νεα κρητη totalfitness news

Ποια σκάφη εγγράφονται στο Μητρώο τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών θέτει σε εφαρμογή τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα Τουριστικά πλοία και τα σκάφη αναψυχής όπου θεσπίζεται το μητρώο των εν λόγω σκαφών.

Η εγκύκλιος προβλέπει του υπόχρεους για εγγραφή στο «Μητρώο τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών» Ειδικότερα η εγκύκλιος για το Μητρώο προβλέπει ότι θεσμοθετείται το ηλεκτρονικό « Μητρώο τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών», το οποίο, μετά από την ολοκλήρωση και την έναρξη λειτουργίας του, θα αποτελέσει ένα ενιαίο και σύγχρονο σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης των τουριστικών πλοίων. Στο Μητρώο αυτό που εγκαθίσταται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) προβλέπεται να αποτυπώνονται όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για φορολογικούς και τελωνειακούς σκοπούς. Το Μητρώο θα διασυνδεθεί: 

α) με την εφαρμογή για την υποβολή του ναυλοσυμφώνου με ηλεκτρονικό τρόπο
β) με την εφαρμογή για την ηλεκτρονική πληρωμή του Τέλους Παραμονής Πλόων και
 γ) με τα μηχανογραφικά συστήματα της ΓΓΔΕ. Υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών» , 

έχουν: 
αα) τα ιδιωτικά και επαγγελματικά πλοία αναψυχής υπό ελληνική σημαία, 
ββ) τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής σημαίας άλλου κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) ή σημαίας κράτους εκτός της Ε.Ε., τα οποία εκναυλώνονται μεταξύ ελληνικών λιμένων, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α' της παρ. 3 του άρθρου 3 του ιδίου νόμου, 
γγ) τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια και 
δδ) τα λοιπά πλοία αναψυχής και μικρά σκάφη τα οποία είναι υπόχρεα για την πληρωμή του Τέλους Παραμονής και Πλόων (ΤΠΠ), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 4211/2013 (Α' 256). 

Ωστόσο μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα του Μητρώου και να καταχωρηθούν σε αυτό τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 15 «Μεταβατικές διατάξεις» του κοινοποιούμενου νόμου παρατείνεται η ισχύς των αδειών των πλοίων αναψυχής του ν. 2743/99. Όροι και προϋποθέσεις εκμετάλλευσης των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής Στο άρθρο 3 ορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για την ολική ναύλωση των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής, η ελάχιστη διάρκεια της οποίας είναι οκτώ (8) ώρες. Η μερική ναύλωση απαγορεύεται. Επιτρέπεται η εκτέλεση μέχρι και δύο συμβάσεων ολικής ναύλωσης μέσα στο ίδιο εικοσιτετράωρο. 

Ωστόσο, οι συμβάσεις ναύλωσης που πραγματοποιούνται στο ίδιο εικοσιτετράωρο από το ίδιο πλοίο θεωρούνται ως μία ημέρα ναύλωσης. Η επαγγελματική εκμετάλλευση των πλοίων, προκειμένου να τύχουν των δασμοφορολογικών απαλλαγών, αποδεικνύεται με την καταχώρισή τους στο Μητρώο του άρθρου 2 του παρόντος νόμου, με την παράλληλη ηλεκτρονική υποβολή του ναυλοσυμφώνου. 

Μέχρι την ολοκλήρωση και τη θέση σε λειτουργία του Μητρώου του άρθρου 2, επέρχονται ρυθμίσεις για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής των καταργούμενων διατάξεων του ν. 2743/99, ώστε να γίνει ομαλή μετάβαση από το καθεστώς αδειοδότησης του επαγγελματικού πλοίου αναψυχής στο νέο καθεστώς του ηλεκτρονικού Μητρώου (όπως άρθρο 9 παρ. 4, άρθρο 12 παρ. 7, άρθρο 15). Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3α) η εκτέλεση σύμβασης ναύλωσης, στην οποία ο τόπος παράδοσης και ο τόπος επαναπαράδοσης του πλοίου αναψυχής βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια, επιτρέπεται στα ακόλουθα πλοία αναψυχής: α) υπό σημαία ελληνική ή άλλου κράτους - μέλους της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., καθώς και β) υπό σημαία κράτους εκτός της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., ολικού μήκους άνω των τριάντα πέντε (35) μέτρων, εφόσον είναι κατασκευασμένα κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από μέταλλο ή πλαστικό και έχουν μεταφορική ικανότητα άνω των δώδεκα (12) επιβατών. 

Ωστόσο, όσον αφορά τη δυνατότητα εκτέλεσης σύμβασης ολικής ναύλωσης από πλοία με σημαία κράτους εκτός της Ε.Ε, επισημαίνουμε ιδιαιτέρως ότι, όπως προκύπτει από τα οριζόμενα στις ισχύουσες κοινοτικές διατάξεις του άρθρου 558 του Κανονισμού (ΕΟΚ) 2454/93, στα μη τελωνισμένα επαγγελματικά πλοία αναψυχής με σημαία κράτους εκτός της Ε.Ε δεν παρέχεται δυνατότητα σύναψης στη χώρα μας σύμβασης ολικής ναύλωσης. Ελάχιστος αριθμός ημερών ναύλωσης Με τις διατάξεις του άρθρου 4 καθορίζεται ο ελάχιστος αριθμός ημερών ναύλωσης τις οποίες θα πρέπει να συμπληρώνουν τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής ανά τριετία από την καταχώρησή τους στοΜητρώο.

Ειδικότερα, ο ελάχιστος αριθμός των ημερών ναύλωσης ορίζεται ως εξής : α. 105 ημέρες για πλοία όταν εκναυλώνονται χωρίς πλήρωμα και πλοίαρχο, β. 75 ημέρες για πλοία όταν εκναυλώνονται με πλήρωμα και πλοίαρχο, γ. 25 ημέρες όταν πρόκειται για παραδοσιακά πλοία, ανεξάρτητα από το εάν εκναυλώνονται με ή χωρίς πλοίαρχο και πλήρωμα. Ο ανωτέρω ελάχιστος αριθμός ημερών ναύλωσης μειώνεται : α. κατά 5% για πλοία που έχουν συμπληρώσει ηλικία 5ετών, β. κατά 10% για πλοία που έχουν συμπληρώσει ηλικία 10ετών, γ. κατά 15% για πλοία που έχουν συμπληρώσει ηλικία 15ετών, δ. κατά 20% για πλοία που έχουν συμπληρώσει ηλικία 20ετών.   

Οι ελλείπουσες, για τη συμπλήρωση του ελάχιστου αριθμού, ημέρες ναύλωσης δύνανται να συμπληρώνονται από τυχόν πλεονάζουσες ημέρες τις αμέσως προηγούμενης τριετίας. Οι ημέρες κατά τις οποίες το επαγγελματικό πλοίο αναψυχής δεν εκτελεί συμβάσεις ναύλωσης και ιδιοχρησιμοποιείται δεν προσμετρώνται για τη συμπλήρωση του ελάχιστου αριθμού ημερών ναύλωσης. Ο υπολογισμός του ελάχιστου αριθμού ημερών ναύλωσης αναστέλλεται για τα πλοία τα οποία έχουν παροπλισθεί ή κατασχεθεί. 

Ο ελάχιστος αριθμός ημερών ναύλωσης πραγματοποιείται από την αρμόδια Δ/νση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, ανά τριετία, βάσει των ναυλοσυμφώνων. Με την παράγραφο 4 του κοινοποιούμενου άρθρου ορίζεται επίσης ότι σε περίπτωση μεταβίβασης του πλοίου αναψυχής, ο νέος πλοιοκτήτης ή εφοπλιστής υπεισέρχεται στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του προηγούμενου πλοιοκτήτη ή εφοπλιστή όπως απορρέουν από τις διατάξεις του νέου νόμου και αφορούν τη συμπλήρωση του ελάχιστου αριθμού ημερών ναύλωσης καθώς και στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του προηγούμενου έναντι των Φορολογικών και Τελωνειακών Αρχών εφόσον βέβαια αυτά απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία που αφορά το επαγγελματικό σκάφος αναψυχής (χορήγηση απαλλαγών, άρση απαλλαγής και καταβολή επιβαρύνσεων σε περίπτωση καταστρατήγησης ή μη ορθής εφαρμογής των σχετικών διατάξεων, χρόνος παρακολούθησης απαλλαγής κλπ). 

δείτε εδώ ολόκληρη την εγκύκλιο 
http://www.dikaiologitika.gr/images/pdf/limenika.pdf
www.dikaiologitika.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top