Πρόκειται για ένα βότανο που «πάει» σχεδόν με όλα τα φαγητά και η φύση μας το διαθέτει όλο το χρόνο...
Επιπλέον, παρουσιάζει μεγάλη θεραπευτική αξία καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μία ποικιλία θρεπτικών συστατικών.
Όσο και να ακούγεται περίεργο ο μαϊντανός, περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από το λεμόνι και σε συνδυασμό με τα φλαβονοειδή συγκαταλέγεται στα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση. Έτσι, προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και δρα προληπτικά έναντι στον καρκίνο.
Επίσης, ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος.
Η διατροφική αξία του μαϊντανού ενισχύεται από το πλούσιο περιεχόμενό του σε φυλλικό οξύ, που είναι σημαντικό σε περιπτώσεις αναιμίας. Επίσης το φυλλικό οξύ δρα ευεργετικά κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων, χάρη στην ικανότητά του να μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης.
Επιπλέον, ο μαϊντανός:
• Χάρη στα αιθέρια έλαια του περιέχει, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνορρυσίας.
• Έχει διουρητική δράση που βοηθάει άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νεφρά, την αρτηριακή πίεση και οιδήματα.
• Η μάσηση του φρέσκου μαϊντανού βοηθάει στην πέψη των τροφών, καθώς αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου χάρη σε ένα από τα κύρια αιθέρια έλαιά του που ονομάζεται myristicin. Σε αυτό οφείλεται και η ελαφρά παραισθησιογόνος δράση που του αποδίδεται.
• Βελτιώνει την κακοσμία του στόματος, ειδικά μετά από γεύματα με έντονη μυρωδιά.
• Είναι πλούσιο στο έλαιο apiole, το οποίο αυξάνει την κινητικότητα της μήτρας και πιθανολογείται ότι σχετίζεται με διαταραχές του κύκλου στη γυναίκα, σε μεγάλες δόσεις. Έτσι, αφεψήματα μαινατνού είναι καλό να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
Γευστικές χρήσεις του μαϊντανού:
• Τα σκουροπράσινα φύλλα του δίνουν χρώμα, άρωμα, πικάντικη γεύση και τόνο φρεσκάδας σε σαλάτες, σνακ, μαρινάδες, γεύματα, ποτά!
• Εξουδετερώνει την κακοσμία του στόματος (μασήστε τον μετά τη σκορδαλιά).
• Αγαπημένο διακοσμητικό «τελείωμα» σε φαγητά, σαλάτες, ντιπ, καναπεδάκια.
• Πίνουμε νηστικοί τσάι μαϊντανού, για αποτοξίνωση, μείωση κυτταρίτιδας και κατακράτησης υγρών.
• Προσθέτουμε στο σαμπουάν «τσάι» μαϊντανού: δίνει λάμψη στα μαλλιά, ανακουφίζει το ερεθισμένο δέρμα του κεφαλιού και διώχνει τις... ψείρες!
• Μουλιάζουμε κλωναράκια μαϊντανού στο κρασί ή τη ρακή μας, γιατί θεωρείται αφροδισιακός! Ο χυμός του είναι πιο διεγερτικός (όμως προσοχή, μόνο1/3 ποτηράκι). Η υπερβολή βλάπτει!
Πηγή
Πηγή tro-ma-ktiko.blogspot.gr
Επιπλέον, παρουσιάζει μεγάλη θεραπευτική αξία καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μία ποικιλία θρεπτικών συστατικών.
Όσο και να ακούγεται περίεργο ο μαϊντανός, περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από το λεμόνι και σε συνδυασμό με τα φλαβονοειδή συγκαταλέγεται στα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση. Έτσι, προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και δρα προληπτικά έναντι στον καρκίνο.
Επίσης, ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος.
Η διατροφική αξία του μαϊντανού ενισχύεται από το πλούσιο περιεχόμενό του σε φυλλικό οξύ, που είναι σημαντικό σε περιπτώσεις αναιμίας. Επίσης το φυλλικό οξύ δρα ευεργετικά κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων, χάρη στην ικανότητά του να μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης.
Επιπλέον, ο μαϊντανός:
• Χάρη στα αιθέρια έλαια του περιέχει, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνορρυσίας.
• Έχει διουρητική δράση που βοηθάει άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νεφρά, την αρτηριακή πίεση και οιδήματα.
• Η μάσηση του φρέσκου μαϊντανού βοηθάει στην πέψη των τροφών, καθώς αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου χάρη σε ένα από τα κύρια αιθέρια έλαιά του που ονομάζεται myristicin. Σε αυτό οφείλεται και η ελαφρά παραισθησιογόνος δράση που του αποδίδεται.
• Βελτιώνει την κακοσμία του στόματος, ειδικά μετά από γεύματα με έντονη μυρωδιά.
• Είναι πλούσιο στο έλαιο apiole, το οποίο αυξάνει την κινητικότητα της μήτρας και πιθανολογείται ότι σχετίζεται με διαταραχές του κύκλου στη γυναίκα, σε μεγάλες δόσεις. Έτσι, αφεψήματα μαινατνού είναι καλό να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
Γευστικές χρήσεις του μαϊντανού:
• Τα σκουροπράσινα φύλλα του δίνουν χρώμα, άρωμα, πικάντικη γεύση και τόνο φρεσκάδας σε σαλάτες, σνακ, μαρινάδες, γεύματα, ποτά!
• Εξουδετερώνει την κακοσμία του στόματος (μασήστε τον μετά τη σκορδαλιά).
• Αγαπημένο διακοσμητικό «τελείωμα» σε φαγητά, σαλάτες, ντιπ, καναπεδάκια.
• Πίνουμε νηστικοί τσάι μαϊντανού, για αποτοξίνωση, μείωση κυτταρίτιδας και κατακράτησης υγρών.
• Προσθέτουμε στο σαμπουάν «τσάι» μαϊντανού: δίνει λάμψη στα μαλλιά, ανακουφίζει το ερεθισμένο δέρμα του κεφαλιού και διώχνει τις... ψείρες!
• Μουλιάζουμε κλωναράκια μαϊντανού στο κρασί ή τη ρακή μας, γιατί θεωρείται αφροδισιακός! Ο χυμός του είναι πιο διεγερτικός (όμως προσοχή, μόνο1/3 ποτηράκι). Η υπερβολή βλάπτει!
Πηγή
Πηγή tro-ma-ktiko.blogspot.gr
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου