Ποιες οι εξελίξεις γύρω από την έρευνα στο ναυάγιοτων Αντικυθήρων;
Πηγή: http://www.fimes.gr
Κι ενώ τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στην Αμφίπολη, ξαφνικά στρέφεται και στα Αντικύθηρα, όπου η διεθνής ερευνητική ομάδα φαίνεται ότι έχει εντοπίσει πολύ σημαντικά ευρήματα στο βυθό, με την επικεφαλής της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων να κάνει λόγο ακόμη και για πλωτό μουσείο.
Η νέα αρχαιολογική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, στον υποθαλάσσιο χώρο του ναυαγίου των Αντικυθήρων, έχει φέρει στο φως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ένα χάλκινο δόρυ μήκους 2 μέτρων και 20 εκατοστών, ένα χρυσό δαχτυλίδι, μια άγκυρα, τμήμα σκελετού κλίνης, και μια συστάδα αγγείων. Το δόρυ μάλιστα φαίνεται ότι δεν συνδέεται με κανέναν από τους ήδη γνωστούς θησαυρούς του ναυαγίου.
«Οι εικόνες οι οποίες αναμένονται θα είναι εντυπωσιακές. Στον κόσμο βέβαια κάνει εντύπωση γιατί αυτή δεν είναι μια απλή έρευνα είναι μια έρευνα αρχαιολογική που υποστηρίζεται από την σύγχρονη τεχνολογία και είναι ένα ναυάγιο το οποίο δεν είναι κοινό- είναι ένα ναυάγιο που μέχρι τώρα δεν έχει αποκαλυφθεί.», είπε η προϊστάμενη εφορείας εναέλιων αρχαιοτήτων, Αγγελική Σίμωσι.
Το ναυάγιο είχε ανακαλυφθεί τυχαία από σφουγγαράδες το 1900 και τότε είχαν έρθει στην επιφάνεια ο περίφημος μηχανισμός των Αντικυθήρων και μοναδικά αριστουργήματα όπως το άγαλμα του εφήβου των Αντικυθήρων, «θησαυροί» που φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, εξακολουθεί να γοητεύει τους επιστήμονες με τα μυστικά που αποκαλύπτει. Θεωρείται ένα από τα πρώτα υπολογιστικά συστήματα. Πιστεύεται ότι ήταν ένας μηχανικός υπολογιστής, και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων. Είναι ένας μηχανισμός με δεκάδες οδοντωτούς τροχούς, μεγάλης ακριβείας, που περιστρέφεται γύρω από πολλούς άξονες, όπως στα μηχανικά ρολόγια.
Τα ευρήματα που έχουν ανασυρθεί μέχρι σήμερα δείχνουν ότι το φορτηγό πλοίο το οποίο ναυάγησε στα ανοιχτά του νησιού, δεν μετέφερε μόνο τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, αλλά και πολλά άλλα αντικείμενα.
Οι δυσκολίες της κατάδυσης
Για τις δυσκολίες της κατάδυσης μίλησε ο Δημήτρης Κουρκουμέλης συνυπεύθυνος της εξερεύνησης: «Το ναυάγιο είναι εντοπισμένο σε βάθος που είναι σχεδόν οριακό για την αυτόνομη κατάδυση σε ένα χώρο πολύ δύσκολος με αέρηδες και με τεράστια κύματα που αυτές τις μέρες έφτασαν τα 4,5 μέτρα. Γι’ αυτό η έρευνα προχωρά αργά με πρώτο μέλημα την ασφάλεια των ανθρώπων που εργάζονται σ’ αυτή. Η υποβρύχια έρευνα “ζητά” το μισό χρόνο από μια χερσαία. Η δική μας επιστημονική δουλειά δεν έχει τους χρόνους της τηλεόρασης. Γι’ αυτό χρειάζεται υπομονή».
Το πλοίο που ναυάγησε…
Το πλοίο, με φορτίο βάρους 300 τόνων, βυθίστηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. Ηταν φορτωμένο με έργα τέχνης, αμφορείς και μετέφερε τον διάσημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων, τμήμα του οποίου αισιοδοξούν να εντοπίσουν οι επιστήμονες. Πρόκειται για τον πρώτο αστρονομικό φορητό υπολογιστή, αντικείμενο διεθνούς έρευνας. Την ιστορία του αφηγήθηκε με εύγλωττο τρόπο η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός», την οποία απόλαυσαν χιλιάδες Ελληνες και ξένοι επισκέπτες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Τώρα περιοδεύει στο εξωτερικό.
Για τις ανάγκες της αποστολής εκπαιδεύτηκαν στην Αμερική όχι μόνο ο Θεοδούλου, αλλά και ο εκπαιδευτής δυτών Αλέξης Σωτηρίου. Τα άλλα μέλη είναι ο Δημήτρης Κουρκουμέλης, οι τεχνικοί Μανώλης Τζιφρόνης και Λουδοβίκος Μερσενιέ και ο αρχαιολόγος Αλέξανδρος Τούρτας μαζί με έξι Αμερικανούς συναδέλφους τους.
Πηγή: http://www.fimes.gr
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου