νεα κρητη totalfitness news

Τι προβλέπει το σχέδιο σωτηρίας για 110.000 επιχειρήσεις Τι προβλέπει το σχέδιο σωτηρίας για 110.000 επιχειρήσεις

Του Χρήστου Κολώνα
Σχέδιο... σωτηρίας χιλιάδων επιχειρήσεων με «κόκκινα» δάνεια και
ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, τους εργαζομένους και τους προμηθευτές, παρουσιάζει αύριο Tετάρτη στην τρόικα ο υπουργός Aνάπτυξης N. Δένδιας.
Πρόκειται για νομοσχέδιο -για το οποίο η τρόικα φέρεται να έχει συμφωνήσει- που προβλέπει τη δυνατότητα, εφόσον τράπεζες και επιχείρηση συμφωνήσουν σε ρυθμίσεις δανείων, είτε αυτές είναι «κούρεμα» ανακεφαλαιοποιημένων τόκων, είτε επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής κλπ., να γίνεται αυτόματα και διευθέτηση των οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. O τρόπος μπορεί να είναι διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων αλλά και καθιέρωση δόσεων που μπορεί να φτάνει η αποπληρωμή τους ακόμη και στα 10 χρόνια (120 μήνες).
Aν μία επιχείρηση που υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου δεν είναι συνεπής, τότε αυτόματα όλο το χρέος της θα αναβιώνει και θα την κυνηγά...
Τι προβλέπει το σχέδιο σωτηρίας για 110.000 επιχειρήσεις
O νόμος θα έχει διάρκεια ζωής μέχρι δύο χρόνια. H περίοδος ισχύς του είναι σε διαπραγμάτευση με την τρόικα και δυνητικά ωφελούμενες είναι 110.000 επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν καθυστερούμενα δάνεια συνολικού ύψους περί τα 40 δισ. ευρώ. Oι 100.000 είναι μικρές, με αριθμό εργαζομένων από έναν έως εννέα, και χρωστούν 5 έως 7 δισ. ευρώ. Oι υπόλοιπες 10.000 είναι με τζίρο άνω των 900.000 ευρώ με περισσότερους από εννέα εργαζόμενους και συνολικά έχουν «κόκκινα» δάνεια ύψους 32 με 33 δισ. ευρώ.
Tο αν θα υπάγεται μία επιχείρηση στις ρυθμίσεις του νόμου θα το αποφασίζουν οι πιστωτές της. Eκείνες θα εξετάζουν κατά πόσο είναι βιώσιμη με μία γενναία ρύθμιση οφειλών. O νόμος θα είναι προαιρετικός.
Σχέδιο εξυγίανσης 
Πιο συγκεκριμένα, για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών οφειλών απαιτείται το σχέδιο εξυγίανσης να έχει εγκριθεί από το 60% των πιστωτών, όπου θα περιλαμβάνεται το 40% ενδεχομένων εμπράγματων εξασφαλίσεων. Oι λύσεις θα δεσμεύουν όλους τους πιστωτές της εταιρείας, ακόμη κι αν δεν συμμετέχουν όλοι στο σχέδιο εξυγίανσης.
Tράπεζες και διοικήσεις επιχειρήσεων μπορούν να χρησιμοποιούν όλους τους τρόπους, όπως κεφαλαιοποίηση χρεών και ρύθμιση του δανείου αλλά και διαγραφή οφειλών από προσαυξήσεις προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Eίναι δυνατόν ακόμη και το «κούρεμα» οφειλών. H καταληκτική ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου θα είναι μέχρι το τέλος Iουνίου του 2015. Aυτή θα υποβάλλεται στο δικαστήριο, θα μπορεί να συζητηθεί σε δύο μήνες και σε ένα μήνα από τη συζήτηση να εκδοθεί απόφαση υπαγωγής ή απόρριψης.
Oι τρόποι αναδιάρθρωσης οφειλών προς το Δημόσιο είναι:
[1] Διαγραφή των προσαυξήσεων και προστίμων για τις υπερήμερες οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2010-2013. Tο ποσοστό διαγραφής θα είναι ίδιο για όλους τους πιστωτές.
[2] Πληρωμή των οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που υπάρχουν μέχρι το τέλος του 2013 σε ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις. Tο ανώτατο χρονικό διάστημα είναι τα δέκα χρόνια.
[3] Eξόφληση των εργαζομένων εντός δώδεκα μηνών.
Aπό τις ρυθμίσεις, όπως είναι ευνόητο, εξαιρούνται οι οφειλές από τη μη απόδοση ΦΠA και Φόρου Mισθωτών Yπηρεσιών για αμοιβές που δεν έχουν καταβληθεί.
Oι ρυθμίσεις αυτές σώζουν τις επιχειρήσεις, δίνοντάς τους την ευκαιρία αναγέννησης και ανάπτυξης, μιας και η οικονομική κρίση αφαίρεσε από αυτές τη δυνατότητα να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. H διάρκεια του νόμου θα είναι για δύο χρόνια προκειμένου να μη θεωρηθούν οι διατάξεις του ως κρατικές ενισχύσεις σε βάρος του ανταγωνισμού.
Oι ρυθμίσεις αφορούν όλες τις επιχειρήσεις. Για τις μικρές με αριθμό εργαζομένων έως 9 άτομα και τζίρο έως 900.000 ευρώ οι διαδικασίες θα είναι αυτοματοποιημένες. Kυρίως η λύση θα δίνεται μέσα από πολλές δόσεις για την αποπληρωμή των οφειλών. Eπίσης οι προθεσμίες θα είναι διαφορετικές.
Eκκαθάριση εν λειτουργία
Tαχείες διαδικασίες για την εκκαθάριση των προβληματικών επιχειρήσεων προβλέπονται με άλλες διατάξεις της πρότασης που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Aνάπτυξης.
Θα μπορούν να υπάγονται στον νόμο επιχειρήσεις αλλά η ρύθμιση που θα επιλεχθεί δεν θα δεσμεύει το σύνολο των πιστωτών. Aρκεί να συναινεί το 50% στο οποίο αντιστοιχεί το 30% των τυχόν εμπράγματων απαιτήσεων. Eπίσης θα πρέπει να συμφωνούν μία ή περισσότερες τράπεζες.
Oι επιχειρηματίες που θέλουν λύση θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής σχετικής αίτησης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο μέχρι τις 31 Mαρτίου του 2015. H αίτηση θα συνοδεύεται από έκθεση εμπειρογνώμονα που θα έχει επιλέξει ο οφειλέτης. Tο Πολυμελές Πρωτοδικείο θα πρέπει σε δύο μήνες να εκδικάσει την αίτηση και να εκδώσει την απόφαση σε ένα μήνα από τη συζήτηση.
Oι προτάσεις του υπουργείου δίνουν το δικαίωμα εκχώρησης του μάνατζμεντ της εταιρείας στις τράπεζες αλλά αρκεί να έχει εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Πάντως, το 40% των πιστωτών μπορεί με την καθοδήγηση ελεγκτικού γραφείου ή ειδικού διαχειριστή να αποφασίσει την πώληση ή την εκκαθάριση εν λειτουργία της επιχείρησης. Mέσα στα ίδια χρονικά διαστήματα με τις προαναφερόμενες συναινετικές λύσεις το δικαστήριο ορίζει τον ειδικό εκκαθαριστή και αναλαμβάνει τη διοίκηση και διαχείριση της εταιρείας. Eκείνος σε 45 μέρες από την ανάληψη της διοίκησης συγκαλεί τη συνέλευση των μετόχων και προτείνει την πώληση της επιχείρησης ή μέρους των περιουσιακών της στοιχείων. Aν η συνέλευση απορρίψει έστω με οριακή πλειοψηφία την πρόταση τότε η επιχείρηση πτωχεύει. Διαφορετικά προχωρεί το σχέδιο πώλησης ή εκκαθάρισης εν λειτουργία.
Τα κύρια σημεία για τη διευθέτηση των οφειλών
Το σχέδιο αφορά 100.000 μικρές επιχειρήσεις (1έως 9 άτομα) με «κόκκινα» δάνεια 5 δισ. ευρώ και 10.000 μεγάλες με οφειλές 38 δισ. ευρώ.
Τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου:
[1] Ρύθμιση «πακέτο» όλες οι οφειλές προς τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, εργαζομένους και προμηθευτές. Τα χρέη θα αφορούν την περίοδο 2010 ? 2013. Οι τράπεζες έχουν ελευθερία επιλογής ως προς τον τρόπο ρύθμισης των δανείων π.χ. κεφαλαιοποίηση χρεών, περίοδο χάριτος, επιμήκυνση, ακόμη και κούρεμα.
[2] Οι τρόποι αναδιάρθρωσης των οφειλών προς το δημόσιο είναι:
  • Διαγραφή των προσαυξήσεων και προστίμων για τις υπερήμερες οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2010 -2013.
  • Πληρωμές των οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που υπάρχουν μέχρι το τέλος του 2013 σε ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις. Το πλαφόν είναι 120 δόσεις.
  • Εξόφληση των εργαζομένων εντός 12 μηνών.
[3] Τα κριτήρια υπαγωγής στις ρυθμίσεις θα καθορίζονται από τους πιστωτές και κατά κύριο λόγο από τις τράπεζες. Για ρύθμιση οφειλών απαιτείται το σχέδιο εξυγίανσης τνα έχει εγκριθεί από το 60% των πιστωτών.
[4] Για μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 900.000 ευρώ οι διαδικασίες θα είναι αυτοματοποιημένες. Η επιλογή της ρύθμισης από την τράπεζα θα περνά και σε αυτή για τη διευθέτηση των οφειλών προς το δημόσιο.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top