ήταν διπλής λατρείας, όπως ήταν ο ναός του Αγ. Νικολάου. Τότε θα πρέπει να οικοδομήθηκε και ο ορθόδοξος ναός του Αγ. Νικολάου, σε σημείο που η Χώρα αναπτυσσόταν, αλλά πολύ μακριά από τη θάλασσα για να μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι η ονομασία «Χώρα του Αγ. Νικολάου» οφειλόταν σ’ αυτόν τον ναό. Εξάλλου, όλες οι ορθόδοξες εκκλησίες ιδιωτικές και όχι κοινής λατρείας. Έτσι ο καθολικός ναός του Αγ. Νικολάου βρέθηκε ως η μοναδική έδρα της καθολικής ενορίας της Χώρας.
Ο ναός εκείνος, του οποίου διακρίνουμε την κεραμωτή σκεπή και το κυκλαδίτικου τύπου καμπαναριό (όπως στη Μύκονος, Σαντορίνη κλπ) ήταν αρκετά μεγάλος και ευρύχωρος και σε πολύ καλή κατάσταση, τονίζει ένας επίσκοπος που επισκέφτηκε την Τήνο στα 1756. Οι πληροφορίες της ίδιας εποχής μας κάνουν γνωστό πως τα δυο διπλανά Βήματα ήταν αφιερωμένα στην Παναγία την Ευαγγελίστρια (Annunziata) και στον Άγιο Αντώνιο της Πάδοβας. Η εικόνα του Ευαγγελισμού
Το άλλο Βήμα, αφιερωμένο στον Αγ. Αντώνιο της Πάντοβας απεικονίζει ένα θαύμα του Αγίου, σχετικό με την προσκύνηση του Σώματος του Χριστού. Ισως να επέλεξαν αυτό το θέμα
λόγω της θέσπισης της λιτανείας της Αγίας Δωρεάς στην πρόσφατη αυτή ενορία. Αυτό το Βήμα το φρόντιζε ένας άλλος ενορίτης, ο Ιάκωβος Βιδάλης.
Οι θάνατοι που συνέβηκαν στην ενορία κατά την περίοδο 1715-1750 σημειώθηκαν στις οικογένειες Κανιόλας, Δαρμής, Ρωμανός, Μπονφόρτ, Μεσσινέζης, Αρμάος, Αθανάσης, Διασκούφης. Ίσως κάποιοι να προέρχονται από άλλες ενορίες, αλλά πέθαναν στο λιμάνι για άγνωστη αιτία. Υπήρχαν βέβαια και ξένοι ναυτικοί που πέθαναν και κηδεύτηκαν εδώ.
(Συνεχίζεται –6)
Πηγή sannicolo.gr
Σύντομο ιστορικό του Ενοριακού Ναού Αγίου Νικολάου Καθολικών Χώρας 2
Σύντομο ιστορικό του Καθολικού Ενοριακού Ναού ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Χώρας Τήνου 3
Σύντομο ιστορικό του Καθολικού Ενοριακού Ναού ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Χώρας Τήνου 4
Σύντομο ιστορικό του Καθολικού Ενοριακού Ναού του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Χώρας Τήνου 5
Σύντομο ιστορικό του Καθολικού Ενοριακού Ναού του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Χώρας Τήνου 6
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου