νεα κρητη totalfitness news

Οι άνθρωποι στο 90% των πόλεων στον κόσμο αναπνέουν μολυσμένο αέρα - Εκθεση του

Αναπνέουμε βρώμικο και επικίνδυνο αέρα. Τουλάχιστον, όσοι ζούμε στις μεγάλες πόλεις. Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα εννέα στα δέκα αστικά κέντρα στον πλανήτη έχουν μολυσμένη
ατμόσφαιρα με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για την υγεία μας.

Η έκθεση, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, συνέλεξε στοιχεία από 1.600 πόλεις σε 91 κράτη. Οπως δείχνουν, στο 90% των αστικών κέντρων τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια που έχει θεσπίσει ο ΠΟΥ. Ο αέρας είναι γεμάτος βλαβερά σωματίδια τα οποία προέρχονται από τη βιομηχανική δραστηριότητα, τα μέσα μεταφοράς και τη θέρμανση. Η διαπίστωση αυτή ξαναφέρνει στην επιφάνεια ένα άλλο πρόβλημα για το οποίο ο ΠΟΥ είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου πριν από λίγες εβδομάδες: ένας στους οχτώ θανάτους στον κόσμο συνδέεται με τη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Για να μιλήσουμε με πιο συγκεκριμένους αριθμούς, εφτά εκατομμύρια νεκροί μέσα στο 2012.


«Διαπιστώσαμε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης τα πράγματα παραμένουν αρνητικά στάσιμα, όπως και 20 ή 30 χρόνια νωρίτερα», λέει στην El Pais η Μαρία Νέιρα, διευθύντρια του τμήματος δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος του ΠΟΥ.

Τα σκήπτρα των δυο πιο μολυσμένων πόλεων στον κόσμο κρατούν το Πεσαβάρ και το Ραγουαντίλπι στο Πακιστάν, όπου η συγκέντρωση βλαβερών σωματιδίων ανέρχεται αντίστοιχα στα 540 και 448 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, πολύ πάνω από το όριο των 20 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό που έχει θέσει ο ΠΟΥ.. Στη συνέχεια, ανάμεσα στις 20 πόλεις στον κόσμο με τη χειρότερη ποιότητα αέρα, οι μισές βρίσκονται στην Ινδία με την πρωτεύουσα της χώρας, το Νέο Δελχί, να κρατά την πρωτιά.

Στην άλλη άκρη του κόσμου, από όλες τις απόψεις, βρίσκονται η Κοπεγχάγη και το Ρέικιαβικ, οι δυο πόλεις με την πιο καθαρή ατμόσφαιρα στον πλανήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ. Αντίθετα, η σοβαρότερη μόλυνση επί ευρωπαϊκού εδάφους παρατηρείται στην Ανατολική Ευρώπη. Εξήντα πόλεις συνολικά στην Πολωνία και τη Βουλγαρία είναι αυτές που ξεπερνούν περισσότερο τα όρια ασφαλείας του ΠΟΥ.
Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι ο βαθμός της ρύπανσης εξαρτάται από το είδος των καυσίμων που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία, τη θέρμανση και τα μεταφορικά μέσα, καθώς και από τον αριθμό των Ι.Χ. αυτοκινήτων. Σε όσο πιο μολυσμένη πόλη ζει κάποιος, τόσο περισσότερο κινδυνεύει από αλλεργίες, αναπνευστικά προβλήματα και καρκίνο. Η IARC, την υπηρεσία του ΟΗΕ που ερευνά τον καρκίνο, θεωρεί τη ρύπανση του περιβάλλοντος την υπ΄αριθμό 1 αιτία για την εμφάνιση και εξέλιξη της ασθένειας.






Πηγή: iefimerida.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top