ΧΡΗΣΙΜΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ
Στη συνάντηση που είχα με όσες και όσους υποψήφιους ζήτησαν να με συναντήσουν, κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, εξετάζαμε θέματα τα οποία είχα παραδώσει στους επισκέπτες μου με ειδικό Υπόμνημα το οποίο και όπως είχα δηλώσει με ειδική Ανακοίνωσή μου τους έστελνα πριν τη συνάντηση.
Επειδή όμως δεν αποδόθηκε σωστά, από μερικά ηλεκτρονικά μέσα, το περιεχόμενο της συζήτησής μας, θεωρώ υποχρέωσή μου, τώρα που ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία, να δώσω στη δημοσιότητα το σχετικό Υπόμνημα. Έτσι θα υπάρξει πλήρης εικόνα των θεμάτων που συζητήσαμε και ταυτόχρονα θα είναι μία αναλυτική και απαραίτητη ενημέρωση για τη νέα Κυβέρνηση της Πατρίδας μας.
Εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία και στη νέα Κυβέρνηση. Της ζητώ να δώσει την απαραίτητη προσοχή και στα δικά μας προβλήματα.
Ως Έλληνες πολίτες δεν επαιτούμε αλλά απαιτούμε μία δίκαιη λύση!
Προς τους υποψηφίους Βουλευτές
του Νομού Κυκλάδων
του Νομού Κυκλάδων
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΘΕΜΑΤΩΝ
Με σεβασμό και εκτίμηση προς όλες τις δημοκρατικές πολιτικές παρατάξεις που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού κατά τις Εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, θέτουμε υπ΄ όψη των υποψηφίων βουλευτών του νομού Κυκλάδων (και όχι μόνο) θέματα τα οποία απασχολούν τους ψηφοφόρους των νησιών μας που ανήκουν στην Καθολική Εκκλησία, καθώς και ιδιαίτερα την Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου στην οποία θρησκευτικά υπάγονται.
Θα επιθυμούσαμε πριν υπάρξει οποιαδήποτε συνάντηση και συζήτηση των υποψήφιων κ.κ. Βουλευτών με τον Αρχιεπίσκοπο π. Νικόλαο, να έχουν γνώση των συγκεκριμένων θεμάτων, τουλάχιστο των σπουδαιότερων εξ’ αυτών, και να εκφράσουν την άποψή τους επ’ αυτών.
ΘΕΜΑΤΑ
Έχουμε τεκμηριωμένα διαπιστώσει την έλλειψη ισότητας και ισονομίας μεταξύ των πολιτών, με απόλυτη ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας, που προέρχεται από τη διαφορά θρησκεύματος ή δόγματος, παρά τις αντίθετες διακηρύξεις πολιτικών παραγόντων.
Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ευχαριστεί συχνά την κυβέρνηση για τη στήριξη που προσφέρει προς την Ορθόδοξη Εκκλησία. Εμείς οι Καθολικοί δεν έχουμε κανένα απολύτως λόγο να εκφράσουμε ανάλογες ευχαριστίες, διότι ενώ οι μεμονωμένοι πιστοί μας, ως πολίτες, εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς την πατρίδα με όλους τους τρόπους, όπως είναι υποχρέωσή τους, και ενώ η κυβέρνηση φορολογεί τις καθολικές ενορίες και ιδρύματα με απόλυτη ισονομία (41%, όπως και τις ορθόδοξες), δεν τους παρέχει καμιά απολύτως οικονομική στήριξη ή παροχή, ενώ είναι γνωστό πως παρέχει μισθοδοσία, συντάξεις κλπ. προς τους ορθόδοξους κληρικούς, της Ελλάδος αλλά και των Ελληνικών Πατριαρχείων! Εκτός αυτού, κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, η βαριά φορολογία προς την Καθολική Εκκλησία, χωρίς κανενός είδους άλλη παροχή, ισοδυναμεί με στραγγαλισμό και διωγμό. Δε μπορούμε λοιπόν, να μιλούμε, ούτε για ισονομία, ούτε, σε τελική ανάλυση και για δημοκρατία… Περιττό να υπογραμμίσουμε πως η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα δεν δέχεται κανενός είδους οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό, πλην κάποια ανθρωπιστική, αφού πλήττεται βάναυσα από την οικονομική κρίση, την οποία χειροτερεύει η φορολόγηση από την ελληνική πολιτεία.
Παρά ταύτα, η Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου ανάλαβε με ίδια μέσα, εκποιώντας ακίνητη περιουσία της μια σειρά από πρωτοβουλίες πολιτιστικής φύσεως, για την ανάδειξη του πολιτισμού των νησιών μας, χωρίς την παραμικρή συμπαράσταση της πολιτείας και την πλήρη αγνόηση εκ μέρους των εκπροσώπων της πολιτείας, οι οποίοι στις παραμονές των εκλογών ενθυμούνται πως έχουν και καθολικούς ψηφοφόρους.
Αντίθετα, πάλι, η κυβέρνηση χρηματοδοτεί ή παρουσιάζει προς χρηματοδότηση στην Ε.Ε. αντίστοιχα έργα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Καταγράφουμε ενδεικτικά κάποια παραδείγματα:
α) Η Αρχιεπισκοπή μας, στην προσπάθειά της να αναπτύξει πρωτοβουλίες στο Κάστρο Νάξου, όπου είναι και η Έδρα της, δημιούργησε με δικά της έξοδα ένα «Διεθνές Ποιμαντικό –Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο». Ήδη από το δεύτερο χρόνο λειτουργίας του έχει αυξήσει την επισκεψιμότητα της Νάξου.
β) Η Αρχιεπισκοπή με δικά της έξοδα κατασκεύασε ειδικό ανελκυστήρα δώδεκα ατόμων ή τριών αναπηρικών αμαξιδίων για την μεταφορά τους από την Πόλη της Νάξου στην κορυφή του Κάστρου. Η πολιτεία παρά τις οχλήσεις μας έμεινε αμέτοχη και στα δύο αυτά μεγάλα αναπτυξιακά έργα.
γ) Στις 10/3/2014 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπέγραψε το έργο: «Αποκατάσταση – Αναδιαρρύθμιση Κτηρίου Παλαιάς Μονής Ουρσουλινών Τήνου (που ανήκει στην Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου), το οποίο και προορίζουμε να γίνει «Διεθνές Πνευματικό Κέντρο Φιλοξενίας – Εκπαίδευσης –Επιμόρφωσης» με σκοπό την προβολή του υπάρχοντος πλούσιου Μουσειακού υλικού και την προώθηση του Θρησκευτικού Τουρισμού. Το αρμόδιο Υπουργείο επιδεικτικά μας αγνοεί...
δ) Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Κράτους τον τελευταίο καιρό έχουν χρηματοδοτήσει στην Τήνο 4 μεγάλα έργα που ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία και κανένα στην Καθολική Εκκλησία της Τήνου, παρά το γεγονός ότι έχουμε παρουσιάσει προτάσεις και παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας. Ενώ έχει υπογραφεί η χρηματοδότηση σημαντικού έργου μας στα Λουτρά Τήνου στην ιστορική παλαιά Μονή και Σχολή Ουρσουλινών, το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης δεν εγκρίνει το έργο παρόλο που υπάρχει και η σχετική άδεια της αρμόδιας πολεοδομίας για την έναρξη των εργασιών. Αυτό θα το χαρακτηρίζαμε όχι μόνο άδικο, αλλά και ως κατεξοχήν αντιδημοκρατικό.
ε) Παρά την παραίτηση ενός καθολικού ιεροδιδασκάλου από τη θέση του κατά το έτος 2012, με δική μας παράκληση για σοβαρούς λόγους, το αρμόδιο Υπουργείο αρνείται τον διορισμό αντικαταστάτη του, που δεν θα κόστιζε ούτε ένα ευρώ στο Κράτος.
ζ) Η Φορολογία στην οποία υποβάλλεται η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα και επομένως και η Αρχιεπισκοπή μας είναι άδικη, άνιση και αντιδημοκρατική. Φορολογείται με τον ίδιο συντελεστή της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αυτή είναι μεγάλη αδικία διότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία το Κράτος πληρώνει μισθούς ιερωμένων και λαϊκών που εργάζονται στις Υπηρεσίες της Εκκλησίας, ενώ η Καθολική Εκκλησία δεν κοστίζει στο Κράτος ούτε ένα ευρώ. Όπως τονίσαμε και πιο πάνω, αν συνεχιστεί η άδικη και απαράδεκτη φορολογία με το 42% , αυτό θα ισοδυναμεί με θρησκευτικό διωγμό.
Ηχηρό παράδειγμα:
Καθολική Εκκλησιαστική Επαρχία στην Ελλάδα με ετήσιο εισόδημα 17.000,00 ευρώ, καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος 7.058,96 και ΕΝΦΙΑ 2.460 ευρώ. Σύνολο 9.518,96. Πως θα πληρωθούν τα έξοδα ανθρώπινης διαβίωσης του εφημερίου που εξυπηρετεί δύο διαφορετικά νησιά αυτής της Εκκλησιαστικής Επαρχίας; Πως θα πληρωθούν τα κοινόχρηστα; Καθαριότητα; Προμήθεια αναλωσίμων υλικών της Θείας Λατρείας; ΔΕΗ; ΟΤΕ; ΙΝΤΕΡΝΕΤ; κλπ. Αυτό δεν δημιουργεί την εξαφάνιση αυτής της τοπικής Εκκλησίας; Είναι δίκαιο και νόμιμο η Ελληνική πολιτεία να ζητεί από άλλα γειτονικά κράτη να σεβαστούν τις εκεί ελληνικές ορθόδοξες μειονότητες και τα δικαιώματά τους και η ίδια να μην σέβεται τα δικαιώματα των Καθολικών Ελλήνων πολιτών της.
η) Ο ΝΟΜΟΣ 4301/2014. Ο νόμος αυτός μπορεί για τις άλλες Εκκλησίες και χριστιανικές κοινότητες στην Ελλάδα να αποτελεί λύση στο πρόβλημα της αναγνώρισής τους ως νομικές προσωπικότητες. Όσον αφορά την Καθολική Εκκλησία δεν λύνει τα προβλήματα της νομικής της υπόστασης, ούτε είναι και αυτό που ζητούσαμε. Ομολογουμένως βελτιώνει τη μέχρι πρότινος αόριστη νομική κατάστασή της, αλλά δεν ικανοποιεί πλήρως το αίτημά μας. Δυστυχώς η Ελλάδα, και με αυτόν τον νόμο, θα συνεχίσει να παραμένει ομολογιακή χώρα, που άλλους πολίτες σέβεται, και άλλους τους περιφρονεί και τους αγνοεί, λόγω της θρησκευτικής τους πίστεως. Έχει το δικό του θρησκευτικό δόγμα και τα άλλα θρησκευτικά δόγματα των πολιτών του που τα ακολουθούν, τα θεωρεί «ξένα», κατ’ άλλα διακηρύσσει ότι δεν κάνει διακρίσεις!
θ) Ενώ η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα δεν κοστίζει στο Κράτος ούτε ένα ευρώ, το Κράτος την φορολογεί με τον ίδιο συντελεστή που φορολογείται η Ορθόδοξη Εκκλησία. Όμως στην Ορθόδοξη Εκκλησία της πληρώνει μισθούς σε όλους τους βαθμούς του Κλήρου, στους υπαλλήλους και το προσωπικό των Ιερών Μητροπόλεων και καλά κάνει διότι εξυπηρετούν Έλληνες πολίτες. Όμως και η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα εξυπηρετεί Έλληνες πολίτες. Γιατί αυτή η αδικία;
+Νικόλαος
Αρχιεπίσκοπος
Αρχιεπίσκοπος
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου