Για να τσεκάρεις πόσο φρέσκο είναι ένα ψάρι
Δεν χρειάζεσαι να το μαντέψεις, οι ειδικοί μας δείχνουν τον τρόπο να έχουμε πάντα ολόφρεσκο ψάρι στο τραπέζι μας...
1) Μύρισέ το: πρέπει να έχει τη χαρακτηριστική μυρωδιά ιωδίου και θάλασσας. Να μην μυρίζει έντονη και ενοχλητική ψαρίλα, γιατί κάτι τέτοιο δείχνει πως έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται βακτήρια.
2) Κοίταξέ το: Τα λέπια του πρέπει να είναι γυαλιστερά και το χρώμα του έντονο και μεταλλικό, ενώ τα βράγχιά του κόκκινα ή έντονα ροζ. Το ίδιο ισχύει και για τα μάτια που πρέπει να είναι καθαρά, λαμπερά (θολά μάτια «φωνάζουν» μπαγάτικο ψάρι) και γουρλωτά (όχι βουλιαγμένα).
3) Πιάσ’ το: Η σάρκα πρέπει να είναι σφριγηλή και σφιχτή και όλο του το σώμα λαμπερό και εννιαίο.
Τα φιλέτα ψαριού
Για τα ξεκοκκαλισμένα και φιλεταρισμένα από τον ιχθυοπώλη ψάρια, αυτό που καθορίζει τη φρεσκάδα τους, εκτός από τη μυρωδιά που πρέπει να είναι και πάλι φρέσκια-θαλασσινή, είναι να μην κάμπτεται το φιλέτο στα άκρα και να μην έχει σημάδια κιτρινίλας.
Η σωστή αποθήκευση
Ζήτησε από τον ιχθυοπώλη να καθαρίσει τα ψάρια. Μετά την αγορά, πλύνε και στράγγιξέ τα καλά, και φυλάξτε τα στο πιο κρύο μέρος του ψυγείο, κατά προτίμηση μέσα σε πιάτο χωρίς υγρά που θα τοποθετήσεις μέσα σε μπολ με πάγο.
Μαγείρεψέ τα συντομότερο δυνατό, ιδανικά μέχρι την επόμενη μέρα, αλλιώς προτίμησε να τα καταψύξεις. Τα φρεσκοκατεψυγμένα ψάρια διατηρούν τέλεια τη φρεσκάδα τους.
Αν θέλεις να αποψύξεις κατεψυγμένα ψάρια, τοποθέτησε τα στο ψυχρότερο μέρος του ψυγείου (η απόψυξη μπορεί να διαρκέσει και δύο ημέρες).
Η αργή και κρύα απόψυξη μειώνει την απώλεια υγρών, έτσι το ψάρι θα είναι υγρό και σταθερό στην υφή, μόλις το μαγειρέψεις. Τα φιλέτα ψαριού, αποψύχονται επίσης στην ψύξη, μέσα σε γάλα που τραβά όλη την ψαρίλα.
Δεν χρειάζεσαι να το μαντέψεις, οι ειδικοί μας δείχνουν τον τρόπο να έχουμε πάντα ολόφρεσκο ψάρι στο τραπέζι μας...
1) Μύρισέ το: πρέπει να έχει τη χαρακτηριστική μυρωδιά ιωδίου και θάλασσας. Να μην μυρίζει έντονη και ενοχλητική ψαρίλα, γιατί κάτι τέτοιο δείχνει πως έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται βακτήρια.
2) Κοίταξέ το: Τα λέπια του πρέπει να είναι γυαλιστερά και το χρώμα του έντονο και μεταλλικό, ενώ τα βράγχιά του κόκκινα ή έντονα ροζ. Το ίδιο ισχύει και για τα μάτια που πρέπει να είναι καθαρά, λαμπερά (θολά μάτια «φωνάζουν» μπαγάτικο ψάρι) και γουρλωτά (όχι βουλιαγμένα).
3) Πιάσ’ το: Η σάρκα πρέπει να είναι σφριγηλή και σφιχτή και όλο του το σώμα λαμπερό και εννιαίο.
Τα φιλέτα ψαριού
Για τα ξεκοκκαλισμένα και φιλεταρισμένα από τον ιχθυοπώλη ψάρια, αυτό που καθορίζει τη φρεσκάδα τους, εκτός από τη μυρωδιά που πρέπει να είναι και πάλι φρέσκια-θαλασσινή, είναι να μην κάμπτεται το φιλέτο στα άκρα και να μην έχει σημάδια κιτρινίλας.
Η σωστή αποθήκευση
Ζήτησε από τον ιχθυοπώλη να καθαρίσει τα ψάρια. Μετά την αγορά, πλύνε και στράγγιξέ τα καλά, και φυλάξτε τα στο πιο κρύο μέρος του ψυγείο, κατά προτίμηση μέσα σε πιάτο χωρίς υγρά που θα τοποθετήσεις μέσα σε μπολ με πάγο.
Μαγείρεψέ τα συντομότερο δυνατό, ιδανικά μέχρι την επόμενη μέρα, αλλιώς προτίμησε να τα καταψύξεις. Τα φρεσκοκατεψυγμένα ψάρια διατηρούν τέλεια τη φρεσκάδα τους.
Αν θέλεις να αποψύξεις κατεψυγμένα ψάρια, τοποθέτησε τα στο ψυχρότερο μέρος του ψυγείου (η απόψυξη μπορεί να διαρκέσει και δύο ημέρες).
Η αργή και κρύα απόψυξη μειώνει την απώλεια υγρών, έτσι το ψάρι θα είναι υγρό και σταθερό στην υφή, μόλις το μαγειρέψεις. Τα φιλέτα ψαριού, αποψύχονται επίσης στην ψύξη, μέσα σε γάλα που τραβά όλη την ψαρίλα.
Πηγή http://www.plektani.gr/
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου