ΣΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΡΝΗΛΙΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ –ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου δημοτικό σχολείο
Αρνάδου ωρα:19:30μμ
Μια σειρά εκδηλώσεων ξεκινούν από την Τήνο προς τιμήν του κορυφαίου φιλόσοφου Κορνήλιου Κατοριάδη αλλά και με αφορμή την σκέψη του.
Ο Κορνήλιος Καστοριάδης εμβληματική μορφή στον χώρο της φιλοσοφικής ,πολιτικής και δημιουργικής σκέψης σε πανευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο περνούσε τα καλοκαίρια στο χωριό Τριπόταμο της Τήνου για 25 και πλέον χρόνια.
Την Τήνο την αγάπησε πολύ ,την έζησε με όλη του την ύπαρξη , εδώ στοχάστηκε , συνομίλησε με πολλούς ανθρώπους, έγγραψε σκέψεις και βιβλία του.
Ο Κορνήλιος Καστοριάδης υπήρξε προφητικός σε πολλά κοινωνικά θέματα ανάμεσά τους σε θέματα οικολογικής δημοκρατίας από ανάπτυξης και αυτοδιαχείρησης.
Σε πολύ πρώιμη εποχή σήκωσε την φωνή του καλώντας μας να υπερασπιστούμε την φύση και το δημόσιο χώρο πριν να είναι πολύ αργά.
Μας μίλησε για το πώς μπορεί μια κοινωνία να οργανώνεται ,να συζητά, να αποφασίζει και να κάνει πράξη μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που την αφορούν.
Η σκέψη του ενέπνευσε πολλούς φιλοσόφους , διανοούμενους , καλλιτέχνες, ανήσυχους πολίτες και πολλούς νέους.
Σήμερα επίκαιρος όσο ποτέ καθώς η καταστροφή είναι πλέον ορατή αλλά και οι καινοτόμες πρωτοβουλίες ομάδων και πολιτών ,καθημερινά προτείνονται και μέσω του διαδικτύου ανατρέποντας τον παλιό τον κόσμο, ‘μας προκαλεί’ όλους εμάς που εμπνεόμαστε από το όραμά του να συναντηθούμε και να αντλήσουμε από τις πηγές της σκέψης του.
Μας ‘ καλεί’ να ξανασκεφτούμε και να προτείνουμε δράσεις, προτού ο σύγχρονος άνθρωπος οδηγηθεί ,μέσα από μια αλόγιστη συμπεριφορά στην καταστροφή.
Στην εκδήλωση ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κίμων Χατζημπίρος θα αναφερθεί στις οικολογικές διαστάσεις της σκέψης του Κορνήλιου Καστοριάδη ενδεικτικά:
-Η οικολογία δεν είναι ‘η αγάπη της φύσης’ είναι η αναγκαιότητα του αυοπεριορισμού( δηλαδή η αληθινή ελευθερία ) του ανθρωπίνου είδους σε σχέση με τον πλανήτη.
- Η αυτονομία (η αληθινή ελευθερία) είναι ο αυτό-περιορισμός που είναι αναγκαίος όχι μόνο στους κανόνες της ενδοκοινωνικής συμπεριφοράς αλλά επίσης και στους κανόνες που υιοθετούμε στην συμπεριφορά μας προς το περιβάλλον.
Η Ιωάννα Παπασταθοπούλου αρχιτέκτων και διαχειρίστρια αρχαιολογικής κληρονομιάς που ζει στην Τήνο θα μας μιλήσει για το καπιταλιστικό φαντασιακό , το μοντέλο ανάπτυξης που όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στην Τήνο υπήρξε μια προσωρινή και αδιέξοδη επιλογή.
Θα αναφερθεί στην παιδεία της δημιουργικής αυτοδιαχείρησης όπου από το ‘εγω και τώρα’ περνάμε στο ‘ εμείς και ο τόπος αυτός’ ‘ σήμερα ,αύριο και για πάντα’.
Ο Τεό Ρόμβος συγγραφέας που δραστηριοποιείται στις Κυκλάδες μας μιλά για την υποθήκη που αφήνουν πίσω τους κάποιοι φωτισμένοι δάσκαλοι Ο ‘τήνιος’ Καστοριάδης ο ‘συριανός’ Δεκλερής ο αξιώτης Γλέζος προειδοποιώντας για την’ άγρια ανάπτυξη’ και τις συνεπακόλουθες περιβαλλοντικές καταστροφές στην Πολυνησία Αιγαίου.
Μια πρώτη αποτύμιση της δεκαπεντάχρονης δράσης του δικτύου Αιγαίου και του ηλεκτρονικού περιοδικού Ευπλοια για την διατήρηση της ισσοροπίας και την επιβίωσης των νησιωτικών οικοσυστημάτων.
Ο αρχιτέκτονας και καθηγητής πανεπιστημείου Ron Walkey που περνά μεγάλα διαστήματα στο νησί αλλά και ως πολίτης του κόσμου, θα μας μιλήσει ορμόμενος από το πρόσταγμα του Κορνήλιου Καστοριάδη , για μια ριζική αλλαγή,για αυτονομία, ψυχανάλυση, δημιουργικό φαντασιακό.
Θα μας δώσει, από τον Καναδά, παραδείγματα συλλογικού σχεδιασμού και δράσης σχεδιασμένα για το μέλλον και βασισμένα σε οικολογικές επιταγές. ,
Με τα παραδείγματα που μπορούν να εφαρμοστούν διαφορετικά από τόπο σε τόπο για να υπάρξει δράση και αρχή του δημιουργικού φαντασιακού.
Την ιδέα και τον σχεδιασμό της εκδήλωσης έχει ο Καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Θέμης Ροδαμίτης.
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου