νεα κρητη totalfitness news


Η εορτή της Παναγίας του Ροδαρίου ορίστηκε σε ανάμνηση της νίκης των Χριστιανικών Δυνάμεων εναντίον της πανίσχυρης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου στο Πατραϊκό κόλπο, στις 7 Οκτωβρίου 1571.
Στην αρχή ονομαζόταν εορτή της Παναγίας της Νίκης, αργότερα ονομάστηκε εορτή του Αγίου Ροδαρίου και τελικά ο Πάπας Παύλος ο 6ος το έτος 1969 την μετονόμασε σε εορτή της Παναγίας του Ροδαρίου όπως παραμένει μέχρι σήμερα. Η Παναγία του Ροδαρίου είναι η Προστάτιδα της τοπικής Εκκλησίας της Τήνου από το έτος 1725:


Όταν η Τήνος στα 1715 παραδόθηκε στους Οθωμανούς, εκείνοι κατεδάφισαν την πόλη που βρισκόταν στο Κάστρο και ανάγκασαν τους κατοίκους του να μεταφερθούν αλλού. Κάποιοι έφυγαν για τα χωριά, άλλοι για την παραλία του Αγ. Νικολάου, όπως ονομαζόταν τότε η Χώρα της Τήνου και άλλοι απλώς βγήκαν από τα ερειπωμένα τείχη και οικοδόμησαν τις κατοικίες τους έξω από τα παλαιά τείχη του Κάστρου, ιδρύοντας τον οικισμό του Εξώμπουργου. Το 1720 ο τότε επίσκοπος Νικόλαος Σιγάλας έκτισε το νέο Καθεδρικό ναό, αφιερωμένο στον Αγ. Ιωάννη τον Πρόδρομο, ερείπια του οποίου υπάρχουν ακόμη σήμερα λίγο πριν κάτω από το Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας. Σε πλαϊνό βήμα του ναού υπήρχε η εικόνα της Παναγίας του Ροδαρίου με το προνόμιο λυσιποίνων. Ο ίδιος επίσκοπος το έτος 1725 αφιέρωσε όλη την τοπική Εκκλησία στην Παναγία του Ροδαρίου και όρισε τον τρόπο με τον οποίο θα εορτάζεται.
Το αντίγραφο αυτής της απόφασης φυλάσσεται στο Αρχείο της Αρχιεπισκοπής (ΑΚΤ, φακ. 2, εσ. 6α, φ. 29) και έχει ως εξής:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΙΓΑΛΑΣ
με τη χάρη του Θεού και της Αποστολικής Έδρας της Ρώμης
Επίσκοπος Τήνου και Μυκόνου.

Επειδή διακρίναμε εμείς, με ύψιστη αγαλλίαση και ικανοποίησή μας, την ιδιαίτερη ευλάβεια που έχουν όλοι αυτοί οι πολύ αγαπητοί μας πιστοί προς την Αγιότατη Παναγία του Ροδαρίου, καθώς και τη μεγάλη συρροή τους για να αποκτήσουν τα Λυσίποινα κατά την Πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου, που είναι αφιερωμένη στην πανήγυρη αυτής της εορτής.

Μην έχοντας, μετά την κατεδάφιση αυτού του Κάστρου, όπου βρισκόταν ο Καθεδρικός μας ναός, κανένα διακηρυγμένο άγιο ως διαφεντευτή και προστάτη όπως συνηθίζεται, κρίναμε στον κατάλληλο καιρό ότι είναι αναγκαίο να διακρίνουμε, όπως κάνουμε με τον παρόν έγγραφό μας, και διακηρύττουμε και ορίζουμε ως Διαφεντεύτρια και Προστάτισσα αυτής της τοπικής μας Εκκλησίας τη ΜΑΚΑΡΙΑ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΡΟΔΑΡΙΟΥ.

Ορίζουμε και ρητά διατάζουμε σε όλους τους αιδεσιμότατους ιερείς και ιερομόναχους ότι υποχρεούνται να απαγγέλουν την Ιερή Ακολουθία της εορτής, ότι οφείλουν να πανηγυρίζουν κατ’ αυτή την εορτή και στην ογδοάδα της, ώστε όλο και περισσότερο να αυξάνει η ευλάβεια σ’ αυτόν το Λαό, ελπίζοντας στην ευσπλαχνία της, ως Μητέρας του Ελέους, στη διαφέντεψη και την προστασία της σ’ αυτόν τον τόπο.

Το παρόν Διάταγμα πρέπει να δημοσιευθεί για να το γνωρίσουν οι πάντες, ώστε σε όλα να γίνεται εκτελεστό και να αποβαίνει σε ευεργεσία των πάντων και προς μεγαλύτερη δόξα της Μητέρας του Θεού και για την ακριβή εκτέλεσή του.

20 Σεπτεμβρίου 1725,
Νικόλαος Σιγάλας, Επίσκοπος Τήνου και Μυκόνου

Στα μισά του 19ου αιώνα ο επίσκοπος Τήνου Ιωάννης Μαραγκός αποφάσισε να ανεγείρει νέο Καθεδρικό Ναό στην Ξινάρα. Κοντά στο Ναό αποφασίστηκε και η ανέγερση νέου επισκοπικού οίκου, που θα στέγαζε όχι μόνο τον επίσκοπο, αλλά και όλες τις δραστηριότητες της τοπικής Εκκλησίας, μεταξύ των οποίων και ένα μικρό ιεροσπουδαστήριο. Αποφασίστηκε επίσης η αφιέρωση του νέου Καθεδρικού Ναού και όλου του σχεδίου στην Παναγία του Ροδαρίου, που ήταν ιδιαιτέρως αγαπητή στην Τήνο. Το έτος 1995, με τη φροντίδα του Αρχιεπισκόπου π. Νικολάου Πρίντεζη, όλο το συγκρότημα του Ναού και του Αρχιεπισκοπικού οίκου ανακαινίστηκαν εκ βάθρων και δημιουργήθηκε ένα διαμέρισμα για τον επίσκοπο, δωμάτια ατομικά για τους ιερείς, ραδιοφωνικός σταθμός, βιβλιοθήκη, αρχείο και έκθεση ιερών κειμηλίων. Ένα τμήμα του συγκροτήματος στο ισόγειο του νοικιάστηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση για να στεγαστούν οι υπηρεσίες του νέου Δήμου Εξωμβούργου.

Οι πολιτιστικές, μορφωτικές και ιστορικές δραστηριότητες της Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου-Άνδρου –Μυκόνου στην Τήνο ανατέθηκαν σε ένα νέο Θεσμό που ονομάστηκε «Αποστολικό Κέντρο Πίστη και Πολιτισμός».

 
 

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top