Το Eurogoup "φρενάρει" την ελληνική έξοδο από το μνημόνιο
Ο Γκίκας Χαρδούβελης θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα της συνάντησης με την Κ. Λαγκάρντ.
Για τις προθέσεις της Ελλάδας να εξέλθει από το δανειακό πρόγραμμα στήριξης του ΔΝΤ το 2015 αναμένεται να ενημερώσει σήμερα το Eurogroup o υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.
Ο κ. Χαρδούβελης αναμένεται να αναφερθεί στις συζητήσεις που είχε στην Ουάσιγκτον με την ηγεσία του ΔΝΤ και να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις για το θέμα. Ωστόσο αμφιβολίες για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο διατυπώνονται στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο λίγες ώρες πριν από την έναρξη του eurogroup. Πληροφορίες λένε ότι η ελληνική αποστολή θα βρει τα δύσκολα στο Eurogroup όπου το κλίμα δεν είναι το καλύτερο για τις ελληνικές θέσεις.
Ανώτατες κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στην μετεξέλιξη της σχέσης Ελλάδας - ΔΝΤ είπαν ότι με τη χθεσινή συνάντηση Χαρδούβελη - Λαγκαρντ άρχισαν οι συζητήσεις. Δεν θέλησαν να μπουν σε λεπτομέρειες δεδομένου ότι "σε αυτή την διαπραγμάτευση υπάρχουν πολλοί πρωταγωνιστές, οι οποίοι στο τέλος πρέπει να είναι όλοι ευχαριστημένοι". Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ανταπόκριση της Κριστίν Λαγκάρντ στο ελληνικό αίτημα για συζήτηση με στόχο την έξοδο από το πρόγραμμα ήταν θετική.
Πάντως η προσοχή πλέον πέφτει στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης της τρόικας για την πρόοδο της οποίας θα ενημερωθεί σήμερα το Eurogroup από του κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Κλάους Μαζουχ (ΕΚΤ) και Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ).
Καθώς στο σκέλος των δημοσιονομικών η τρόικα αποδέχεται την ελληνική πρόοδο, η ελληνική πλευρά επιδιώκει οι δανειστές να κάνουν πίσω στα διαρθρωτικά, ώστε να τελεσφορήσει η αξιολόγηση.
Η πλευρά της τρόικας τονίζει πως ναι μεν υπάρχει ευελιξία στο σκέλος της αξιολόγησης, κάτι που το έχει επιτρέψει η ίδια η πρόοδος της χώρας -καθώς τα μεγάλα εκκρεμή θέματα έχουν περιορισθεί σημαντικά-, ωστόσο αρμοδίως αναφέρεται πως δεν θα υπάρξει «καμιά απόκλιση από τις αρχικές δεσμεύσεις» του προγράμματος.
Άλλωστε και η επικεφαλής του ΔΝΤ αν και επαίνεσε χθες τις ελληνικές αρχές για τη σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας ενθάρρυνε την κυβέρνηση να εφαρμόσει αποφασιστικά τις βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις "σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος".
Σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει κλείσιμο της αξιολόγησης ως το Eurogroup της 21ης Νοεμβρίου, ώστε να δρομολογηθούν μέχρις τις 20 Δεκεμβρίου όλες οι ενέργειες που θα επιτρέψουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου