νεα κρητη totalfitness news


Στην εκκλησία του λοιμοκαθαρτηρίου την αφιερωμένη στον Αγ. Χαράλαμπο υπήρχε ξεχωριστό κλίτος αφιερωμένο στον Αγ. Ρόκκο, τον προστάτη των ασθενών και πανουκλιασμένων. 
Είναι πιθανόν να υπήρχε και ιδιαίτερος ναός αφιερωμένος σ’ αυτόν τον άγιο. Στοιχεία δεν έχουμε. Πάντως, όποια
περίπτωση και να ίσχυε, όταν αυτός ο ναός ή τον Βήμα καταργήθηκαν, οι καθολικοί της Χώρας, για τον ίδιο σκοπό πάντα, ίδρυσαν ένα άλλο ιερό Βήμα αφιερωμένο στον Άγιο Ρόκκο (και σε άλλους αγίους ακόμα), που υπάρχει μέχρι σήμερα. 

Ο ναός του αγίου Νικολάου είχε οικοδομηθεί προς τα μισά του 18ου αιώνα με έξοδα των λιγοστών καθολικών κατοίκων του λιμανιού και με προσφορές των καθολικών ευρωπαίων ναυτικών και εμπόρων. Αυτοί, μάλιστα, πρόσφεραν δώρα και αφιερώματα που έφερναν μαζί τους από την Ιταλία, ως επί το πλείστον. Τα έσοδα του ναού ήταν λιγοστά και τα τρία Βήματα που υπήρχαν στον ναό (όπως και σήμερα) δηλ. του Αγ. Νικολάου, της Ευαγγελίστριας και του Αγ. Αντωνίου της Πάδοβας, τα φρόντιζαν τρεις διαφορετικές οικογένειες της Χώρας, της «Χώρας του Αγίου Νικολάου», όπως είχε πια επικρατήσει να λέγεται. 

Εφημέριος στα 1756 ήταν ο ιερέας Δον Μιχελέττος Δροσάς, που καταγόταν από την περιοχή και να ήταν κοντός στο ανάστημα, εξ ού και το όνομά του. Το πιο πιθανό είναι ότι αυτός φρόντισε για την κατασκευή ή την αγορά της μεγάλης εικόνας του Αγ. Νικολάου και απεικονίζεται γονατιστός στα πόδια του Αγίου. Είναι η πρώτη προσωπογραφία τηνιακού που γνωρίζουμε! Η εικόνα είχε κατασκευαστεί στην Ιταλία το έτος 1738 και είχε αυτές τις διαστάσεις, επειδή τότε που κατασκευαζόταν ο νέος ναός μάλλον πρόβλεπαν κάποιον πιο μεγάλο, που ήρθε, βέβαια, αργότερα. 


(Συνεχίζεται –5)

Πηγή sannicolo.gr


Διαβάστε ακόμη : 


Σύντομο ιστορικό του Ενοριακού Ναού Αγίου Νικολάου Καθολικών Χώρας 2



Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top