Οι νέοι, μπορεί παροντικά να είμαστε θεατές των εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στο νησί μας, μπορεί να βλέπουμε τις δράσεις των αρμοδίων προσώπων προηγούμενης γενιάς από
κάποια απόσταση, αλλά αν μη τι άλλο εμάς αφορούν περισσότερο, καθώς εμείς θα εισπράξουμε το όποιο τίμημα, το οποίο πάντα μακροπρόθεσμα γίνεται ορατό. Το μέλλον, όμως, από τώρα οικοδομείται γι’ αυτό, αν θέλουμε να αποκτήσει χαρακτηριστικά που επιθυμούμε, πρέπει από σήμερα να δίνουμε την πινελιά μας στη δόμησή του με όλους τους δυνατούς τρόπους.
Βάση αυτής της συνδρομής μας στη θεμελίωση του μέλλοντος είναι, πιστεύω, η συλλογική οπτική που πρέπει να υιοθετήσουμε για τα πράγματα. Η Τήνος είναι ένα κομμάτι της Ελλάδας, και επειδή είμαστε μια χώρα με έντονο εθνικό στοιχείο ακόμα και στα πιο μικρά μέρη της, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η Τήνος είναι μια … μικρή Ελλάδα. Η πολιτική, λοιπόν, της χώρας μας και η πορεία της μας αφορά όλους.
Το σημαντικότερο όλων, θεωρώ πως είναι η κριτική ικανότητα που πρέπει να έχουμε αναπτυγμένη. Το να είμαστε παθητικοί δέκτες απόψεων, το να «τρώμε μασημένη τροφή» όχι μόνο δε θα αλλάξει την σημερινή κατάσταση της χώρας μας αλλά μπορεί και να την χειροτερεύσει. Γι’ αυτό, λοιπόν, για όλα τα ζητήματα πρέπει να ακούμε αμερόληπτα όλες τις πλευρές, να ερευνούμε, να διαβάζουμε τους σχετικούς νόμους και να ελέγχουμε τις πηγές μας. Έτσι , το συμπέρασμά μας θα είναι τεκμηριωμένο και πιο κοντά στην αλήθεια. Με λίγα λόγια, η άποψή μας να είναι καθαρά δική μας.
Έπειτα, θα πρέπει να έχουμε μελετήσει τα λάθη που έχουν γίνει στη χώρα μας ώστε να μην βοηθήσουμε στο να επαναληφθούν. Για παράδειγμα, οι πελατειακές σχέσεις, το «πεσκέσι» και η εξαγορά του εκλογικού μας δικαιώματος είναι ένα πλήγμα για τη Δημοκρατία μας. Η κατά σύστημα παράβαση του άρθρου 165 του Ποινικού Κώδικα έχει γίνει τόσο συνήθης στη χώρα μας που μας φαίνεται σχεδόν φυσιολογικό να γίνονται … συναλλαγές με αντικείμενο την ψήφο. Η αξία της ψήφου μας πρέπει να εκτιμηθεί. Δεν πρέπει να χαραμίζεται αλλά να σταθμίζεται σωστά με βάση το συμφέρον όλων μας και των επόμενων γενεών. Μέσω της ψήφου μας έμμεσα χαράζουμε το μέλλον και έχουμε ευθύνη.
Σίγουρα ,πάντως, η νεολαία ασχολείται με τα τεκταινόμενα, προβληματίζεται και σχηματίζει άποψη γι αυτά. Αν, όμως, την εκφράζει κιόλας συχνά στοχοποιείται από τους μεγαλύτερους. Τελειώνοντας θα ενστερνιστώ τη φράση του Γάλλου πολιτικού και συγγραφέα Φρανσουά Μιτεράν, ο οποίος είχε πει «Οι νέοι δεν έχουν πάντα δίκιο, αλλά η κοινωνία που τους αγνοεί και τους χτυπάει έχει πάντα άδικο».
Φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σύμβουλος στη Δημοτική Κοινότητα Τήνου
με τον συνδυασμό «Τήνος-Τολμάμε Μαζί»
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου