδικοί επιβεβαίωσαν την ψυχασθένειά του, λέγοντας πως τα αίτιά της ήταν η τελειομανία του, η υπερκόπωση από την αδιάκοπη εργασία και ένας έρωτας χωρίς ανταπόκριση για μια νεαρή από τη Χώρα της Τήνου, που τη ζήτησε σε γάμο και οι γονείς της αρνήθηκαν να του τη δώσουν.
Το χωριό των μετεωριτών!
Στην ορεινή πλευρά της Τήνου η ατμόσφαιρα έχει κάτι... διαστημικό! Ανάμεσα στα χωριά Βωλάξ και Κουμάρος, αντικρίζοντας το τοπίο, δεν θα ήταν υπερβολή αν κάποιος έλεγε ότι εδώ κάποτε... έβρεξε πέτρες! Τα δυο χωριά είναι χτισμένα πάνω σε τεράστιους βράχους, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται διάσπαρτες τεράστιες, σφαιρικές πέτρες! Ενας από τους μύθους της περιοχής λέει ότι στο συγκεκριμένο σημείο κάποτε έπεσε ένας μετεωρίτης. Οι νεότεροι και πιο... προσγειωμένοι εξηγούν στην «Espresso» ότι οι πέτρες είναι απομεινάρια ηφαιστειακής έκρηξης που έγινε πριν από αιώνες, όταν ακόμα η Σαντορίνη ήταν σε αρκετά κοντινή απόσταση με την Τήνο. Οπως και να έχει, το τοπίο είναι μαγευτικό, τόσο με το φως της ημέρας όσο και τα βράδια, αφού ο δήμος Εξωμβούργου έχει φροντίσει να προβάλλει την ομορφιά του τοπίου, τοποθετώντας τεράστιους προβολείς που φωτίζουν τους βράχους από το βράδυ μέχρι και την ανατολή του ηλίου.
Clubbing στους Ιερούς Ταξιάρχες
Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι επισκέπτες είτε ανηφορίζουν προς τη Μεγαλόχαρη είτε απολαμβάνουν λουκούμια και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού σε κάποιο καφενεδάκι. Οι νεότεροι, που συνήθως συνοδεύουν τους γονείς ή και τους παππούδες τους, βγαίνουν κυριολεκτικά από το δρόμο της Παναγίας και... λοξοδρομούν προς το σοκάκι των Ιερών Ταξιαρχών. Εδώ κάθε βράδυ όλα θυμίζουν ένα μεγάλο πάρτι. Μπαράκια για όλα τα γούστα, όπως το «Metropolis», το «Σιβυλλάκι» και η «Σίβυλλα», είναι γεμάτα με κόσμο και η πόρτα τους δεν κλείνει πριν από την πρωινή λειτουργία της εκκλησίας!
Πηγή "Espresso"
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου