νεα κρητη totalfitness news


ΘΕΜΑ 2ο : Λήψη απόφασης για την παραχώρηση ιδιαίτερου δικαιώµατος χρήσης τµήµατος χερσαίας ζώνης του λιµένα Τήνου στην εταιρεία «Υδατοδρόµιο Τήνου ΙΚΕ µε κατασκευή έργων»

ΑΡ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ: 210 

Για το ανωτέρω θέμα της ημερήσιας διάταξης ο Πρόεδρος ανέφερε τα εξής: «Αγαπητοί συνάδελφοι με την υπ’ αριθμ. 204/2014(ΑΔΑ:6ΛΑΦΟΡ07-ΟΝ1) προηγούμενη απόφασή μας εγκρίναμε το από 15-07-2014 πρακτικό πλειοδοτικής δημοπρασίας που πραγματοποιήθηκε για την παραχώρηση ιδιαίτερου δικαιώματος χρήσης τμήματος χερσαίας ζώνης για την ίδρυση, κατασκευή, λειτουργία & εκμετάλλευση υδατοδρομίου στο λιμάνι της Τήνου η οποία εγκρίθηκε με την υπ’ άριθμ. 63728/3-9-14 (ΑΔΑ 7ΚΘ5ΟΡ1Ι-Γ2Κ) απόφαση Αποκ. Διοίκησης Αιγαίου. 


Κατόπιν, σύμφωνα με την νομοθεσία, ο φορέας διαχείρισης πρέπει να λάβει απόφαση παραχώρησης χώρου με κατασκευή έργου και να ορίσει τους όρους αυτής. Γι’ αυτό και εμείς με την παρούσα προτείνω να αποφασίσουμε την παραχώρηση του απαιτούμενου τμήματος των 222,43τμ στον προβλήτα του Βίντσι και συγκεκριμένα στην ανατολική πλευρά αυτού όπως εμφαίνεται υπό τα κεφαλαία γράμματα ΑΒΓΔ στο Τοπογραφικό Διάγραμμα για την ίδρυση, κατασκευή, λειτουργία & εκμετάλλευση του υδατοδρομίου Τήνου από την εταιρεία «Υδατοδρόμιο Τήνου ΙΚΕ»». Μετά τον λόγο πήρε ο Λιμενάρχης Τήνου και μέλος του Δ. Σ. κος Αποστολόπουλος και είπε «…..δεν συμφωνώ με την θέση που έχετε επιλέξει για την κατασκευή και λειτουργία του υδατοδρομίου και θέτω λόγους ασφαλείας λόγω μεγάλης κίνησης στο εσωτερικό του λιμένα, όπου διακινούνται σκάφη αναψυχής, αλιευτικά, ιστιοπλοϊκά και μικρά επιβατικά σκάφη (ταχύπλοα) με αποτέλεσμα την συμφόρηση του λιμένα και τον αδύνατο συντονισμό όλων αυτών, λόγω ενδεχόμενης καθυστέρησης στα δρομολόγια των ταχυπλόων, και δύσκολης επικοινωνίας με τα ιδιωτικά τουριστικά ή αλιευτικά σκάφη. Προτείνω την νέα βόρεια-Δυτική προβλήτα του εξωτερικού λιμένα ως καταλληλότερη θέση για την λειτουργία του υδατοδρομίου διότι είναι ένα ανεκμετάλλευτο τμήμα του ευρύτερου εξωτερικού λιμένα με καλύτερο έλεγχο από την Λιμενική Αρχή.» Στην συνέχεια ο Πρόεδρος έλαβε τον λόγο «κ. Λιμενάρχα, μετά από όλες τις προηγούμενες συζητήσεις που έχουμε κάνει επί του θέματος σε προηγούμενες συνεδριάσεις, απορώ πως δεν είχατε θίξει ποτέ το θέμα της θέσης του υδατοδρομίου και έρχεστε σήμερα και θέτετε θέματα ασφαλείας. Στις υπ’ αριθμ 76/14(ΑΔΑ: ΒΙ0ΩΟΡ07-ΔΜ9) και 204/14 (ΑΔΑ: 6ΛΑΦΟΡ07-ΟΝ1) προηγούμενες αποφάσεις μας που αφορούν στην έγκριση των όρων διακήρυξης και στην έγκριση των πρακτικών της δημοπρασίας αντίστοιχα, δεν είχατε θέσει κανένα ενδοιασμό και είχατε συμφωνήσει, τι άλλαξε από τότε;». 
Τον λόγο έλαβε ο κος Λιμενάρχης & μέλος του Δ. Σ., λέγοντας «θεωρούσα ότι οι αποφάσεις εκείνες ήταν στα πλαίσια της διαδικασίας για την ανάδειξη της εταιρείας που θα αναλάβει την λειτουργία του υδατοδρομίου, και όχι δεσμευτικές για τον συγκεκριμένο χώρο.» 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος έθεσε υπόψη του Διοικητικού Συμβουλίου τις διατάξεις των Ν. 2971/2001, του άρθρου 34 του Ν. 3153/2003, τη 3511/1990 εγκύκλιο του Υ.Ε.Ν. την υπ’ αριθ. 8321.6/01/12/12-3-2012 Εγκύκλιο του Υ.Ν.Α. (ΑΔΑ: Β443Φ-Ω4Β) την υπ’ αριθ. 76/2014 (ΑΔΑ: ΒΙ0ΩΟΡ07-∆Μ9) απόφαση του ΔΛΤΤ-Α “ Λήψη απόφασης για την έγκριση διακήρυξης φανερής προφορικής πλειοδοτικής δημοπρασίας για την παραχώρηση ιδιαίτερου δικαιώματος χρήσης τμήματος Χερσαίου χώρου Λιμένα Τήνου για την ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίου ”, την υπ’ αριθ. 204/2014 (ΑΔΑ: 6ΛΑΦΟΡ07-ΟΝ1) απόφαση του ΔΛΤΤ-Α «Λήψη απόφασης για την κατακύρωση του πρακτικού του διαγωνισμού για την παραχώρηση ιδιαίτερου δικαιώματος χρήσης τμήματος χερσαίας ζώνης του λιμένα Τήνου για την ίδρυση, κατασκευή, λειτουργία & εκμετάλλευση υδατοδρομίου από τον παραχωρησιούχο κατά τις διατάξεις του ν. 4146/2013 άνευ κόστους για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Τήνου - Άνδρου» τις διατάξεις του Ν. 3463/2006 «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων», τις διατάξεις του ν. 4146/2013, τις διατάξεις της 8112.6/03/14/5.2.2014 και κάλεσε το Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά 

Το Διοικητικό Συμβούλιο άκουσε την εισήγηση του Προέδρου την παρέμβαση του κου Λιμενάρχη, τις διατάξεις των Ν. 2971/2001, του άρθρου 34 του Ν. 3153/2003, τη 3511/1990 εγκύκλιο του Υ.Ε.Ν. την υπ’ αριθ. 8321.6/01/12/12-3-2012 Εγκύκλιο του Υπ.Αν.Α.Ν. (ΑΔΑ: Β443Φ-Ω4Β) την υπ’ αριθ. 76/2014 (ΑΔΑ: ΒΙ0ΩΟΡ07-∆Μ9) απόφαση του ΔΛΤΤ-Α “ Λήψη απόφασης για την έγκριση διακήρυξης φανερής προφορικής πλειοδοτικής δημοπρασίας για την παραχώρηση ιδιαίτερου δικαιώματος χρήσης τμήματος Χερσαίου χώρου Λιμένα Τήνου για την 
ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίου ”, την υπ’ αριθ. 204/2014 (ΑΔΑ: 6ΛΑΦΟΡ07-ΟΝ1) απόφαση του ΔΛΤΤ-Α «Λήψη απόφασης για την κατακύρωση του πρακτικού του διαγωνισμού για την παραχώρηση ιδιαίτερου δικαιώματος χρήσης τμήματος χερσαίας ζώνης του λιμένα Τήνου για την ίδρυση, κατασκευή, λειτουργία & εκμετάλλευση υδατοδρομίου από τον παραχωρησιούχο κατά τις διατάξεις του ν. 4146/2013 άνευ κόστους για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Τήνου - Άνδρου» τις διατάξεις του Ν. 3463/2006 «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων», τις διατάξεις του ν. 4146/2013, τις διατάξεις της 8112.6/03/14/5.2.2014 (ΑΔΑ:ΒΙΡΔΟΠ-Φ6Η) όπως τροποποιήθηκε από την 8220/34/14/19.2.14 (ΑΔΑ:ΒΙΕΒΟΠ-4ΤΗ) και αφού έκανε διαλογική συζήτηση 

Αποφασίζει κατά πλειοψηφία 

1. Παραχωρεί χώρο εμβαδού 222,43τ.μ στον προβλήτα του Βίντσι και συγκεκριμένα στην ανατολική πλευρά αυτού όπως εμφαίνεται υπό τα κεφαλαία γράμματα ΑΒΓΔ στο Τοπογραφικό Διάγραμμα που συνοδεύει την απόφαση για την ίδρυση, κατασκευή, λειτουργία & εκμετάλλευση υδατοδρομίου στην εταιρεία «Υδατοδρόμιο Τήνου ΙΚΕ». Η παραχώρηση ισχύει για (12) δώδεκα έτη αρχής γενομένης από την ημερομηνία υπογραφής του πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής του παραχωρουμένου χώρου και την κατάθεση της εγγύησης καλής 
εκτέλεσης των όρων παραχώρησης ποσού ίσου με (9.342,06€) εννέα χιλιάδες τριακόσια σαράντα δύο ευρώ και έξη λεπτά. 

2. Ορίζει ως ετήσιο τέλος παραχώρησης το ποσό των 4.671,03€ (21,00€Χ222,43τμ) σύμφωνα με την 204/2014 (ΑΔΑ: 6ΛΑΦΟΡ07-ΟΝ1) απόφαση του Δ.Σ. του ΔΛΤΤ-Α πλέον χαρτοσήμου 3% και ΟΓΑ χαρτ. 20%. 

3.Η καταβολή του τέλους παραχώρησης θα γίνει προκαταβολικά για το πρώτο έτος της παραχώρησης και αμέσως μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής του παραχωρουμένου χώρου. Για τα επόμενα έτη αυτό θα καταβάλλεται εντός (10) δέκα εργασίμων ημερών από την συμπλήρωση εκάστοτε έτους. 

4.Η παρούσα απόφαση παραχώρησης θα συμπεριληφθεί στα δικαιολογητικά του 
τεχνικού φακέλου που θα υποβάλει η εταιρεία «Υδατοδρόμιο Τήνου ΙΚΕ» στην ΓΓΛΛΠΝΕ του ΥΝΑ για τον απαιτούμενο έλεγχο της και γενικότερα τη συμβατότητα της με τη λειτουργία του λιμένα. 

5. Η παραχώρηση θα διέπεται από τους παρακάτω όρους: 

1. Η δαπάνη για την ίδρυση, αδειοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση υδατοδρομίου στον παραχωρούμεno χώρο Λιμένα Τήνου, ευθύνης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου - Άνδρου βαρύνει αποκλειστικά την εταιρεία «Υδατοδρόμιο Τήνου ΙΚΕ». 

 2. Ο Φορέας Διοίκησης δεν υποχρεούται να παράσχει οποιοδήποτε παροχή κοινής ωφέλειας (ενδεικτικά και ουδόλως περιοριστικά ηλεκτροδότηση, υδροδότηση κλπ). 

 3. Τα έργα που θα εκτελεστούν θα περιέχονται στη κυριότητα του Δημοσίου, το οποίο μπορεί να τα καταργεί ή να τα μετατρέπει οποτεδήποτε για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ασφάλειας ή εθνικής άμυνας χωρίς καμία υποχρέωσή του για αποζημίωση ή για καταβολή της δαπάνης του ιδιώτη. 

 4. Ο παραχωρησιούχος υποχρεούται να διατηρεί τον παραχωρούμενου χώρο σε καλή κατάσταση, υποχρεούμενος στις αναγκαίες επισκευές, μη δυνάμενου ωστόσο να επιφέρει αλλοιώσεις ως προς τις γεωμετρικές του διαστάσεις, άνευ αδείας του Φορέα Διοίκησης ούτε να ενεργήσει επί αυτών μεταρρυθμίσεις ή να χρησιμοποιήσει αυτόν για σκοπό διάφορο του σκοπού της παραχώρησης, που εν προκειμένω συνίσταται στην ίδρυση κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίου. 

 5. Ο παραχωρησιούχος υποχρεούται να ολοκληρώσει τις εργασίες κατασκευής των έργων του υδατοδρομίου εντός του ενδεικτικού χρόνου που ήδη έχει δηλωθεί με υπεύθυνη δήλωση του και αναλαμβάνει αποκλειστικά και ρητά την υποχρέωση να λάβει όλες τις απαραίτητες γνωμοδοτήσεις, εγκρίσεις και άδειες που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία προκειμένου να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου. Ρητά επισημαίνεται ότι αν κατά την διάρκεια της ως άνω προβλεπόμενης αδειοδότησης προκύψει κάποια αρνητική γνωμοδότηση/έγκριση/άδεια βάσει της οποίας καθίσταται αδύνατη η έκδοση άδειας λειτουργίας υδατοδρομίου η απόφαση παραχώρησης παύει να ισχύει και ο Παραχωρησιούχος απαλλάσσεται από κάθε σχετική υποχρέωση έναντι του Φορέα Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης του Λιμένα. Στην περίπτωση καθυστέρησης όπου δεν ευθύνεται ο παραχωρησιούχος δύναται να αιτηθεί ευλόγου παράτασης χρόνου. Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτο και το χρονικό διάστημα της αιτηθείσας παράτασης ο Φορέας Διοίκησης δύναται κατά την ανέλεγκτη κρίση του 
να προβεί σε μονομερή ανάκληση της παραχώρησης, να διατάξει την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής και να προβεί σε παραχώρηση του χώρου-τμήματος άνευ διαγωνισμού σε βάρος του παραχωρησιούχου, ο οποίος κηρυσσόμενος έκπτωτος, υποχρεούται σε πληρωμή της τυχόν επί έλαττον διαφοράς του ανταλλάγματος μέχρι λήξης του ορισθέντος στην παρούσα διακήρυξη χρόνου παραχώρησης. Οι κατά το προηγούμενο εδάφιο υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου βεβαιούνται διά καταλογισμού, ενεργούμενου με αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ. του Φορέα Διοίκησης, το δε καταλογιζόμενο ποσό, εισπράττεται κατά την διαδικασία είσπραξης των Δημοσίων Εσόδων. 

6. Κατά την εκτέλεση των έργων εν γένει, οι υπεύθυνοι εκτέλεσης αυτών θα λαμβάνουν, θα εξασφαλίζουν και θα διατηρούν τις κατά περίπτωση απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις για την προστασία και ασφάλεια των χρηστών του Λιμένα καθώς και των εργαζομένων με την σηματοδότηση ασφάλειας των χώρων των εργοταξίων και των προσβάσεων τους και θα ενημερώνουν την οικεία Λιμενική Αρχή και τον Φορέα διοίκησης. 

 7. Με την λήξη της παραχώρησης ο παραχωρησιούχος είναι υποχρεωμένος να 
παραδώσει το παραχωρηθέντα χώρο – τμήμα στην κατάσταση που τον παρέλαβε μη δυναμένου του παραχωρησιούχου να αφαιρέσει τα προστεθέντα κατασκευάσματα. 

 8. Το παραχωρούμενο δικαίωμα χρήσης του χώρου μπορεί να ανακληθεί εκ μέρους του Δημοσίου για λόγους Εθνικής ανάγκης, άμυνας και ασφάλειας της Χώρας. Στην περίπτωση αυτή, υποχρεούται ο ενδιαφερόμενος να εγκαταλείψει την χρήση του χώρου μέσα σε τακτή προθεσμία χωρίς καμιά αξίωση από το Δημόσιο ή τον φορέα διοίκησης λιμένα, για αποζημίωση. 

 9. Ο παραχωρησιούχος υποχρεούται να διατηρεί τον χώρο σε άριστη κατάσταση καθ’ όλη την διάρκεια του έτους συμβάλλοντας στην γενικότερη καλή εικόνα του λιμένα Τήνου. 

 10. Ο παραχωρησιούχος δεν επιτρέπεται να μεταβιβάσει ολικά ή μερικά το δικαίωμά του σε άλλον ή να συνάψει οποιαδήποτε σχέση γι’ αυτό, με ή χωρίς αντάλλαγμα (π.χ. υπεκμίσθωση κ.λ.π.) που να αφορά την έκταση που παραχωρήθηκε ή τις εγκαταστάσεις και γενικά τα έργα πάνω σε αυτή, χωρίς την προηγούμενη έγκριση του φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα (8112.6/03/14/5.2.14 εγκύκλιος ΥΝΑ). Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται η εφαρμογή των διατάξεων περί παραχωρήσεων ιδιαίτερου δικαιώματος χρήσης χώρων, τηρουμένης της διαδικασίας που αναλύεται στην εγκύκλιο 8321.6/01/12 12-03-2012 του ΥΝΑ. 

11. Με μέριμνα του ενδιαφερομένου, θα λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή ρύπανσης της θάλασσας και της παραλίας, σύμφωνα με το Ν.743/77 (ΦΕΚ 319 Α΄ /17-1077) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει 

12. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η χρησιμοποίηση χώρου μεγαλύτερης έκτασης από τον παραχωρηθέντα, θα εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 27 του ν. 2971/2001 (Α΄- 285), η οποία παραπέμπει στις διατάξεις περί προστασίας δημοσίων κτημάτων. (Έκδοση Πρωτοκόλλου Διοικητικής Αποβολής και Πρωτοκόλλου Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης από την οικεία Κτηματική Υπηρεσία). 

13. Ο χρήστης θα διατηρεί το χώρο καθαρό με δικά του έξοδα. Υποχρεούται να λαμβάνει κάθε φορά τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία και από τις περιστάσεις επιβαλλόμενα μέτρα, για την αποφυγή οποιασδήποτε ζημιάς ή ατυχήματος στις εγκαταστάσεις ή σε τρίτους στον παραχωρούμενο χώρο, για τα οποία πάντως είναι αποκλειστικά υπεύθυνος. Ο χρήστης έχει την πλήρη ποινική και αστική ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί σε πρόσωπα και πράγματα στον παραχωρούμενο χώρο. 

14. Η παράβαση των διατάξεων του νόμου και η παράβαση των όρων και περιορισμών που έχουν τεθεί στην πράξη παραχώρησης καθώς και η μεταβολή του σκοπού ή της χρήσης της παραχώρησης ή της έκτασης που έχει παραχωρηθεί για χρήση, συνεπάγεται την αυτοδίκαιη έκπτωση του παραχωρησιούχου αζημίως για τον φορέα διοίκησης λιμένα, για την οποία εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη, η οποία κοινοποιείται σε αυτόν, στην οικεία Λιμενική Αρχή και στην Κτηματική Υπηρεσία. 

 15. Ο παραχωρούμενος χώρος καθώς και αυτός που ενδεχομένως θα προκύψει από την κατασκευή των έργων θα διατηρήσουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους εκτός και αν προβλέπεται διαφορετικά, όπως ορίζουν οι διατάξεις του άρθρου 15 του Ν. 2971/2001. 

16. Για τις αποφάσεις παραχώρησης δεν έχουν εφαρμογή οι προστατευτικές διατάξεις του Π.Δ. 34/1995 «Κωδικοποίησης διατάξεων νόμων περί εμπορικών μισθώσεων.» (287/50, 1767/62 σύμφωνα και με την διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 22 του ν.2971/2001. 

Ο κ. Β. Αποστολόπουλος Λιμενάρχης Τήνου και μέλος του Δ. Σ. μειοψηφεί θέτοντας λόγους ασφάλειας λιμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται ανωτέρω. 

Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό: 210/2014 

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top